Τελευταία Νέα:

Σεληνιακή άλως: Το σπάνιο φαινόμενο που «ήρθε» στον ουρανό της Θεσσαλονίκης


Ένα μοναδικό θέαμα, ένα σπάνιο φαινόμενο απόλαυσαν χθες το βράδυ όσοι τυχεροί είχαν την ευκαιρία να κοιτάξουν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Η σεληνιακή άλως «έκλεψε» χθες τις εντυπώσεις, καθώς πρόκειται για ένα ασύνηθες φαινόμενο.
Άλως ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο του σχηματισμού ενός λευκού ή χρωματιστού «δακτυλιδιού» γύρω από τον ήλιο και λιγότερο συχνά γύρω από τη σελήνη. Το φαινόμενο προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. 

Καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό άλω βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000 μέτρα. Τέτοια νέφη είναι κατά κύριο λόγο τα θυσανοστρώματα (Cirrostratus). Το μέρος του ουράνιο θόλου που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση.

Όταν η άλως παράγεται από το φως του ήλιου, το φαινόμενο ονομάζεται ηλιακή άλως, ενώ όταν προέρχεται από το φως της σελήνης ονομάζεται σεληνιακή άλως.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η άλως είναι κυκλική και σχηματίζεται σε ακτίνα 22 μοιρών από το κέντρο του Ήλιου ή της Σελήνης, και το εσωτερικό μέρος της είναι λιγότερο φωτισμένο σε σχέση με το εξωτερικό. 

Αυτό συμβαίνει γιατί η πλειοψηφία των κρυστάλλων πάγου έχουν εξαγωνικό σχήμα και η πιο κοινή γωνία διάθλασης μέσω ενός τέτοιου κρυστάλλου είναι περίπου 22 μοίρες. Η άλως παρόλα αυτά μπορεί να δημιουργηθεί και με άλλου μεγέθους ακτίνες όπως 9 μοίρες ή 46 μοίρες. Σε μερικές επίσης περιπτώσεις, η άλως μπορεί να είναι ημιτελής και να εμφανίζεται ένα μέρος του δακτυλίου που μοιάζει με τόξο.

















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.