Τελευταία Νέα:

Πέθανε το κορίτσι "82224"... Η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς είχε γεννηθεί στην Αριδαία. Την έλεγαν Βάσω Σταματίου


Πέθανε η Βάσω Σταματίου, τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς. Το τατουάζ στο χέρι της έγραφε 82224.
Έφυγε από τη ζωή η Βάσω Σταματίου η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς.

Ήταν μία από τις λίγες Ελληνίδες φυλακισμένες που δεν ήταν Εβραίες και επέζησαν από αυτή την τρομερή δοκιμασία. Είχα χαραγμένο στο χέρι τον αριθμό «82224».

Είχε γεννηθεί στην Αριδαία της Πέλλας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Στις 28 Μαρτίου 1944, σε ηλικία 19 ετών και ενώ ήταν φοιτήτρια Νομικής, συνελήφθη από τους Γερμανούς και την 1η Απριλίου μεταφέρθηκε από τις φυλακές Παύλου Μελά στις φυλακές Μπάνιτσα έξω από το Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας.

Αργότερα, στις 28 Ιουνίου, μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς στην Πολωνία και στις 30 Σεπετεμβρίου στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Στις 27 Οκτωβρίου οι Ναζί την μετέφεραν στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ.

Κατάφερε να επιστρέψει μετά τον πόλεμο στη Θεσσαλονίκη στις 14 Σεπτεμβρίου 1945.

Μετά από την απελευθέρωση, αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, έφυγε στο Μιλάνο της Ιταλίας και σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και κοστούμι μόδας. Γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του βεστιαρίου της Λυρικής Σκηνής. Επίσης, πήρε δίπλωμα σκηνογραφίας από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.



Πριν από λίγους μήνες, την είχε συναντήσει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη «Στέγη Γερόντων – Ίδρυμα Πετρή» στη Στυλίδα, όπου η Σταματίου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της. «Ήταν συγκλονιστικό για μένα, το θεώρησα μεγάλη τιμή, μεγάλη χαρά, η δυνατότητα που μου δόθηκε να μιλήσω και να την συναντήσω. Είναι μια γυναίκα πραγματική αγωνίστρια της ζωής, του κόσμου μας», είχε δηλώσει.

Η κηδεία της Βάσως Σταματίου έγινε το Σάββατο στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Στυλίδα.






-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.