Τελευταία Νέα:

5 μύθοι για το καλοκαίρι που επηρεάζουν την υγεία σου



Το πιθανότερο είναι να έχεις ακούσει ή να έχεις αναπαράγει έναν από αυτούς τους μύθους σχετικά με τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε ορίστε η αλήθεια
Σας θυμίζει κάτι η συμβουλή «να ουρήσεις την πληγή σου εάν σε τσιμπήσει τσούχτρα»; Ή το «ο κλιματισμός θα σας κρυώσει»; Όλοι τα έχουμε ακούσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εν όψει του καλοκαιριού βρήκαμε μερικές από τους διαδεδομένους μύθους που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Μύθος # 1: Ο κλιματισμός μπορεί να σας κρυώσει

Η αλήθεια: Το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς και μόνο από ιούς. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η έκθεση στο κρύο από μόνη της προκαλεί κρυολόγημα. Το υπερβολικό AC μπορεί, ωστόσο, να μειώσει την υγρασία στους ανώτερους αεραγωγούς σας, οδηγώντας σε αραίωση και ρωγμές στην επένδυση των αεραγωγών. Αυτό μπορεί να ξηράνει τον λαιμό σας και να σας γρατζουνάει.

Επίσης, ένα κακώς συντηρημένο κλιματιστικό μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για μούχλα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως φτέρνισμα, φαγούρα και καταρροή, επομένως φροντίστε να αντικαταστήσετε τα φίλτρα αέρα.

Μύθος # 2: Τα εξανθήματα από δηλητηριώδη κισσό είναι μεταδοτικά

Η αλήθεια: Τα εξανθήματα από δηλητηριώδη κισσό φαίνονται άσχημα, αλλά δεν μπορείτε να τα μεταδώσετε σε κάποιον άλλο. Το εξάνθημα είναι μια αντίδραση στο λάδι του φυτού και μπορεί να το πάθει οπωσδήποτε αγγίζει το λάδι.

Αφού ξεπλύνετε το έλαιο του δηλητηριώδους κισσού, δεν θα μπορείτε να μεταδώσετε το εξάνθημα σε άλλους ή σε νέα μέρη του σώματός σας. Αποφύγετε το εξάνθημα φορώντας μακριά ρούχα σε δασώδεις περιοχές και καθαρίζοντας χέρια, ρούχα και κατοικίδια μόλις φτάσετε στο σπίτι.

Μύθος # 3: Αν σας δαγκώσει τσούχτρα, ουρήστε στην πληγή

Η αλήθεια: Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι τα ούρα μπορούν να μειώσουν τον πόνο από το δάγκωμα της τσούχτρας. 
Τα ούρα είναι όξινα και πολλοί πιστεύουν ότι η οξύτητά τους αδρανοποιεί τις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν μετά το τσίμπημα, ελαττώνοντας έτσι τον πόνο. Αυτό όμως δεν έχει αποδειχτεί.

Μύθος # 4: Τα κουνούπια έλκονται από ανθρώπους επειδή έχουν πιο γλυκό αίμα

Η αλήθεια: Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα πέφτουν πάνω σας λόγω της μυρωδιάς σας, όχι της γεύσης σας. Τα κουνούπια μπορούν να αισθανθούν τη θερμότητα του σώματος και να μυρίσουν τον ιδρώτα και οι υποδοχείς στις κεραίες τους τα βοηθούν να ανιχνεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που εκπνέουμε.

Όσο περισσότερο ιδρώνετε και όσο περισσότερο CO2 εκπνέετε, τόσο πιο πιθανό είναι να σας τσιμπήσουν. Τα κουνούπια έλκονται επίσης από άτομα που εκκρίνουν αντιγόνα \μέσω των σωματικών τους υγρών—το 80% από εμάς το κάνουν, αλλά τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι ιδιαίτερα πιθανό να το κάνουν. 

Τα κουνούπια απολαμβάνουν επίσης τη μυρωδιά ορισμένων ενώσεων στο δέρμα μας, σύμφωνα με μια μελέτη Current Biology. Προστατέψτε τον εαυτό σας φορώντας ένα εντομοαπωθητικόπο ή έλαιο από ευκάλυπτο λεμονιού και αποφύγετε να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους το σούρουπο και την αυγή, όταν τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια.

Μύθος # 5: Όσο υψηλότερο είναι το SPF του αντιηλιακού, τόσο το καλύτερο

Η αλήθεια: Αν και θέλετε αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 30, οτιδήποτε πάνω από SPF 50 δεν θα κάνει πολλά επιπλέον εκτός από το να σας κοστίσει περισσότερο. Ο δείκτης προστασίας SPF αναφέρεται στην ποσότητα των ακτίνων του ήλιου που φιλτράρει ένα αντηλιακό, αλλά μόλις οι αριθμοί SPF αυξηθούν, η διάκριση μεταξύ τους δεν είναι τόσο σημαντική.

Για παράδειγμα, υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ του SPF 15, που φιλτράρει το 93% των ακτίνων UVB και του SPF 30, που φιλτράρει περίπου το 97%. Αλλά μεταξύ SPF 50 και SPF 100, η ​​διαφορά είναι μόνο 1% (98% έναντι 99% των ακτίνων UVB, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία). 
Για να επιλέξετε το καλύτερο αντηλιακό , επιλέξτε ένα ευρέος φάσματος, το οποίο προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB και εφαρμόστε το τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.





-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.