Νέα απάτη με δήθεν email από τα τα ΕΛΤΑ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες
Νέα απάτη με τη μέθοδο του phishing, δηλαδή του ηλεκτρονικού ψαρέματος έκανε ξανά την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιώντας ως "βιτρίνα" τα ΕΛΤΑ...
Την προσοχή του κοινού εφιστά ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων για τη νέα απάτη που πραγματοποιείται από επιτήδειους με τη χρήση της επωνυμίας των ΕΛΤΑ, με τη μέθοδο του phishing.
Συγκεκριμένα, πολλοί χρήστες του ίντερνετ λαμβάνουν στο email τους μηνύματα για πακέτα προς παραλαβή από τα ΕΛΤΑ, που υποτίθεται ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Η μέθοδος του phishing, δηλαδή του ηλεκτρονικού ψαρέματος, έχει στόχο την εξαπάτηση των πολιτών, προκειμένου οι επιτήδειοι να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Στην καινούργια απάτη το μήνυμα αναφέρει ότι προέρχεται από τα ΕΛΤΑ και ενημερώνει τα υποψήφια θύματα είτε ότι το πακέτο θα παραμείνει στο Κέντρο Διαλογής Αθηνών μέχρι να επαληθεύσουν τα στοιχεία τους, είτε ότι αν δεν πληρώσουν τα ταχυδρομικά τέλη και το ποσό αποθήκευσης, τα πακέτα που δήθεν περιμένουν θα επιστραφούν.
Παραθέτουμε αποτύπωμα οθόνης από email που εστάλη σε αναγνώστη μας.
Σε κάποιους άλλους εστάλη το παρακάτω:
Συμβουλές για προστασία από διαδικτυακές απάτες
- Να παρατηρείτε πάντα τη διεύθυνση του αποστολέα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιδιαίτερα τις διαφορές στο εμφανιζόμενο όνομα και το email του αποστολέα.
- Να μην απαντάτε ποτέ σε ύποπτα email. Καμία υπηρεσία π.χ. τράπεζα δε θα ζητήσει διαδικτυακή ενημέρωση για προσωπικά δεδομένα.
- Να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.
- Σε περίπτωση όπου λάβετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγετε τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζετε συνημμένα αρχεία που περιέχονται στα μηνύματα αυτά.
- Να χρησιμοποιείτε λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία τους έκδοση, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
- Να πραγματοποιείτε αγορές από αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα. Σημαντική ένδειξη αξιοπιστίας είναι η μακρόχρονη λειτουργία των καταστημάτων στην αγορά και η ύπαρξη φυσικής έδρας.
- Να ελέγχετε τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται για το ηλεκτρονικό κατάστημα από τον ιστότοπό του. Να αναζητάτε, ειδικότερα, την επωνυμία της εταιρείας και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης ταχυδρομικής διεύθυνσης. Η ύπαρξη μόνο ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) και κινητού τηλεφώνου δεν αρκεί και αποτελεί, μάλιστα, ένδειξη απάτης.
- Να ελέγχετε, πριν από την πληρωμή ότι ο ιστότοπος παρέχει ασφαλή σύνδεση για τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων, όπως στοιχείων πιστωτικών καρτών. Να βεβαιώνεστε ότι το σύμβολο ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων εμφανίζεται στο πεδίο «διεύθυνση του προγράμματος περιήγησης» – browser με τη μορφή HTTPS.
- Να αναζητάτε και να διαβάζετε σχόλια, εμπειρίες ή συστάσεις άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη αγοράσει από το κατάστημα.
- Να μην πείθεστε από υπερβολικά δελεαστικές τιμές των προϊόντων σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.