Τελευταία Νέα:

Πόσο επικίνδυνη είναι η “ασθένεια των γυμναστηρίων”;


Bigorexia ή μεγαλορεξία, η αγχώδης διαταραχή που επιστημονικά είναι γνωστή ως μυϊκή δυσμορφία θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί και ως «ασθένεια των γυμναστηρίων» καθώς επηρεάζει άτομα νεαρής ηλικίας –κυρίως άνδρες- που επιμένουν να βλέπουν τον εαυτό τους μικρόσωμο ακόμη και όταν έχουν αυξημένη μυϊκή μάζα
Όπως αναφέρει ο dr Rob Wilson γνωσιακός θεραπευτής συμπεριφοράς και πρόεδρος του, Body Dysmorphic Disorder Foundation η συγκεκριμένη διαταραχή αφορά περίπου του 1% του πληθυσμού.

Η μυϊκή δυσμορφία μπορεί να «κρύβεται» πίσω από πολλά πράγματα της καθημερινότητάς μας, όπως:

-Οι ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο με σκληρή προπόνηση, η οποία δεν είναι ποτέ αρκετή.

-Οι δίαιτες για απώλεια βάρους την αύξηση μυών, η οποίες επίσης δεν τελειώνουν ποτέ.

-Αισθήματα μίσους για το σώμα μέσα στο οποίο ζει κανείς, καθώς και η εντύπωση ότι ι καθένας βλέπει τις αδυναμίες που ο ίδιος νιώθεις ότι έχει.

Σε ότι αφορά στους παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση της Bigorexia, δεν είναι σαφές ποιος θα εμφανίσει την διαταραχή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εμπειρίες ζωής, όπως ο εκφοβισμός στην παιδική ηλικία και κάποιο ι ψυχολογικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στη σωματική δυσμορφία.

Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2019 σε 14.000 νέους ανθρώπους, η οποία διαπίστωσε ότι το 22% των ανδρών και το 5% των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν διαταραγμένα πρότυπα διατροφής που συνδέονται με τη γυμναστική και τη μυϊκή ανάπτυξη.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ύπαρξη άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας μπορεί να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μυικής δυσμορφίας, Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το bodybuilding και ορισμένα ακόμη αθλήματα είναι επίσης πιο πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Αν υποπτεύεστε ότι πάσχετε από μεγαλοορεξία καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Παράλληλα μπορείτε να εφαρμόσετε και κάποια μέτρα αυτοφροντίδας όπως να περιορίσετε την προπόνηση σε 30 ‘λεπτά έως 1 ώρα την ημέρα, να σταματήσετε τη χρήση στεροειδών, ροφημάτων πρωτείνης και διαφόρων συμπληρωμάτων, να διαγράψετε εφαρμογές γυμναστικής και μέτρησης θερμίδων από το κινητό σας, καθώς και να αντιμετωπίσετε αρνητικές συμπεριφορές που μπορεί να επηρεάσουν την κατάστασή σας, όπως η υπερφαγία, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Τέλος στρατηγικές που λειτουργούν και μπορούν να σας δώσουν μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασης είναι μεταξύ άλλων ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής, η συμμετοχή σε ομάδες αποκατάστασης ατόμων που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους αντί στο γυμναστήριο ακόμη και η τήρηση ενός ημερολογίου με τα συμπτώματα και τα συναισθήματά σας.


enallaktikidrasi









-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.