Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι ισχύει, τι αλλάζει
Η ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου στην Βουλή φέρνει και μία σειρά αλλαγών σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις.Πιο συγκεκριμένα, μέσω της νέας διάταξης θεσπίστηκαν ορισμένα κίνητρα για όσους επιλέξουν να εφαρμόσουν νωρίτερα την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί ακόμη υποχρεωτική για τον επιχειρηματικό κλάδο.
Το κεφάλαιο Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας προχώρησε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και υπάρχει στόχος να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο της αγοράς, ενώ να τονιστεί πως ήδη χρησιμοποιείται στον πεδίο της οικονομίας.
Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο για αποτελεσματικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Με τον νέο εργασιακό νόμο, οι επιχειρήσεις που θα πιλέξουν έγκαιρα την εφαρμογή, δεν θα είναι υποχρεωμένες να καταχωρίζουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» τις αλλαγές, την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας, της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν την έναρξη πραγματοποίησής τους.
Μέσω της Κάρτας με λίγα λόγια θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή της απασχόλησης εργαζομένων. Κάτι που φαίνεται πως έχει προκριθεί ως ιδέα από το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου, στοχεύοντας στην πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.
Παράλληλα η Κάρτα φαίνεται πως θα «επιβάλλει» ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, δείχνει με αυτό τον τρόπο να αποφεύγεται το υπέρμετρο διοικητικό βάρος και η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις.
Σε περίπτωση πάντως αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με την σχετική σήμανση της κάρτας, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.