Τελευταία Νέα:

Ο Σουηδός καθηγητής που ανατρέπει τους κανόνες προς όφελος της υγείας – Τι συμβουλεύει για να νιώθουμε καλά



Εάν ψάχνετε συμβουλές «του κουτιού» που περιλαμβάνουν ευλαβικές ρουτίνες χωρίς καθόλου αλκοόλ και έντονη άσκηση, τότε διαβάζετε το λάθος άρθρο. 

Ο Σουηδός Δρ. Fredrik Nyström, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λινσέπινγκ δίνει μερικές μάλλον αμφιλεγόμενες συμβουλές υγείας, που χρειάζονται ειδική ανάγνωση, σε μια νέα συνέντευξή του στην Telegraph. Εάν, όμως, διαβάσουμε προσεκτικά και ανάμεσα στις γραμμές, αυτό που διαφαίνεται είναι το «μέτρον άριστον» σε διαφορετικά πράγματα που συντελούν στη συνολική υγεία.

 Fredrik Nystrom

Ο Δρ. Fredrik Nyström

Μέσα από το βιβλίο του, με τίτλο «Lighten The Load On Your Shoulders» («Ελαφρύνετε το βάρος στους ώμους σας»), μας προτρέπει με έναν αντισυμβατικό τρόπο να δώσουμε μερική… άφεση αμαρτιών σε μερικές από τις κακές μας συνήθειες, νιώθοντας λιγότερες τύψεις για τις παρασπονδίες μας.

Δε χρειάζεται να γίνουμε όλοι μαραθωνοδρόμοι

Η άσκηση προσφέρει σημαντικά οφέλη, όταν όμως γίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Αντίθετα, η υπερβολή, το τρέξιμο σε μαραθώνιους για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποβεί μέχρι και μοιραία, υπογραμμίζει ο ειδικός. «Φυσικά και δεν κάνει καλό η σκληρή άσκηση. Αλλά είναι δύσκολο να το αποδεχτεί αυτό η ιατρική κοινότητα. Άνθρωποι πεθαίνουν διαρκώς σε μαραθωνίους. Πηγαίνετε μια βόλτα, περπατήστε μερικά χιλιόμετρα καθημερινά. Αν αυτό σας είναι υπερβολικά εύκολο, επιταχύνετε το περπάτημά σας. Αν σας είναι δύσκολο, επιβραδύνετε και ανεβάστε ξανά ταχύτητα στο μέλλον. Το περπάτημα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, βοηθάει στην ινσουλινοαντίσταση και σε κάποιο βαθμό επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό».

Eντούτοις, οι θάνατοι που σχετίζονται με το τρέξιμο σε έναν μαραθώνιο θα μπορούσε να είναι παραπλανητικοί, δημιουργώντας την εντύπωση ότι τέτοια περιστατικά είναι πιο συχνά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Μια μελέτη στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής είδε μόνο 26 θανάτους σε 3.292.268 συμμετέχοντες σε μαραθώνιο σε διάστημα 30 ετών. Αυτό ισοδυναμεί με μόνο δύο θανάτους ανά 1.000.000 ώρες άσκησης υψηλής έντασης.

Ευεξία και αίσθηση ευεξίας

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι αυτοί που νιώθουν υγιείς, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο υγιείς στην πράξη. Η έρευνά του σε 756 άτομα απέδειξε ότι «όσοι ένιωθαν πιο ευδιάθετοι, παρά το γεγονός ότι είχαν τους ίδιους ή και χειρότερους δείκτες σωματικής υγείας, ζούσαν περισσότερο και υπέφεραν από λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις. Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί, αλλά υπάρχει ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της ευεξίας και της αίσθησης ευεξίας. Αυτό με κινητοποιεί: Αν μπορώ να κάνω τον κόσμο να νιώθει λιγότερο άσχημα για τα “λάθη” του, τότε μπορεί να σωθούν κάποιες ζωές και οι άνθρωποι να έχουν υψηλότερη ποιότητα ζωής». 

Ναι ή όχι στο αλκοόλ;

Ο Δρ. Nyström τάσσεται υπέρ του μέτρου και στο αλκοόλ, καθώς υποστηρίζει ότι η μέτρια κατανάλωση είναι «ενδεχομένως καλή για εσάς». Όπως εξηγεί, «έχουμε ένα συγκεκριμένο σύστημα για τη διάσπαση του αλκοόλ. Γιατί λοιπόν να το έχουμε εξελίξει αυτό, αν δεν έπρεπε να το πίνουμε;». Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόκκινο κρασί ή το αντίστοιχο σε περιεκτικότητα αλκοόλ βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, παραλείπει να αναφέρει τις αρνητικές παρενέργειες (καρκίνος, ψυχικές διαταραχές και πρόωρη θνησιμότητα και αναπηρία). Μελέτες προσφάτως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι καμία ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ δεν μπορεί να είναι ασφαλής για την υγεία.

Να τρώμε πάντα πρωινό; 

Στην προσπάθεια να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, ο Δρ. Nyström συμβουλεύει τα άτομα (που θέλουν) να παραλείπουν εντελώς το πρωινό να το κάνουν, αλλά να αποφεύγουν τους υδατάνθρακες, να επιμένουν σε δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα και να αποφεύγουν τα σνακ μέσα στη μέρα.

Όσον αφορά στη δίαιτα, ο ίδιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι «αυτό που σε σκοτώνει» και όχι απαραίτητα η παχυσαρκία: «Αν λιμοκτονείτε, πεινάτε συνέχεια, στερείτε από τον εαυτό σας μια σοκολάτα ή ένα ποτήρι κρασί, αυτό σας διαλύει, μπορεί να σας σκοτώσει». Χωρίς να αμφισβητεί τις αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία (από καρδιαγγειακές νόσους μέχρι άνοια), επισημαίνει το παράδοξό της, που έχουν συμπεράνει πολλές μελέτες: «Αν είσαι υπέρβαρος και καταφέρεις να χάσεις κιλά, πεθαίνεις νωρίτερα από όσους υπέρβαρους ανθρώπους παρέμειναν στο επίπεδο βάρους τους» σημειώνει.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι οι συμβουλές του για την υγεία θα είναι σωτήριες για κάποιους. «Αν μπορώ να κάνω τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο άσχημα για τα πράγματα που κάνουν λάθος, μπορεί να σωθούν κάποιες ζωές και οι άνθρωποι να έχουν υψηλότερο επίπεδο ζωής» κατέληξε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, ειδικά σε περίπτωση που έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.