Συνολάκης: Είμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο
Ανησυχητική απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί και στην Ελλάδα σεισμός όπως αυτός της Τουρκίας έδωσε το πρωί της Πέμπτης (9/2) ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.
Αφού σημείωσε ότι τέτοιοι μεγασεισμοί σημειώνονται κάθε 600 χρόνια επικαλούμενος το παράδειγμα του σεισμού στην Κρήτη το 365 π.Χ. όταν το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης, ο καθηγητής Συνολάκης είπε στο MEGA:
«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο «παράθυρο» του αιώνα, που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ».
Την ίδια έρωτηση δέχθηκε στον ΣΚΑΪ και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλίαρας ο οποίος απάντησε ότι «ιστορικά στο παρελθόν είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς στην Ελλάδα οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν σεισμό τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο καθώς είχαμε 3-4 παραδείγματα».
Ο κ. Χουλιάρας εξήγησε, πάντως, ότι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό στην Τουρκία «είναι πολύ μακριά σε απόσταση από την Ελλάδα για να την επηρεάσει σεισμικά, να γίνει δηλαδή μεταφορά τάσεων από αυτή την ακολουθία στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς, δε, για τη θεωρία του ντόμινο είπε ότι «ο σεισμός έγινε σε απόσταση πάνω από 1.000 χλμ. από τον ελλαδικό χώρο. Το φαινόμενο αυτό το είδαμε σε 9 ώρες όταν 100χλμ πιο πάνω από το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ είχαμε σεισμό 7,7 Ρίχτερ».
«Πιστεύω ότι ένας τέτοιος σεισμός στην Ελλάδα θα είχε μικρότερες επιπτώσεις, έχουμε καλύτερα κτήρια και υποδομές, επίσης έχουμε το ευγερτικό στη γεωδυναμική της Ελλάδας ότι οι περισσότεροι σεισμοί σημειώνονται σε υποθαλάσσιες περιοχές. Τα κτήρια είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε με συνεχείς ελέγχους, αν αφοσιωθούμε σε αυτά νομίζω θα πάμε καλά» κατέληξε ο Γεράσιμος Χουλιάρας.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.