Πρωινό: Γιατί δεν έχoυμε όρεξη το πρωί;
Το πρωινό γεύμα σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει θεωρείται σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το σώμα μας με το πέρας της νύχτας, έχει κάνει μία μακρά νηστεία, συνεπώς τα επίπεδα ενυδάτωσης, ενέργειας και βιταμίνων είναι χαμηλά.
Ωστόσο σε κάποια περίοδο της ζωή μας μπορεί να μην έχουμε όρεξη να φάμε πρωινό.
Οι συνήθεις λόγοι που μπορεί να μας συμβεί αυτό είναι:
1. Έφαγες αργά το βράδυ ή κατανάλωσες μεγάλη ποσότητα φαγητού στο βραδινό
Ο πιο βασικός λόγος που θα τύχει να μην έχεις όρεξη το πρωί είναι εάν το βράδυ έφαγες αργά κάποιο σνακ ή έφαγες αρκετή ποσότητα φαγητού στο βραδινό σου γεύμα.
Ειδικά στην περίπτωση που το γεύμα σου ήταν πλούσιο σε λιπαρά ή πρωτεϊνη είναι λογικό να μην πεινάς.
Αν σου έχει συμβεί αυτό δεν είναι κακό να αποφύγεις το πρωινό, αλλά βεβαιώσου ότι θα είσαι ενυδατωμένος καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας και ότι θα λάβεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα υπόλοιπα γεύματα σου.
2. Αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών μας κατά τη διάρκεια της νύχτας
Κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου τα επίπεδα των ορμονών μας έχουν αρκετές διακυμάνσεις. Αυτό μπορεί να επηρεάσει και την όρεξη μας για φαγητό το πρωί.
Συγκεκριμένα σε έρευνα που έγινε αποδείχθηκε ότι επίπεδα της επινεφρίνης, γνωστή και ως ορμόνη της αδρεναλίνης, τείνει να είναι σε υψηλότερα επίπεδα το πρωί. Αυτό μεταφράζεται στο ότι επιβραδύνεται η διαδικασία απελευθέρωσης των υδατανθράκων στους μυς μας, συνεπώς η εκκένωση του στομάχου από τροφή είναι πιο αργή.
Σε μία άλλη έρευνα, παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα της γκρελίνης, η ορμόνη της πείνας, ήταν πιο χαμηλά το πρωί σε σύγκριση με το βράδυ.
Επιπλέον σύμφωνα με κάποιους ερευνητές το πρωί και η ορμόνη της λεπτίνης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Η ορμόνη της λεπτίνης είναι υπεύθυνη για το αίσθημα του κορεσμού που νιώθουμε.
3. Αισθάνεσαι αγχωμένος ή στεναχωρημένος
Και τα δύο αυτά δυσάρεστα αισθήματα έχουν συνέπειες στην όρεξη μας.
Το στρες είναι ικανό να «ανεβάσει» το επίπεδο των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος και να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του αισθήματος της πείνας.
Παρ’όλα αυτά δεν είναι γενικός κανόνας ότι όλοι οι άνθρωποι αντιδρούμε το ίδιο κάτω από αυτά τα αισθήματα.
Κάποιες άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι κάτω από αυτές τις συνθήκες ανταποκρίνονται με αύξηση της όρεξης.
4. Είσαι έγκυος
Είναι συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της κύησης μία γυναίκα να υποφέρει από πρωινές ναυτίες. Αυτό συμβαίνει στο 80% των γυναικών που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα και με το πέρας των 14 εβδομάδων συνήθως το φαινόμενο αυτό εξασθενεί.
Η εγκυμοσύνη ως ιατρική κατάσταση από μόνη της ενδέχεται σε μία γυναίκα να προκαλέσει διαταραχές στα επίπεδα της όρεξης και του κορεσμού, σε αυτή την περίπτωση η εγκυμονούσα καλό είναι να επικοινωνεί και να ενημερώνει τον θεράποντα ιατρό της.
5. Άλλες υποκείμενες αιτίες
👉Λαμβάνεις συγκεκριμένη ιατρική αγωγή, πολλά αντιβιωτικά μειώνουν την όρεξη.
👉Έχεις ωορρηξία, κατά την διάρκεια της ωορρηξίας παράγονται οιστρογόνα, η παραγωγή των οποίων μπορεί σε κάποιες γυναίκες να μειώσει την όρεξη.
👉Προβλήματα με τον θυρεοειδή.
👉Ύπαρξη χρόνιων ασθενειών.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.