Τελευταία Νέα:

Εσείς ξέρετε γιατί το δίπλωμα οδήγησης είναι ροζ;




Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο το δίπλωμα οδήγησης διαθέτει αυτή τη σπάνια ροζ απόχρωση; Πώς φτάσαμε λοιπόν σε αυτήν την επιλογή, η οποία μάλιστα ακολουθείται και στη νέα γενιά των διπλωμάτων οδήγησης;

Μπορεί το γνωστό στους περισσότερους χάρτινο τρίπτυχο να αποτελεί παρελθόν, καθώς και οι τελευταίοι των… παραδοσιακών οφείλουν αργά ή γρήγορα να αντικαταστήσουν την παλαιού τύπου άδεια οδήγησης με τη νέα, το σχήμα και το υλικό κατασκευής της οποίας παραπέμπει σε πιστωτική κάρτα, ωστόσο, το χρώμα θα παραμείνει ροζ.

Η ιστορία του ροζ διπλώματος

Αναζητώντας την ιστορία του ροζ διπλώματος θα χρειαστεί κανείς, να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και ειδικότερα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Πίσω στο 1920, τα πρώτα διπλώματα οδήγησης στη Γαλλία ήταν ροζ χρώματος, μια μάλλον τυχαία χρωματική επιλογή η οποία έμελλε να υιοθετηθεί από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ροζ χρώμα των αδειών οδήγησης, όπως αναφέρει το car and motor,επισημοποιείται από τη Σύμβαση για την Οδική Κυκλοφορίας της Βιέννης, η οποία υπογράφεται το 1949 με σκοπό να διευκολύνει τη διεθνή οδική κυκλοφορία και να προάγει την οδική ασφάλεια, θεσπίζοντας κάποιους βασικούς κανόνες κυκλοφορίας.

Η Σύμβαση της Βιέννης προβλέπει τη χρήση του ροζ χρώματος για την έκδοση των αδειών οδήγησης, επιλέγοντας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας. Σχεδόν μισό αιώνα μετά, και πιο συγκεκριμένα το 2006, εκδίδεται κοινοτική οδηγία για τα μέλη-κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθιστά το ροζ ως το χρώμα το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται εντός της Ε.Ε. για τα έγγραφα που σχετίζονται με το δίπλωμα οδήγησης.

Το ροζ χρώμα υπάρχει και σε άδειες οδήγησης εκτός Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου με ροζ δίπλωμα εφοδιάζονται εκείνοι οι οδηγοί οι οποίοι απαγορεύονται δια νόμου να καταναλώσουν και την παραμικρή ποσότητα αλκοόλ.














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.