Τελευταία Νέα:

Βρετανός 67 ετών ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα - Το μήνυμά του



«Ως επιστήμονας ο ίδιος, γνωρίζω ότι η επιστήμη μπορεί να προχωρήσει μόνο αν οι άνθρωποι συμφωνούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα όπως αυτό. Εργάζομαι στην τεχνητή νοημοσύνη και είμαι ανοιχτός στο να δοκιμάζω νέα πράγματα». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο 67χρονος Βρετανός Γιανούζ Ρας, ο πρώτος ασθενής που έλαβε το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα. 


«Ελπίζω το εμβόλιο να αντιμετωπίσει τα καρκινικά κύτταρα και να αποδειχθεί αποτελεσματική η θεραπεία» δηλώνει ο 67χρονος που ζει στο Λονδίνο. 

Κατά το παρελθόν ο άνδρας έχει δείξει ότι έχει σημαντικά αποθέματα θέλησης, κάτι που φάνηκε και πριν από οκτώ χρόνια οπότε είχε τρέξει στον Μαραθώνιο της Αθήνας. 

Η σκέψη του ότι η θεραπεία μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές και να γίνει ευρύτερα γνωστή και διαθέσιμη στο μέλλον είναι αυτή που ωθεί τον ασθενή στην υιοθέτηση της επιστημονικής καινοτομίας. 

Ο ασθενής έλαβε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λονδίνου το εμβόλιο που είναι σχεδιασμένο να προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

Είναι η πρώτη φορά που αυτή η θεραπεία της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech δοκιμάζεται σε ασθενή με καρκίνο.

cancer2
cancer3
Ο Γιανούζ είχε τρέξει στον Μαραθώνιο στην Αθήνα, το 2016



Ξεκίνησαν δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε 7 χώρες

Το εμβόλιο αυτό, που είναι γνωστό ως BNT116 και έχει αναπτυχθεί από την BioNTech, είναι σχεδιασμένο για να στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ, NSCLC), το συνηθέστερο τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Στόχος του είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται.

Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά ιδρύματα σε επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Συνολικά περίπου 130 ασθενείς - από ασθενείς πρώτου σταδίου, πριν από εγχείρηση ή ακτινοβολίες, μέχρι και προχωρημένου σταδίου ή με μεταστατικό καρκίνο - θα κάνουν το εμβόλιο παράλληλα με ανοσοθεραπεία.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως τα εμβόλια κατά της Covid-19, και λειτουργεί εφοδιάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με καρκινικούς δείκτες από το ΜΜΚΠ για να εκπαιδεύσει τον οργανισμό ώστε να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον καρκίνο, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα, αντίθετα από τη χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε το εμβόλιο την Τρίτη, σημαδοτώντας ένα ορόσημο κρίσιμης σημασίας για τη μελέτη.

Ειδικοί, όπως ο καθηγητής ογκολογίας Σίοβ Μινγκ Λι του ιδρύματος University College London Hospitals, υπογραμμίζουν στην Guardian πως πρόκειται για την αρχή μιας «πολύ συναρπαστικής νέας εποχής» στην έρευνα για τον καρκίνο.

Ο Βρετανός υπουργός Επιστημών λόρδος Βάλανς εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δοκιμή και υπογράμμισε ότι το εμβόλιο αυτό είναι δυνατό να σώσει χιλιάδες ζωές, σύμφωνα πάντα με την Guardian.














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.