Ιδού το νέο καύσιμο που θα παράγεται στην Ελλάδα
Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η χώρα μας στην παραγωγή του καυσίμου που θα κυριαρχήσει αναγκαστικά, πολύ σύντομα σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο…
Και αν ο προβληματισμός για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η ταχύτητα φόρτισης, αφού αναμφίβολα η αυτονομία μπορεί να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, η λύση θα δοθεί με το υδρογόνο.
Ένα υδρογονοκίνητο αυτοκίνητο, πολύ απλά είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο μετατρέπει το υδρογόνο σε ηλεκτρισμό. Η διαφορά είναι ότι με το υδρογόνο η διαδικασία γέμισης του είναι ίδια με της βενζίνης και του πετρελαίου.
Το υδρογόνο αποτελεί μια προνομιακή ενεργειακή επιλογή που έχει τη δυναμική να επιφέρει επανάσταση στον τομέα της ενέργειας. Είναι ένα ανεξάντλητο και πολυμορφικό καύσιμο, το οποίο μπορεί να προέλθει από διάφορες πηγές, όπως το νερό, τα ορυκτά καύσιμα, και τη βιομάζα. Η δυνατότητα χρήσης του ως καθαρής μορφής ενέργειας, που συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία.
Ενώπιον της κλιματικής αλλαγής, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί φιλόδοξα σχέδια προς την ενσωμάτωση του υδρογόνου στο ενεργειακό μίγμα. Η πολιτική πρωτοβουλία “Fit-for-55” και το εγχείρημα “RePowerEU” είναι δύο παραδείγματα αυτής της δέσμευσης, σκοπός των οποίων είναι να μετασχηματίσουν την ενεργειακή υποδομή και να καταστήσουν την Ευρώπη πρωτοπόρο στη χρήση καθαρών καυσίμων.
Τα πρόσφατα έργα ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου στην Ευρώπη επιδεικνύουν τη δέσμευση πολλών χωρών στο στόχο αυτό. Για παράδειγμα, έχουμε την ανάπτυξη ενός διασυνοριακού δικτύου υδρογόνου που θα συνδέει κράτη της Βαλτικής με κεντρικοευρωπαϊκές χώρες, εκμεταλλευόμενο την άφθονη αιολική ενέργεια της περιοχής για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να διευκολύνει την αποκαρβωνοποίηση διάφορων τομέων της οικονομίας, προσφέροντας μια ανανεώσιμη και καθαρή εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να πρωτοστατήσει στην ενεργειακή αλλαγή, με τον διασυνοριακό αγωγό μεταφοράς αερίου προς τη Βόρεια Μακεδονία να αναμένεται να λειτουργήσει και ως μέσο μεταφοράς υδρογόνου. Τα σχέδια για την ενσωμάτωση αυτού του καθαρού καυσίμου στο ενεργειακό σύστημα της χώρας εντείνονται, παρά το γεγονός ότι η επίσημη εθνική στρατηγική ακόμη διαμορφώνεται.
Η υπόθεση της παραγωγής υδρογόνου από τις ΑΠΕ στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια νέα εποχή, με τον στόχο της παραγωγής 3.500 GWh υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης έως το 2030. Η εκτιμώμενη ισχύς των εγκαταστάσεων ηλεκτρολύσεως θα φθάσει τα 750 MW, ενώ η παραγωγική δύναμη των ΑΠΕ θα ανέρχεται σε 3 GW, με την πλειονότητα να προέρχεται από φωτοβολταϊκά.
Το ελληνικό σχέδιο εστιάζει στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών με υδρογόνο, κυρίως στους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών και της ενέργειας. Αναγνωρίζεται επίσης ο ρόλος του υδρογόνου ως παράγοντα στη μετάβαση της αγοράς από το γκρίζο υδρογόνο στο πράσινο, και την προώθηση των συνθετικών καυσίμων, προσφέροντας μια εναλλακτική για τις μετακινήσεις…
Σύντομα η Ελλάδα θα ανακοινώσει την εθνική της στρατηγική για το υδρογόνο μέχρι το 2030, που θα επικεντρώνεται στην εγχώρια παραγωγή και στην υποστήριξη των ΑΠΕ…
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.