Η πόλη στην οποία έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα
Ο χειμώνας του 1962-1963 χρησιμεύει ως υπενθύμιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και την περιοχή της Μεσογείου.
Πριν από 61 χρόνια, καταγράφηκε η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην Ελλάδα. Αυτό το ρεκόρ ψύχους δεν συνέβη στο Νευροκόπι της Δράμας ή στο Νυμφαίο της Φλώρινας, όπου καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 27 Ιανουαρίου 1963 στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Βρίσκεται στην καρδιά του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της χώρας εδώ και δεκαετίες και το θερμόμετρο έπεσε στους -27,8 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Η Πτολεμαΐδα δεν είναι άγνωστη στις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά το γεγονός ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα καταγράφηκε εκεί, δεν είναι απλή σύμπτωση. Ο χειμώνας του 1962-1963 έχει μείνει στην ιστορία ως «ο χειμώνας του πάγου». Για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί τον ψυχρότερο χειμώνα του 20ού αιώνα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τρεις από τις δέκα χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα ανήκουν σε εκείνον τον ψυχρό χειμώνα.
Αυτός ο χειμώνας ήταν το αποκορύφωμα μιας δύσκολης περιόδου. Τον Δεκέμβριο του 1962, το χιόνι στον δρόμο Καστοριάς - Φλώρινας είχε φτάσει σχεδόν τα δύο μέτρα. Η Αθήνα γνώρισε έντονες βροχοπτώσεις, όπως και η Πάτρα. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο ποταμός Έβρος πάγωσε εντελώς. Σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, ήταν αναπόφευκτο να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες λόγω του ψύχους.
Αν αυτά τα γεγονότα συνέβησαν στη μεσογειακή Ελλάδα, ήταν βέβαιο ότι οι συνθήκες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη ήταν ακόμη πιο σκληρές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκείνος ο χειμώνας έχει χαραχθεί στη συλλογική μνήμη ως «The Big Freeze». Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ημέρα χωρίς πάγο στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου το 1963 ήταν η 6η Μαρτίου. Οι μεγάλες χιονοπτώσεις επηρέασαν επίσης τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν τον θάνατο σημαντικού αριθμού ψαριών στη Βόρεια Θάλασσα.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.