Τελευταία Νέα:

Εκτός κλινικών με ευάλωτους ασθενείς οι ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές


Επιστροφή μεν στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά όχι και στις θέσεις που κατείχαν εφόσον αυτές αφορούν στη φροντίδα ιδιαίτερα ευάλωτων ασθενών: αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο οδικός χάρτης για την επάνοδο στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων έναντι του κορωνοϊού γιατρών και νοσηλευτών από την 1η Ιανουαρίου 2023. 
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στη χθεσινή της, την τρίτη κατά σειρά, συνεδρίαση ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό της πορείας των 2.100 ανεμβολίαστων υγειονομικών προς τα νοσοκομεία προκειμένου να εφαρμοστεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Δεκεμβρίου τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν να συζητήσουν για πρώτη φορά το θέμα μετά την απόφαση του ΣτΕ, στην επόμενη συνεδρίαση εισηγήθηκαν την επιστροφή των ανεμβολίαστων διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΣΥ και των νοσηλευτών με αυστηρό πρωτόκολλο ελέγχου, και στη συνεδρίαση της Τετάρτης (21/10) κατέληξαν στο πλαίσιο επανόδου και για τους 243 πανελλαδικά ανεμβολίαστους γιατρούς. 

Ωστόσο, η τελική εισήγηση για τους γιατρούς «παρέσυρε» και τους 1.100 νοσηλευτές που επέλεξαν μεσούσης της πανδημίας covid να τεθούν σε αναστολή εργασίας παρά να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους ασθενείς.

Έτσι, και συμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που είχαν τεθεί σε αναστολή πριν από περίπου 16 μήνες θα ξαναβρεθούν στον επαγγελματικό τους χώρο υπό δύο προϋποθέσεις: ότι θα προσκομίζουν στους αρμόδιους δύο αρνητικά rapid τεστ κορωνοϊού κάθε εβδομάδα τα οποία θα πληρώνουν οι ίδιοι καθώς και ότι θα φορούν μάσκα υψηλής προστασίας κατά την εργασία τους.

Ειδικά όμως για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές η Επιτροπή εισηγήθηκε να μην επανατοποθετηθούν σε νευραλγικές μονάδες, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), οι ογκολογικές κλινικές, οι Μονάδες Μεταμοσχεύσεων, και γενικά όλα τα τμήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς περισσότεροι ευάλωτοι, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, τα νεογνά, οι βαρέως πάσχοντες, οι χειρουργημένοι κλπ, που θα κινδυνεύσουν πολλαπλάσια από την έκθεσή τους σε έναν ανεμβολίαστο επαγγελματία υγείας.

Ο προβληματισμός των επιστημόνων ήταν μεγάλος, όπως και το ίδιο το θέμα στην ουσία του. Κι αυτό διότι δεν αφορά τους αρνητές του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αλλά γενικά τους αρνητές των εμβολίων μέσα στον χώρο της υγείας.

 Οπως μάλιστα είχε αναφέρει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο protothema.gr μετά την πρώτη συνεδρίαση, «επιδημιολογικά ο κίνδυνος του κορωνοϊού δεν είναι πλέον υψηλός, το ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η επαγγελματική ηθική των υγειονομικών, πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την ευθύνη τους για την προστασία των ασθενών που καλούνται να περιθάλψουν αλλά και πως η πολιτεία. Ο κίνδυνος να σταλεί από την επιστημονική κοινότητα ένα τυχόν λάθος μήνυμα για τον εμβολιασμό είναι μεγαλύτερος από τον επιδημιολογικό κίνδυνο που συνιστά η λοίμωξη covid».

Κατά τους ειδικούς της Επιτροπής, το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών αναδεικνύει την ανάγκη να ενεργοποιηθούν ισχυρά και σαφή νομοθετικά εργαλεία. Κατά πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της Επιτροπής εξετάζει την κατάρτιση ενός προγράμματος βασικού εμβολιασμού για όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, που θα περιλαμβάνει τα εμβόλια τα οποία πρέπει να έχουν κάνει υποχρεωτικά ώστε να είναι ασφαλείς οι ίδιοι ως επαγγελματίες υγείας αλλά και οι ασθενείς που καλούνται να φροντίσουν και να περιθάλψουν.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.

Post Comment