Τελευταία Νέα:

Σκύλος: Γαβγίζει στο μπαλκόνι; Tips για να σταματήσει



Μήπως, ο σκυλάκος σας δεν... βάζει γλώσσα μέσα του, κάθε φορά που βρίσκεται στο μπαλκόνι; Τι μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε αυτή τη συμπεριφορά του
«Πονοκέφαλος» για αρκετούς κηδεμόνες σκύλων είναι το γάβγισμα του μικρού τους φίλου κάθε φορά που βγαίνει στο μπαλκόνι. Γαβγίζει σε οτιδήποτε βλέπει και κινείται.

«Είναι σύνηθες φαινόμενο, ένας σκύλος που βρίσκεται στο μπαλκόνι, να γαβγίζει. Επίσης, η μόνιμη ή πολύωρη παραμονή σε μπαλκόνι έχει ως αποτέλεσμα, ο σκύλος να γαβγίζει όλο και περισσότερο. 

Συνήθως, είναι και το μόνο που έχει να κάνει», λέει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, κυρία Ανθή Αγγελικάκη, και επισημαίνει την απαράδεκτη πρακτική ορισμένων κηδεμόνων να αφήνουν τα σκυλάκια τους στο μπαλκόνι επί πολλές ώρες, ή ακόμα και μόνιμα. Μία πρακτική που είναι και παράνομη, βάσει του άρθρου 8 του Ν.4039/2012.


Οι λόγοι που ο σκύλος εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά

Ένας πολύ απλός λόγος είναι ότι του αρέσει, όπως αναφέρει η κυρία Αγγελικάκη, και είναι μια συμπεριφορά αυτοενισχυόμενη και πολύ διασκεδαστική για εκείνον.

Επίσης, είναι ο βασικότερος τρόπος επικοινωνίας και, συνήθως, κάτι θέλει να «πει», σε εμάς, ή σε άλλους.

Ένας τρίτος λόγος, που ο σκύλος γαβγίζει όταν βρίσκεται στο μπαλκόνι, είναι από ανία/πλήξη, ή άγχος/στρες, διευκρινίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, και το αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσει να είναι «λαλίστατος», είναι να του μάθουμε πώς να παραμένει ήρεμος.

«Καλό είναι, να βγαίνει στο μπαλκόνι μαζί μας, όσο είμαστε κι εμείς εκεί. Είναι μια ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί, ακόμα κι αν δε κάνουμε τίποτα. Στην περίπτωση, όμως, που ο σκύλος μας, αντί να χαλαρώνει, είναι ανήσυχος και γαβγίζει, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, ώστε να σταματήσει», λέει η κυρία Αγγελικάκη.

Ποια είναι αυτά;

1. Να παρατηρήσουμε πότε και σε τι γαβγίζει. Προφανώς, θα είναι σε κάτι που βλέπει να περνάει από κάτω (άλλα ζώα, μηχανάκια, αυτοκίνητα, άνθρωποι). Ή, μπορεί να «συνομιλεί» με τον απέναντι σκύλο.

2. Αφού ανακαλύψουμε το ερέθισμα, θα πρέπει να προλαμβάνουμε, και κάθε φορά, λίγο πριν αρχίσει να γαβγίζει, να στρέφουμε την προσοχή του σε κάτι που του αρέσει. Όπως, για παράδειγμα, στο αγαπημένο του παιχνίδι, παίζοντας μαζί του, ή μαθαίνοντάς του μια νέα άσκηση.

Στην περίπτωση που δεν προλάβουμε να του αποσπάσουμε την προσοχή από το ερέθισμα που του προκαλεί το γάβγισμα, και το ξεκινήσει, οι επιλογές μας είναι δύο, και εξαρτώνται από το πόσο γαβγίζει:

Αν, ενώ γαβγίζει, ανταποκρίνεται άμεσα στην επιθυμία μας να σταματήσει, αυτό είναι αρκετό. Στη συνέχεια μπορούμε να τον απασχολήσουμε με κάτι άλλο (όπως προαναφέραμε), μέχρι να απομακρυνθεί το ερέθισμα.

Αν δεν ανταποκρίνεται, ή σταματά για λίγο και συνεχίζει, καμιά φορά χωρίς προφανή λόγο, θα πρέπει από την αρχή να τον έχουμε απασχολημένο με κάτι που του αρέσει πολύ (ίσως, με το αγαπημένο του παιχνίδι, ή με ένα κόκκαλο διαρκείας).

Στην περίπτωση που το γάβγισμα επιμένει, και γίνεται έως και ενοχλητικό, καλό είναι να τον απομακρύνουμε από το μπαλκόνι, πάντα με καλό τρόπο, και να του δίνουμε να ασχοληθεί με κάτι, έτσι ώστε να ηρεμεί.

Συμβουλές

Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, γιατί δεν βοηθάει σε τίποτα, αντίθετα μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση, είναι να φωνάζετε στον σκύλο σας, σύμφωνα με την κυρία Αγγελικάκη.

Προτείνει να βάλετε μια αδιαφανή περίφραξη στα κάγκελα του μπαλκονιού, έτσι ώστε εάν δεν βλέπει τα ερεθίσματα, ίσως είναι πιο ήρεμος.

Συμβουλεύει να τον βγάζετε στο μπαλκόνι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για λίγο, και να τον παρατηρείτε, ώστε μέσω της «γλώσσας του σώματός» του να δείτε πότε έρχεται σε υπερένταση και να τον ηρεμείτε, ή να τον βάζετε μέσα προτού γαβγίσει.

Τέλος, η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων υπογραμμίζει ότι κάποιες ασκήσεις υπομονής, όπως «κάτσε/ξάπλα» και «μείνε», βοηθούν πολύ να ηρεμεί. Αν δε τις ξέρει, θα πρέπει να τις μάθει. Στην αρχή, όσο ακόμη είναι χαλαρός.


Η Ανθή Αγγελικάκη

̽ Η κυρία Ανθή Αγγελικάκη είναι απόφοιτη της Σχολής StarDogs Trainers Academy, εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς, ενώ τον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό και τη ζωγραφική. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτη του 1989 και από την παιδική της ηλικία μεγάλωνε με γάτες. Όταν ήταν 22 χρονών διέσωσε και υιοθέτησε αδέσποτο σκύλο, που ήταν σοβαρά χτυπημένος από αυτοκίνητο. Και εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε να αφοσιωθεί και στους σκύλους.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.