Τελευταία Νέα:

Το προφίλ του «παιδόφιλου της διπλανής πόρτας» - Πώς προσεγγίζουν τα «θύματά» τους



Την ακτινογραφία του «παιδόφιλου της διπλανής πόρτας» όπως αποκαλύπτεται από στοιχειά, απόρρητες αναλύσεις και ενημερωτικά δελτία των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων και αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το προφίλ των σατύρων που στοχεύουν ανήλικα παιδιά και ζουν ανάμεσά μας, παρουσιάζει το protothema. gr.
Όπως προκύπτει από απόρρητα ενημερωτικά σημειώματα και την έρευνα των αρχών, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των καταγγελιών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ όπως συμπεραίνουν οι profilers του Ανηλίκων, ο παιδόφιλος δεν υπάγεται σε συγκεκριμένα στρώματα. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, νέος ή ηλικιωμένος, πλούσιος ή φτωχός, υψηλού η χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, άνεργος ή επιτυχημένος επαγγελματίας, οποιουδήποτε φύλου, εθνικότητας, χρώματος ή κοινωνικής τάξης.

Ωστόσο, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι παιδόφιλοι είναι άνδρες και ανήκουν στο συγγενικό ή κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Μπορεί να είναι ο δάσκαλος, ο προπονητής, ο γείτονας, ο θείος, ο πατριός ή κάποιο άλλο άτομο που πολλές φορές τυγχάνει και «υπεράνω πάσης υποψίας». Οι περιπτώσεις που οι δράστες είναι παντελώς άγνωστοι στο παιδί είναι ελάχιστες.

Η προσέγγιση

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων η παιδική σεξουαλική κακοποίηση, είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενηλίκου με ένα παιδί, με στόχο την ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει σε κάθε περίπτωση την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης. Από τις υποθέσεις που έχει διαχειριστεί η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, προκύπτει ότι:

Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν συχνά τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσουν πιο εύκολα πρόσβαση σε παιδιά και συνομιλούν ή παίζουν παιχνίδια με αυτά στο διαδίκτυο. Συχνά εργάζονται με παιδιά ή σε χώρους που συχνάζουν αυτά, όπως σχολεία, αθλητικά κέντρα, παιδότοποι, κλπ.

Το φύλο και η ηλικία των θυμάτων

Από την ίδια έρευνα του «Ανηλίκων» προκύπτει ότι οι παιδόφιλοι, στοχεύουν σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο κατά περίπτωση. Συνήθως είναι παιδιά προεφηβικής ηλικίας, όταν δηλαδή δεν έχουν ακόμα σεξουαλικές εμπειρίες, αλλά βρίσκονται στη φάση της εξερεύνησης και ανακάλυψης της σεξουαλικότητας τους. Οι παιδόφιλοι επιλέγουν πιο συχνά παιδιά του αντίθετου φύλου. Κατά το έτος 2021, οι καταγγελίες που αφορούσαν παιδική σεξουαλική κακοποίηση είχαν θύματα κορίτσια στο 88% των περιπτώσεων και αγόρια στο 12%. Το 30% αφορούσε παιδιά 6-12 ετών και το 70% παιδιά 13-18 ετών. Το 82% των παιδιών-θυμάτων είχε ελληνική υπηκοότητα και το 18% άλλη.

Το προφίλ των παιδιών

Όπως επισημαίνεται στην ίδια έρευνα και την ανάλυση των στοχείων, αναφορικά με το προφίλ των παιδιών, όπως προκύπτει τα θύματα που συνήθως στοχοποιούνται από τους δράστες είναι εκείνα που είναι ντροπαλά, συνεσταλμένα και ευάλωτα, που προέρχονται από προβληματικές οικογένειες ή οικογένειες με μειωμένους πόρους. Επίσης, από οικογένειες που οι γονείς εργάζονται σκληρά και λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι. Ο παιδόφιλος κερδίζει την εμπιστοσύνη των παιδιών, αλλά και της οικογένειας, πολλές φορές. Συχνά πλησιάζει μονογονεϊκές οικογένειες και δημιουργεί σχέση με το γονέα για να είναι κοντά στο παιδί.

Το modus για να υποκύψει το θύμα

Ο δράστης, αναπτύσσει σταδιακά οικειότητα και πρόσβαση στο σπίτι και στη ζωή του παιδιού. Προσπαθεί να γίνει φίλος με το παιδί και ενισχύει την αυτοεκτίμησή του. Λέει στο παιδί ότι είναι σπουδαίο ή πολύ ώριμο για την ηλικία του, στοχεύει στην ανάγκη του να ακουστεί και να βρεθεί κάποιος που τα καταλαβαίνει. Δρα μεθοδικά και με υπομονή, ψάχνει τον κατάλληλο τρόπο, τόπο, και χρόνο.

Αρχικά μπορεί να χρησιμοποιεί τσιμπήματα και χάδια, να ζητάει από το παιδί να τον φιλάει και προχωρά ανάλογα με τις αντιδράσεις του παιδιού. Αν βρει πρόσφορο έδαφος προσπαθεί να εμπλέξει το παιδί σε σεξουαλικού περιεχομένου δραστηριότητες, όπως την παρακολούθηση πορνογραφικού περιεχομένου. Περιβάλλει το παιδί με στοργή και προσοχή, προσφέρει δώρα, υπόσχεται διακρίσεις, το πηγαίνει σε μέρη που του αρέσουν και του προσφέρει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με δραστηριότητες που επιθυμεί.

Αλκοόλ, ναρκωτικά, απειλές και ενοχή

Οι σάτυροι, ξεδιπλώνοτας τον μίτο της διαστροφής, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα. Μέτα την προσέγγιση, για να κάμψουν τις αντιστάσεις των θυμάτων τους, όπως προκύπτει μπορεί να προσφέρουν ναρκωτικά ή αλκοόλ στο παιδί, προκειμένου να μειώσουν τις αντιστάσεις του ή τη δυνατότητά του να θυμηθεί όσα συμβαίνουν. Άλλες φορές το απειλούν, το προειδοποιούν ότι δεν θα το πιστέψει κανένας ο, τι και να πει ή ότι θα τιμωρηθεί και αυτό, προκειμένου να αποτρέψει την αποκάλυψη.

Πολλές φορές το παιδί αισθάνεται «συνένοχο» σε αυτό που γίνεται και θεωρεί ότι «φταίει». Άλλες φορές φοβάται. Άλλες νιώθει αμφιθυμία απέναντι στο δράστη. Κάτι που επίσης συμβαίνει συχνά είναι το να δικαιολογεί το παιδί τη συμπεριφορά του δράστη, να επιθυμεί την αποδοχή και την εκτίμησή του και να ενδιαφέρεται για το καλό του. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά παιδιά υπομένουν την κακοποίηση, χωρίς να την καταγγέλουν.

Τα παιδιά, τα οποία αποτελούν δυσκολότερο «στόχο» για έναν παιδόφιλο είναι κατά κανόνα εκείνα που λαμβάνουν αγάπη, προσοχή και υποστήριξη από την οικογένειά και τους οικείους τους.

Αύξηση καταγγελιών

Όπως παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση των καταγγελιών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Οι ακριβείς αιτίες της αύξησης αυτής δεν είναι εφικτό να ταυτοποιηθούν και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί αν τα περιστατικά είναι περισσότερα ή αν πλέον καταγγέλλονται πιο συχνά. Είναι πολύ πιθανό να συμβαίνουν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υποτεθεί με ασφάλεια ότι σημαντικό ρόλο έχει παίξει η εντονότερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για το ζήτημα εκ μέρους διαφόρων φορέων, συμπεριλαμβανομένης της ΕΛ. ΑΣ., καθώς και οι διάφορες εκστρατείες ενημέρωσης που απευθύνονται σε παιδιά και γονείς. Η δημοσιοποίηση των υποθέσεων αυτών όπως λένε οι ειδικοί αναλυτές, έχει επίσης ανοίξει τη συζήτηση για ένα θέμα που είναι πολύ δύσκολο, αλλά υφίσταται και πρέπει να αντιμετωπιστεί.













-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.