Τελευταία Νέα:

Θέρμανση: Με τι συμφέρει να ζεσταθούμε φέτος τον χειμώνα


Αναλυτικά παραδείγματα για το κόστος ανά είδος καυσίμου και ενέργειας – Τι προκύπτει από έρευνα του ΕΜΠ και από εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς
Στο «μικροσκόπιο» των καταναλωτών μπαίνει για ακόμη μια χρονιά η πλέον συμφέρουσα ενεργειακή λύση προκειμένου να βγει ο χειμώνας, με φόντο τη μάχη κατά της ακρίβειας και την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης έκανε «πρεμιέρα» στις 13 Οκτωβρίου με μέση τιμή 1,39 ευρώ το λίτρο (1,35 – 1,40 ευρώ), τιμή 10 λεπτά χαμηλότερη σε σύγκριση με αυτή που διαμορφώθηκε κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όπου υπήρχε κρατική επιδότηση στην αντλία και πρόσθετη επιδότηση από τα διυλιστήρια.

Βέβαια, ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει εκπτώσεις 5% υπό προϋποθέσεις.

Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο διαμορφώνεται τον Οκτώβριο χαμηλότερα κατά 38,08% από την αντίστοιχη τιμή πέρυσι και συγκεκριμένα σε 0,07003 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,11311 ευρώ η κιλοβατώρα πέρυσι.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως το τοπίο είναι ομιχλώδες και υπάρχει ανησυχία εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, ωστόσο προς το παρόν – όπως τονίζουν – οι τελικές εκτιμήσεις δεν θα απέχουν πολύ από τα περσινά δεδομένα.

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ξύλα συνθέτουν μια δύσκολη εξίσωση για το χειμώνα

Υποτονικές παραγγελίες

Αυτή τη στιγμή οι προπαραγγελίες των καταναλωτών ώστε να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο κινούνται με ιδιαίτερα υποτονικούς ρυθμούς και όπως αναφέρει η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα, «γίνονται διερευνητικά τηλεφωνήματα τις τελευταίες μέρες και ελάχιστες προπαραγγελίες».

Αυτό, σύμφωνα με τη Μαρία Ζάγκα, αποδίδεται στις οικονομικές δυσκολίες αλλά και στις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ακόμα στη χώρα, καθώς οι θερμοκρασίες δεν προδιαθέτουν τους καταναλωτές ώστε να «κινητοποιηθούν» για τη θέρμανση του χειμώνα.


Παραδείγματα

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες, και με στοιχεία από την τελευταία μελέτη του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το φυσικό αέριο αναμένεται να είναι φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο κατά 54%.

Πετρέλαιο – φυσικό αέριο. «TΑ ΝΕΑ» επεξεργάστηκαν παραδείγματα μιας τετραμελούς οικογένειας με δύο παιδιά που μένει στον Δήμο Αθηναίων και για να θερμανθεί τη χειμερινή περίοδο Οκτωβρίου 2023 – Μαρτίου 2024 θα καταναλώσει τουλάχιστον 4.500 θερμικές κιλοβατώρες ή 516 λίτρα πετρελαίου. 
Οπως προκύπτει λοιπόν από τα αποτελέσματα της σύγκρισης (έχοντας λάβει υπόψη και τους συντελεστές απόδοσης των λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου), αν το νοικοκυριό δεν δικαιούται την εισοδηματική επιδότηση, τότε το κόστος με το πρώτο καύσιμο ανέρχεται για όλον το χειμώνα στα 717 ευρώ. 
Με το φυσικό αέριο η συνολική δαπάνη είναι στα 330 ευρώ. Δηλαδή το όφελος για την οικογένεια που έχει πρόσβαση στο αέριο είναι στα 387 ευρώ.

Ηλεκτρική ενέργεια. Ο καταναλωτής που θα επιλέξει να καλύψει όλες τις ανάγκες του για θέρμανση με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (4.500 θερμικές κιλοβατώρες) με τιμή 0,20 ευρώ θα πληρώσει σχεδόν 1.000 ευρώ. 
Αρα, η θέρμανση με απλά θερμαντικά σώματα και ηλεκτρικά καλοριφέρ που παράγουν μια θερμική μονάδα για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουν είναι η πιο ασύμφορη λύση για τη φετινή σεζόν.

Αντλίες θερμότητας. 
Αναφορικά με τις αντλίες θερμότητας, οι οποίες καταναλώνουν μια κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας παράγοντας τέσσερις θερμικές κιλοβατώρες, τότε το κόστος μπορεί να πέφτει και αρκετά κάτω από αυτό του πετρελαίου θέρμανσης.
 Με μέση τιμή ρεύματος τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα, το τελικό ετήσιο κόστος για τη χειμερινή περίοδο ανέρχεται κοντά στην τιμή του φυσικού αερίου, στα 360 ευρώ.

Κλιματιστικά. Τέλος, για τα κλιματιστικά, οι παλιές συσκευές είναι πιο φθηνές από τα ηλεκτρικά καλοριφέρ με ετήσιο κόστος 552 ευρώ, ενώ για αυτά με τεχνολογία inverter, τα οποία καταναλώνουν μια κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας παράγοντας τρεις θερμικές κιλοβατώρες, το τελικό κόστος ανέρχεται σε 400 ευρώ.


Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»











-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.