Τελευταία Νέα:

Το μυστικό της μακροζωίας έχει διάρκεια μόλις 11′



Όλοι πλέον γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του οργανισμού και νεότερη μελέτη αναδεικνύει ένα ιδιαίτερα σημαντικό όφελος καθώς και την ιδανική της διάρκεια.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine 11 μόλις λεπτά ημερησίως (75 λεπτά δηλαδή την εβδομάδα) μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα – όπως ένα γρήγορο περπάτημα – είναι αρκετό για να μειωθεί ο κίνδυνος ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ένας αριθμός καρκίνων.

Ειδικότερα, ένας στους δέκα πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να αποτραπεί, εάν ο καθένας ασκούταν τουλάχιστον το μισό από το συνιστώμενο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Αυτό εξηγείται και από τα δεδομένα που έχουμε γι’ αυτές τις παθήσεις: οι καρδιαγγειακές παθήσεις – όπως οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια – είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, υπεύθυνη για 17,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως το 2019, ενώ οι καρκίνοι ήταν υπεύθυνοι για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2017.

Για να καταλήξουν, όμως στην ιδανική διάρκεια της άσκησης αλλά και το είδος της άσκησης, οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας συγκεντρωτικά ερευνητικά δεδομένα

Συνολικά, εξέτασαν τα αποτελέσματα από μελέτες που συμπεριέλαβαν 30 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 94 μεγάλες ομάδες μελετών, για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση της σχέσης μεταξύ των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και πρόωρου θανάτου.

Σε γενικές γραμμές, διαπίστωσαν ότι πέραν των 150 λεπτών εβδομαδιαίας δραστηριότητας μέτριας έντασης, τα πρόσθετα οφέλη όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών ή πρόωρου θανάτου ήταν οριακά. Αλλά ακόμη και το μισό αυτής της ποσότητας είχε σημαντικά οφέλη: η συσσώρευση 75 λεπτών ανά εβδομάδα μέτριας έντασης δραστηριότητας επέφερε 23% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Επιπλέον, υπολογίστηκε ότι σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες είχαν ασκηθεί για 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτριας έντασης άσκηση, περίπου ένας στους έξι (16%) πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να αποφευχθεί, όπως επίσης και μία στις εννέα (11%) περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και μία στις 20 (5%) περιπτώσεις.

Συμπέραναν όμως και τα επίπεδα της δραστηριότητας γενικότερα, αναδεικνύοντας ενδιαφέροντα μοτίβα και μάλλον ανησυχητικά: δύο στους τρεις ανθρώπους ανέφεραν επίπεδα δραστηριότητας κάτω από 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης και λιγότεροι από ένας στους δέκα κατάφεραν περισσότερα από 300 λεπτά την εβδομάδα.

Εβδομήντα πέντε λεπτά την εβδομάδα μέτριας δραστηριότητας ήταν επίσης αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 17% και καρκίνου κατά 7%. Για ορισμένους συγκεκριμένους καρκίνους, η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη – ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου, η μυελοειδής λευχαιμία, το μυέλωμα και ο καρκίνος της γαστρικής καρδίας είχαν μεταξύ 14-26% χαμηλότερο κίνδυνο. Για άλλους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του ήπατος, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του μαστού, παρατηρήθηκε 3-11% χαμηλότερος κίνδυνος.

Αντίστοιχα, θα αποτρέπονταν περίπου ένας στους δέκα (10%) πρόωρους θανάτους, μία στις είκοσι (5%) περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και σχεδόν μία στις τριάντα (3%) περιπτώσεις καρκίνου.

Ο Δρ Leandro Garcia από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ συμβουλεύει: «Προσπαθήστε να περπατάτε ή να πηγαίνετε με το ποδήλατο στη δουλειά σας αντί να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο, ή ασχοληθείτε με ενεργό παιχνίδι με τα παιδιά ή τα εγγόνια σας. Το να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και που είναι εύκολο να συμπεριλάβετε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γίνετε πιο δραστήριοι».















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.