Τελευταία Νέα:

“The Cleaningans”: Οι χούλιγκανς της καθαριότητας που «χτυπάνε» όπου υπάρχουν σκουπίδια

Πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια τενεκεδάκια, ρόδες και καναπέδες είναι μερικά από τα απορρίμματα που συναντάμε πεταμένα καθημερινά σε παραλίες και πάρκα. Μία ομάδα όμως ήρθε για να «καθαρίσει» την κατάσταση και να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

Πρόκειται για την ομάδα «The Cleaningans», η οποία δημιουργήθηκε τυπικά τον Φεβρουάριο του 2021, ωστόσο η δράση των πρώτων της μελών είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020. Το όνομα προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο των λέξεων “clean” που σημαίνει “καθαρίζω” και “hooligans”.

«Οι δράσεις ξεκίνησαν σε οικογενειακό κλίμα, κι έπειτα λίγους μήνες αργότερα, μετά και από το ενδιαφέρον που υπήρχε από τον κόσμο να συμμετάσχει και να μας βοηθήσει στήθηκε η ομάδα για να πλαισιώσει αυτές τις δράσεις πιο οργανωμένα», περιγράφει στο Thestival ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας, Παναγιώτης Μοσχίδης.

Η έναρξη από την Καλαμαριά, το ερέθισμα και η επέκταση σε άλλες περιοχές

Ο Παναγιώτης Μοσχίδης χάραξε την πορεία της ομάδας ξεκινώντας να καθαρίζει από τη γειτονιά του, στην Καλαμαριά. «Η ομάδα ξεκίνησε τις δράσεις καθαρισμού από περιοχές του Δήμου Καλαμαριάς, όπου βρίσκονται τα πιο πολλά μέλη της, και με τον καιρό επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης αλλά και εκτός πόλης», τονίζει ο ιδρυτής της ομάδας.

Όπως εξηγεί στο Thestival ο Παναγιώτης Μοσχίδης, το ερέθισμα για να ξεκινήσουν τις δράσεις καθαρισμού ήταν «η ενόχληση που μας δημιουργούσε όταν αντικρίζαμε την γειτονιά μας αλλά και γενικότερα διαφορά σημεία, παραλίες, χώρους πρασίνου και πάρκα να είναι γεμάτα από σκουπίδια». Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αλλάξουν αυτές τις εικόνες.

Οι «Cleaningans» έχουν βρεθεί για να καθαρίσουν σημεία σε Φλώρινα, Χαλκιδική, Πρέβεζα κ.α μετά από ενημέρωση πολιτών, άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και δήμων, μαζεύοντας τόνους σκουπιδιών.

«Έχει τύχει να ταξιδέψουμε δυο φορές στις Πρέσπες και στη Χαλκιδική ύστερα από πρόσκληση άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και Δήμων για να βοηθήσουμε να αναδειχθούν περιοχές με μεγάλο όγκο ρύπανσης», προσθέτει ο Παναγιώτης Μοσχίδης.

«Η στήριξη και η συμμετοχή του κόσμου στις δράσεις ήταν απεριόριστη και συγκινητική»

Η ομάδα των «χούλιγκανς» της καθαριότητας αποτελείται από 15 μέλη. Αρχικά, η ομάδα ξεκίνησε με γνωστούς και φίλους αλλά και τη βοήθεια της οικογένειας του Παναγιώτη Μοσχίδη, και έπειτα άρχισαν να προωθούν και να ανακοινώνουν τις δράσεις τους μέσω των social media, τραβώντας το ενδιαφέρον των πολιτών, οι οποίοι ήθελαν να συμμετέχουν και αυτοί στους καθαρισμούς.

«Η στήριξη και η συμμετοχή του κόσμου στις δράσεις ήταν απεριόριστη και συγκινητική από την αρχή και λειτούργησε ως κίνητρο να συνεχίσουμε αυτές τις δράσεις. Είναι και ένα παράδειγμα σχετικά με το πόσα πολλά μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι όταν έχουν ένα κοινό στόχο και είναι ενωμένοι», αναφέρει ο εμπνευστής της ομάδας.

«Τα social media», όπως προσθέτει ο Παναγιώτης Μοσχίδης, «βοήθησαν αρκετά στο να αναγνωριστεί η ομάδα και η γενικότερη προσπάθεια μας πανελλαδικώς. Είναι το μέσο με το οποίο ανακοινώνουμε τις δράσεις μας και προσεγγίζουμε τους απλούς πολίτες να έρθουν και να αφιερώσουν λίγες ώρες για να ομορφύνουν λίγο παραπάνω τον τόπο τους».

«Το πρόβλημα της ρύπανσης δεν κάνει διακρίσεις και δεν έχει ούτε σύνορα ούτε όρια»

Σύμμαχοι στο έργο των «χούλιγκανς» της καθαριότητας είναι και άλλες αντίστοιχες ομάδες αλλά φυσικά και οι δήμοι που διενεργούνται οι συγκεκριμένες δράσεις καθαριότητας.

«Το πρόβλημα της ρύπανσης και η αντιμετώπιση της δεν κάνει διακρίσεις και δεν έχει ούτε σύνορα ούτε όρια. Έχουμε πραγματοποιήσει δράσεις όπου είχαμε βοήθεια και από αντίστοιχες ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για τους δήμους. Σε οποία περιοχή καθαρίσαμε και χρειαστήκαμε την βοήθεια του εκάστοτε δήμου ύστερα από σχετική επικοινωνία, την είχαμε και με το παραπάνω», προσθέτει στο Thestival ο Παναγιώτης Μοσχίδης.

Από πλαστικά μπουκάλια και τενεκεδάκια μέχρι προφυλακτήρες και καναπέδες

Πλαστικά μπουκάλια, καπάκια, καλαμάκια, αλουμινένια τενεκεδάκια είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που βρίσκουν στις δράσεις καθαρισμού που διοργανώνουν. Βέβαια, πέρα από αυτά μπορεί να συναντήσουν πολλές φορές και αντικείμενα που τους προκαλούν εντύπωση για το πώς βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο.

«Συναντάμε και αντικείμενα που μας προκαλούν εντύπωση σχετικά με το πως και το ποιος τα απέρριψε όπως για παράδειγμα ρόδες και προφυλακτήρες από αυτοκίνητα, καναπέ, καρέκλες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς», επισημαίνει ο Παναγιώτης Μοσχίδης.

«Σεβόμαστε το περιβάλλον, αλλάζουμε νοοτροπία!»

Το μότο των «Cleaningans» όπως αναφέρει στο Thestival ο ιδρυτής της ομάδας, είναι το «Σεβόμαστε το περιβάλλον, αλλάζουμε νοοτροπία» και συμπληρώνει πως «θα πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε πιο πολύ το περιβάλλον γιατί αν το καλοσκεφτούμε αυτό είναι που αποτελεί το μεγάλο μας σπίτι».

Από την έντυπη έκδοση του Thestival για την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.