(φωτο) Αγρότες – Δυναμικά μέτωπα σε Παιονία και Πέλλα: Αύριο μεγάλη πορεία και συγκέντρωση στο Πολύκαστρο
Ο Βασίλης Σύγκος είναι αγρότης και πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου «Οι Εύζωνοι». Από την ώρα που ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις πριν από περίπου 30 χρόνια ασκεί το επάγγελμα του αγρότη και μάχεται καθημερινά με δεκάδες καλλιέργειες στα χωράφια του στην περιοχή του Δήμου Παιονίας.
Τα τελευταία χρόνια όπως είπε στο thestival.gr το εισόδημα του «όπως και όλων των αγροτών» εξανεμίστηκε εξαιτίας μιας σειρά παραγόντων όπως είναι η ακριβή τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και εν τελεί οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών τους προϊόντων στους εμπόρους.
«Για παράδειγμα, βγάζω 150 τόνους αρακά και πουλάω προς 45 λεπτά του ευρώ το κιλό. Οι καταναλωτές όμως θα τον αγοράσουν 3 ευρώ και δεν είναι καν κιλό είναι 800-900 γραμμάρια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύγκος.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αφού με άδειες τις τσέπες τους πρέπει όπως λένε να τα πληρώνουν όλα προκαταβολικά ενώ οι ίδιοι θα πληρωθούν ελάχιστα και μετά από πολύμηνη αναμονή τα προϊόντα που διέθεσαν στην αγορά.
Οι αγρότες της περιοχής του Δήμου Παιονίας παρότι όπως είπε ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου «Οι Εύζωνοι» βρίσκονται και σήμερα στα χωράφια τους καλλιεργώντας αρακά, σπανάκι κ.α. προϊόντα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους και άλλα αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες και κεντρικά σημεία των χωριών της περιοχής ενώ το Σάββατο 25 Ιανουαρίου θα μεταφέρουν όλοι τους τα τρακτέρ στο δημοτικό γήπεδο Πολυκάστρου όπου βρίσκονται παραταγμένα και άλλα τρακτέρ.
«Το βράδυ της Κυριακής κι αφού έχουμε μετρήσει τις δυνάμεις μας θα αποφασίσουμε πως θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Θα μιλήσουμε βέβαια και με άλλους αγρότες όμορων περιοχών που κι αυτοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις έτσι όλοι να κινηθούμε όλοι μαζί ενωμένοι» είπε ο κ. Σύγκος προσθέτοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πλέον τεράστια με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των αγροτών που θα καταφέρουν να παραμείνουν και να καλλιεργούν τη γη αλλά και της διατροφικής μας αλυσίδας.
«Πρόβλημα υπάρχει και με τους νέους που θέλουν να καλλιεργήσουν και να μείνουν στα χωριά τους αφού σύμφωνα με το νόμο όσοι δεν έχουν απολυτήριο λυκείου δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα επιδότησης νέων αγροτών. Ζητάμε να αλλάξει ο νόμος αυτός και να μην απαιτείται το απολυτήριο» κατέληξε ο κ. Σύγκος.
Στην Πέλλα τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την Πέμπτη την εμφάνιση τους στο κόμβο Γυψοχωρίου με τους αγρότες να έχουν στήσει ήδη το «στρατηγείο» τους, μια τέντα για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες, υπονοώντας παράλληλα με τον τρόπο αυτό ότι θα μείνουν για αρκετές ημέρες στο σημείο. Στο κόμβο του Γυψοχωρίου αναμένεται να φτάσουν αγρότες με τα τρακτέρ τους κι από άλλα χωριά καθώς θεωρείται από το 2016 ένα σημαντικό σημείο των αγροτικών κινητοποιήσεων και μπλόκων.
Σήμερα στις 7 το απόγευμα θα συνεδριάσουν και τα μέλη του αγροτικού συλλόγου «Η Ομόνοια» του νομού Πέλλας οι οποίοι και αναμένεται να βγουν σε κινητοποιήσεις σε Κρύα Βρύση και Γιαννιτσά.
Οι αγρότες στην Πέλλα ζητούν:
Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών (βαμβάκι, συμπύρηνο ροδάκινο.
• Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή. Ειδική μέριμνα για τα αγροκτήματα που προσβλήθηκαν από τον παραμορφωτικό ιό των πυρηνόκαρπων
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
• Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής όπως αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα 7 λεπτά/Kwh, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών
• Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας για την επιβίωσή μας και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση
• Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες
• Σύνδεση της επιδότησης με την γεωργική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο
• Να μην χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων
• Κατάργηση του αίσχους των ΚΥΔ – Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν από τις κρατικές υπηρεσίες
• Μέτρα για τον έλεγχο των “ελληνοποιήσεων” – στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών.
-------------------------