Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια μηχανή που μπορεί να μετατρέψει τον αέρα σε νερό και να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας
Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση αναφέρει ότι «περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια βρίσκουν το νερό σπάνιο για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους».
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, σημειώνοντας ότι «η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τη λειψυδρία. Οι επιπτώσεις του μεταβαλλόμενου κλίματος καθιστούν το νερό πιο απρόβλεπτο».
Η UNICEF εκτιμά ότι «περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν από την έντονη λειψυδρία μέχρι το 2030».
Μια νέα ανακάλυψη πιστεύει ότι έχει μια πιθανή λύση, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν περίπου 1300 τρισεκατομμύρια λίτρα γλυκού νερού στην ατμόσφαιρα που θα μπορούσαν εύκολα να συλλεχθούν χωρίς να βασίζονται στην υπάρχουσα παροχή υγρών υδάτων».
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μηχάνημα που, με απλά λόγια, μπορεί να μετατρέψει αποτελεσματικά τον αέρα σε νερό - αντλώντας υγρασία από το περιβάλλον, ακόμη και σε ξηρές συνθήκες.
Η συλλογή ατμοσφαιρικού νερού με βάση την απορρόφηση (SAWH) είναι ένας τομέας της μηχανικής που εξετάζει τρόπους επίλυσης της λειψυδρίας, η οποία «παραμένει μια μεγάλη πρόκληση σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ACS Energy Letters.
Παραδείγματα παρόμοιας μηχανικής περιλαμβάνουν τους συλλέκτες ομίχλης και τους συλλέκτες νερού, οι οποίοι συλλέγουν την υγρασία από τον αέρα.
Ωστόσο, αυτά τα μοντέλα «συχνά δεν είναι εφαρμόσιμα σε ένα ξηρό περιβάλλον», οπότε οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης επινόησαν ένα νέο μοντέλο που «έχει επιδείξει μεγάλες δυνατότητες για την παροχή φρέσκου νερού σε ένα ευρύ φάσμα κλιματικών συνθηκών».
Το νέο μοντέλο υπόσχεται «5.826 λίτρα» νερού την ημέρα, αλλά παραδέχεται ότι «αυτό συνεπάγεται σημαντική ενέργεια».
Το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνουν ότι οι ερευνητές δημιούργησαν μια "αξιόπιστη και αποτελεσματική πηγή παραγωγής πόσιμου νερού που μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορες υπάρχουσες εφαρμογές, όπως σε κτίρια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και μεταφορές με κατάλληλη απορριπτόμενη θερμότητα υψηλής πυκνότητας».
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.