Τελευταία Νέα:

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες: Αποκάλυψαν ότι μια ήπειρος «ανυψώνεται»




Τα ευρήματα αναδεικνύουν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, της τήξης των παγετώνων και των γεωλογικών διεργασιών.
Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ένα συναρπαστικό και δυνητικά κρίσιμο φαινόμενο που συμβαίνει στην Ανταρκτική: η ήπειρος ανυψώνεται. Αυτή η ανύψωση συμβαίνει καθώς τα τεράστια στρώματα πάγου που καλύπτουν τη γη συρρικνώνονται, μειώνοντας το τεράστιο βάρος που ασκούν στην επιφάνεια της Γης.

Αυτή η άνοδος της Ανταρκτικής θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στην παγκόσμια στάθμη της θάλασσας. Ο πάγος που λιώνει από την ήπειρο συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τις παράκτιες κοινότητες παγκοσμίως. 

Ωστόσο, η ανύψωση μπορεί να αλλάξει αυτή τη διαδικασία με απροσδόκητους τρόπους. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η ανύψωση αυτή θα μπορούσε να μειώσει τη συμβολή της Ανταρκτικής στη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και κατά 40%. Αλλά υπάρχει μια παγίδα: ο πραγματικός αντίκτυπος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στα ορυκτά καύσιμα, τα οποία αποτελούν πρωταρχικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον Natalya Gomez του Πανεπιστημίου McGill, υπογραμμίζει: «Με σχεδόν 700 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε παράκτιες περιοχές και το πιθανό κόστος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας να φτάνει τα τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του αιώνα, η κατανόηση του φαινομένου από το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής είναι ζωτικής σημασίας», εξηγεί ο Gomez. 

Οι επιπτώσεις της ανύψωσης της Ανταρκτικής θα μπορούσαν να κυμανθούν από το να μετριάσουν ελαφρώς την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως να την επιδεινώσουν σημαντικά, ανάλογα με τις παγκόσμιες δράσεις μας που θα προχωρήσουν.
Video Player is loading.
Remaining Time 0:00
 
Advertisement


Χρησιμοποιώντας προηγμένη τρισδιάστατη μοντελοποίηση, η ερευνητική ομάδα προσομοίωσε πώς αυτή η ανύψωση θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της θάλασσας υπό διαφορετικά κλιματικά σενάρια.

Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη διατηρηθεί υπό έλεγχο, τα μοντέλα προβλέπουν ότι η Ανταρκτική θα μπορούσε να συμβάλει σε μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και 1,7 μέτρα μέχρι το έτος 2500. Ωστόσο, εάν οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων συνεχίσουν ανεξέλεγκτα, η συμβολή θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη έως και 19,5 μέτρα.

 Αυτός ο ανησυχητικός αριθμός προκύπτει επειδή η ταχεία υποχώρηση των παγετώνων μπορεί να ξεπεράσει την ανύψωση, ωθώντας περισσότερο νερό στους ωκεανούς. Αντίθετα, η επιβράδυνση της τήξης θα μπορούσε να επιτρέψει στην ανυψούμενη ξηρά να σηκώσει λίγο πάγο μακριά από τον θερμαινόμενο ωκεανό, διατηρώντας τον ενδεχομένως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.











-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.