6 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στο πρωινό
Οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αν και η παράλειψή του δεν έχει στην πραγματικότητα σοβαρές συνέπειες.
Από την άλλη ένα πλούσιο αλλά ποιοτικό πρωινό, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να αποτρέψει την κατάθλιψη.
Προϋπόθεση είναι να επιλέγετε τις κατάλληλες τροφές και να αποφεύγετε αυτές που βλάπτουν την υγεία και τη σιλουέτα σας.
Δείτε παρακάτω ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγετε πριν τις 10 το πρωί :
Ψωμί με βούτυρο: Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τα λιπαρά, είναι σημαντικό όμως να επιλέγετε τα κατάλληλα. Το βούτυρο περιέχει κορεσμένα λιπαρά που βλάπτουν την καρδιά και αυξάνουν το βάρος. Αντί για ζωικό βούτυρο επιλέξτε φιστικοβούτυρο, το οποίο «κόβει» την πείνα και αυξάνει την παραγωγή του πεπτιδίου YY, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη.
Δημητριακά: Τα περισσότερα περιέχουν πολλή ζάχαρη και συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Αυξάνουν επίσης τη συνολική πρόσληψη θερμίδων επειδή οι περισσότεροι ξεπερνούν τη συνιστώμενη ποσότητα. Αντί για δημητριακά επιλέξτε βρόμη, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δεν έχει ζάχαρη. Η μείωση της ζάχαρης στο πρωινό σας βοηθά να αποφεύγετε την μεσημεριανή κούραση.
Συσκευασμένοι φρουτοχυμοί: Οι περισσότεροι περιέχουν σχεδόν την ίδια ζάχαρη με τα αναψυκτικά και πρέπει να αποφεύγονται γενικά, όχι μόνο στο πρωινό. Επιλέγετε ολόκληρα φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενεργοποιούν το πεπτικό.
Προϊόντα ζύμης: Pancakes, βάφλες, κρουασάν, μπισκότα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τρανς λιπαρά που βλάπτουν την υγεία και προκαλούν λιγούρες. Επίσης στερούνται θρεπτικών συστατικών. Αντικαταστήστε τα με προϊόντα ολικής αλέσεως.
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά: Τα περισσότερα περιέχουν πολλά σάκχαρα ως ενισχυτικό γεύσης και λίγες πρωτεΐνες. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το γιαούρτι με πλήρη λιπαρά βοηθά στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση πρωτεϊνών το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
FODMAPs: Μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, σκόρδο, φασόλια περιέχουν βραχείας αλύσου υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες) τους οποίους κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να χωνέψουν και τους προκαλούν φούσκωμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε εντελώς αυτές τις τροφές αλλά να τις καταναλώνετε μετά το πρωινό που το πεπτικό είναι πιο ενεργό. Για να τις αφομοιώνετε καλύτερα, συνδυάστε τις με λίγα καλά λιπαρά ή πρωτεΐνες.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.