Τελευταία Νέα:

Η επιστήμη επιβεβαιώνει: Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία


Ναι, τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Δηλαδή όσο περισσότερο πλούτο έχεις, τόσο πιο ευτυχισμένη/ος είσαι, σύμφωνα τουλάχιστον με νέα έρευνα.
Η ευτυχία είναι στον τραπεζικό σου λογαριασμό;

Είναι πιο ευτυχισμένοι οι άνθρωποι με περισσότερα χρήματα; Η ερευνητική βιβλιογραφία σχετικά με αυτό το ερώτημα είναι μεγάλη και περίπλοκη, αλλά σχεδόν όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι περισσότερα χρήματα συνδέονται με υψηλότερη ευτυχία τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι οι πολυεκατομμυριούχοι είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι από τους απλώς ευκατάστατους. Με άλλα λόγια, η νέα μελέτη, από τον Matthew Killingsworth στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δείχνει ότι όσο περισσότερα χρήματα έχεις, τόσο πιο ευτυχισμένη είσαι — και μπορεί να μην υπάρχει ανώτατο όριο.

Μετριέται η ευτυχία;

Ιστορικά, ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί η μορφή της σχέσης μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας, επειδή δεν έχουμε δεδομένα από τους οικονομικά εύπορους. Ίσως οι πλούσιοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους κάνοντας έρευνες. Η νέα έρευνα βασίζεται σε απαντήσεις Αμερικανών, που τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την ικανοποίησή τους από τη ζωή από το 1 έως το 7, με το κάτω άκρο να αντιπροσωπεύει το «καθόλου» χαρούμενη έως τον κορυφαίο αριθμό που δείχνει «εξαιρετικά» ικανοποιημένη.

Τα άτομα χαμηλού εισοδήματος που κερδίζουν περίπου 30.000$ ή λιγότερα έδωσαν στη ζωή τους μια μέση βαθμολογία περίπου 4, ενώ τα άτομα με κέρδη περίπου 500.000$ βαθμολόγησαν τη ζωή τους πάνω από 5. Οι πολυεκατομμυριούχοι έδωσαν στην ικανοποίηση από τη ζωή τους μια μέση βαθμολογία κοντά στο 6. Ένα ερώτημα που τίθεται από τη νέα έρευνα, είναι αν ο πλούτος έχει διαφορετικό αντίκτυπο στην ευτυχία από το εισόδημα.

Ο πλούτος, για παράδειγμα, μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να επενδύσουν στον εαυτό τους και τις οικογένειές τους, όπως να παρέχουν τα μέσα για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των παιδιών ή να αγοράσουν ένα μεγαλύτερο σπίτι σε μια καλύτερη περιοχή.

Είναι απαραίτητα τα χρήματα για την ευτυχία;

Απολύτως όχι, είπε ο Killingsworth. «Τα χρήματα είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που έχουν σημασία για την ευτυχία. Και η εστίαση αποκλειστικά στο να κερδίζει κανείς πολλά χρήματα ενώ αγνοεί άλλα θέματα, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερο κακό παρά καλό» είπε.

Οι σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία για την ευτυχία, για παράδειγμα, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί λένε ότι αυτές τους παρέχουν περισσότερο νόημα από την υλική ευημερία, διαπίστωσε το Pew Research Center.

«Είναι εντελώς πιθανό να είσαι πλούσιος και μίζερος ή φτωχός και ευτυχισμένος», σημείωσε ο Killingsworth.














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.