Τελευταία Νέα:

Facebook: Το dislike ή αλλιώς τα 18 σκάνδαλα



Το dislike… ή αλλιώς τα 18 σκάνδαλα. Στα 19 χρόνια του Facebook έχουν αποκαλυφθεί και αρκετά σκάνδαλα. Κάποια από αυτά έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μάλιστα από έγκριτα Μέσα παγκόσμιας εμβέλειας.

➤ Το 2013, ο χάκερ whitehat προσπάθησε να αναφέρει ένα σφάλμα ασφαλείας στο Facebook. Όταν κανείς δεν απάντησε, χάκαρε τον λογαριασμό του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και δημοσίευσε το σφάλμα στον τοίχο του.
 Πηγή: Washington Post

➤ Το 2014, το Facebook αντιμετώπισε κριτική για τη διεξαγωγή ψυχολογικών τεστ σε 70.000 μη συναινούντες συμμετέχοντες το 2012, αφαιρώντας ορισμένες λέξεις από τα newsfeed των χρηστών ώστε να ελέγξει πώς αυτό επηρέαζε τις αντιδράσεις τους στις αναρτήσεις. Η COO του Facebook, Sheryl Sandberg, δήλωσε τότε: «Αυτό ήταν μέρος της συνεχούς έρευνας που κάνουν οι εταιρείες για να δοκιμάσουν διαφορετικά προϊόντα, και αυτό ήταν. Η επικοινωνία δεν ήταν καλή. Και για αυτήν την επικοινωνία, ζητάμε συγγνώμη. Δεν θέλαμε ποτέ να σας στενοχωρήσουμε». Πηγή: The Guardian

➤ Η εταιρεία αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις για παραπληροφόρηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016, ειδικά μετά από ένα ρεπορτάζ του Buzzfeed που έδειξε ότι οι ψευδείς ειδήσεις ξεπέρασαν τις πραγματικές. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δημοσίευσε στο Facebook μια συγγνώμη και είπε ότι η εταιρεία σκοπεύει να βελτιώσει. τον αλγόριθμο. Πηγή: Facebook, Buzzfeed

➤ Το 2018, όταν κυκλοφόρησε η είδηση ​​για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων συγκέντρωνε για χρόνια παράνομα δεδομένα από δεκάδες εκατομμύρια χρήστες του Facebook για στόχευση διαφημίσεων κατά τις εκλογές του 2016. Πηγή: Business Insider

➤ Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου σε μια έντονη ακρόαση τον Απρίλιο του 2018. Τότε, ο συνιδρυτής του WhatsApp, Μπράιαν Άτκον, πυροδότησε επίσης το κίνημα #deletefacebook. Πηγή: The Guardian

➤ Το 2018 σηματοδότησε επίσης μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία του Facebook, καθώς δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι το κοινωνικό δίκτυο χρησιμοποιήθηκε για την υποκίνηση γενοκτονίας κατά της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια στη Μιανμάρ από στρατιωτικούς αξιωματούχους της χώρας. 
Ο επικεφαλής του τμήματος κυβερνοασφάλειας του Facebook είπε στους New York Times ότι διαπίστωσε «σαφείς και σκόπιμες προσπάθειες για κρυφή διάδοση προπαγάνδας που συνδέονταν άμεσα με τον στρατό της Μιανμάρ». 
Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την κατάσταση «ένα κλασικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης». Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να το σταματήσει. Πηγή: New York Times

➤ Το 2019, η FTC επέβαλε στο Facebook πρόστιμο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις του απορρήτου των χρηστών, το οποίο ήταν πρόστιμο ρεκόρ για μια εταιρεία τεχνολογίας. 
Πηγή: Business Insider

➤ Το Facebook ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά του να κυκλοφορήσει ένα κρυπτονόμισμα που ονομάζεται Libra και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ κατέθεσε για άλλη μια φορά ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις και τους κανονισμούς σχετικά με το κρυπτονόμισμα. 
Πηγή: Business Insider

➤ Τον Νοέμβριο του 2019, περισσότερες από 4.000 σελίδες εσωτερικών εγγράφων του Facebook διέρρευσαν μια αγωγή από έναν προγραμματιστή. Τα έγγραφα αποκάλυψαν πώς η εταιρεία έκοψε την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα, σχεδίαζε να παρακολουθεί τις τοποθεσίες των χρηστών Android και εξέταζε το ενδεχόμενο να χρεώνει τους προγραμματιστές για την πρόσβαση στα δεδομένα χρήστη, μεταξύ άλλων. 
Πηγή: Business Insider

➤ Τον ίδιο μήνα, το BuzzFeed και το Bloomberg αποκάλυψαν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 το Facebook προσπάθησε να εξαγοράσει τον προκάτοχο του TikTok, Musical.ly. Το ενδιαφέρον της εταιρείας για την εφαρμογή με έδρα την Κίνα προκάλεσε έλεγχο από τις αρχές και επικρίσεις από την κοινωνία των πολιτών. 
Πηγή: Business Insider

➤ Το Facebook ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2020 ότι δεν θα ελέγχει τις διαφημίσεις πολιτικών στις πλατφόρμες του, επιτρέποντάς τους να δημοσιεύουν αναρτήσεις που θα μπορούσαν να περιέχουν παραπληροφόρηση. Η εξέλιξη αυτή είχε αρνητικές επιπτώσεις καθώς το μέσο μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη με αθρόα χρήση προπαγάνδας. Το Twitter απαγόρευσε τις πολιτικές διαφημίσεις.

➤ Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ ανακοίνωσε ότι δεν θα αφαιρέσει την ανάρτηση του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που έγραφε «όταν αρχίσουν οι λεηλασίες, αρχίζουν οι πυροβολισμοί», καθώς η εταιρεία ασπάζεται την πολιτική της να εξαιρεί αξιοσημείωτα στοιχεία από τους κανόνες περιεχομένου. Η κίνηση οδήγησε σε διαφημιστικό μποϋκοτάζ του Facebook.

➤ Εντείνεται ο έλεγχος του τρόπου με τον οποίο το Facebook χειρίζεται το περιεχόμενο σε σχέση με την ολοένα και πιο πολιτικοποιημένη πανδημία COVID-19, τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2020. 
Πηγή: Business Insider

➤ Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ παρουσιάζεται σε ακρόαση για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στο Κογκρέσο τον Ιούλιο του 2020 μαζί με τους CEO της Amazon, της Apple, της Google και της Alphabet. Οι βουλευτές καταλήγουν αργότερα στο συμπέρασμα ότι και οι τέσσερις εταιρείες είναι μονοπώλια και πρέπει να ρυθμιστούν. 
Πηγή: Business Insider

➤ Μια αναλύτρια δεδομένων του Facebook, η Sophie Zhang, που έγινε πληροφοριοδότης, εμφανίζεται τον Σεπτέμβριο του 2020 κατηγορώντας την εταιρεία ότι απέτυχε να σταματήσει την πολιτική χειραγώγηση από ξένες κυβερνήσεις. Αργότερα θα καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία. 
Πηγή: Business Insider

➤ Οι δράστες της εξέγερσης του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, βρέθηκε να έχουν οργανωθεί μέσω του Facebook, καθώς και σε άλλες πλατφόρμες. Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Google και του Twitter θα καταθέσουν αργότερα ενώπιον του Κογκρέσου για παραπληροφόρηση. Το Facebook μπλόκαρε τον Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά τις 6 Ιανουαρίου, λόγω του αντιληπτού ρόλου του στην υποκίνηση βίας σε σχέση με την εξέγερση. 
Πηγή: Business Insider

➤ Το Εποπτικό Συμβούλιο του Facebook επικρίνει την εταιρεία τον Μάιο του 2021 επειδή απέφυγε τις ευθύνες της για την αναστολή του Τραμπ και την έκδοση «αυθαίρετης ποινής». Ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου παραδέχθηκε, για λογαριασμό του Facebook ότι υπήρξε νωχελικότητα στην ανάληψη δράσης. 
Πηγή: Business Insider

➤ Και ενώ τα σκάνδαλα είχαν αρχίσει να… ξεφτίζουν, ένα ακόμη και πιθανώς μεγαλύτερο, έρχεται στο προσκήνιο από την Cambrige Analytica. Πρώην υπάλληλος του Facebook που έγινε πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος παρέδωσε έγγραφα στη Wall Street Journal τον Σεπτέμβριο του 2021. Τα έγγραφα υπογραμμίζουν την ανησυχία των εργαζομένων για τις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας και απραξία της διοίκησης, στο βωμό της επίτευξης των οικονομικών στόχων.
















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.