Τελευταία Νέα:

Ιορδάνης Τζαμτζής: Δικαιώνονται οι αγρότες που εξαιρούνταν από τις αποζημιώσεις.



Οι εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων κ.ά., εξαιτίας

των σφοδρών και άκαιρων βροχοπτώσεων του Καλοκαιριού 2022,  η ενίσχυση εισοδήματος μόνο των οργανωμένων αγροτών σε Οργανώσεις Παραγωγών και όχι όλων, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε στις εξαγωγές ο πόλεμος στην Ουκρανία,  ο ελλιπής σχεδιασμός του προγράμματος αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών αλλά και η έλλειψη εργατών γης, καθώς και οι αποζημιώσεις προς τους σπαραγγοπαραγωγούς της Αλμωπίας, για τις ζημιές που υπέστησαν από τον αεροχείμαρρο του Φεβρουαρίου, ήταν τα ζητήματα αιχμής στην ατζέντα του Ιορδάνη Τζαμτζή, στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απαντώντας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, διαβεβαίωσε ότι,

Α) για τις απώλειες εισοδήματος των αγροτών σε κεράσια, ροδάκινα, βερύκοκα κ.ά., εξαιτίας των βροχοπτώσεων, έχουν κατατεθεί τα σχετικά στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, ώστε οι ζημιές να αντιμετωπιστούν μέσω των de minimis ενισχύσεων.

 Β) Αποδέχθηκε το δίκαιο του αιτήματος για καταβολή ενισχύσεων και στους  υπόλοιπους αγρότες, πέραν των ομάδων παραγωγών που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα, για τη ζημιά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αναζητεί τον τρόπο για την καταβολή των ανάλογων ενισχύσεων.

 Γ) Για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δενδρωδών καλλιεργειών, ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε, ότι θα καταρτισθεί νέο πρόγραμμα, ώστε να ενταχθούν και οι αγρότες – φυσικά πρόσωπα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, ενεχείρησε στους κ.Μητσοτάκη και Γεωργαντά, πλήρη φάκελο με τα ζέοντα προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Στην επιστολή του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει τα κάτωθι.

 Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Έχοντας ως αποκλειστική μου πρόθεση, την στήριξη των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της φετινής κακοκαιρίας και του πολέμου που εξελίσσεται στην Ουκρανία, σας ενημερώνω ότι οι τεράστιες απώλειες στις συγκομισθείσες ποσότητες των βιομηχανικών, επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, προκαλούν οικονομική ασφυξία και απόγνωση.

Α. Μεγάλες ζημιές στην παραγωγή.

Με τη βοήθεια των μετεωρολογικών σταθμών που διαθέτει η Περιφερειακή μας Ενότητα, συντάξαμε τεχνικά έγγραφα τα οποία περιγράφουν ακριβώς την ένταση των καιρικών φαινομένων (ισχυρές καταιγίδες την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου), τα οποία και διαβιβάσαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η παραγωγή των αγροτεμαχίων που δεν υπέστη ζημιά από παγετό και χαλάζι, παρουσίασε πολύ μεγάλη πτώση των καρπών, λόγω των κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων (70 τόνοι βροχής ανά στρέμμα) και σάπισμα, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην συγκομίζεται προϊόν, ή μεγάλο μέρος του προϊόντος που συγκομίσθηκε να διατεθεί στις βιομηχανίες για χυμοποίηση.

Συγκομισμένα προϊόντα που συντηρήθηκαν έστω και για 1-2 ημέρες στους ψυκτικούς

θαλάμους, εμφάνισαν ενδείξεις σήψης και ήταν ακατάλληλα για νωπή κατανάλωση ή

κονσερβοποίηση.

Με βάση τα προηγούμενα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να μην διακοπεί ο κύκλος παραγωγής, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους παραγωγούς των συγκεκριμένων προϊόντων αλλά και στην τοπική και την εθνική οικονομία.

Σε εξέλιξη ακόμη είναι η διαδικασία αποζημίωσης των σπαραγγοπαραγωγών Αλμωπίας, για τις ζημίες που υπέστησαν από τον αεροχείμαρο τον Φεβρουάριο του 2022. Από την Π.Ε. Πέλλας έχουν κατατεθεί όλα τα σχετικά στοιχεία στην Κρατική Αρωγή.

 Β. Ενίσχυση εισοδήματος λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας.

Η κατανομή ενισχύσεων, προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος που προκάλεσε ο πόλεμος της Ουκρανίας, δεν περιέλαβε παρά ελάχιστους δικαιούχους αγρότες, συγκεκριμένα αυτούς που συμμετέχουν στα επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών, λόγω της πρότασης που υποβλήθηκε. Ο πόλεμος προκάλεσε τεράστιες οικονομικές ζημιές στο σύνολο των παραγωγών οπωροκηπευτικών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά όλοι,

χωρίς διακρίσεις και χωρίς διαχωρισμούς. Στην Πέλλα, από τις 18.600 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μόνο οι 1.297 είναι μέλη αναγνωρισμένων Οργανώσεων παραγωγών, δηλαδή το 6%.

 Γ. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Τέλος, για να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα με το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των δενδρωδών καλλιεργειών που πρόκειται να υλοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα πρέπει να αφορά το σύνολο των παραγωγών και όχι μόνο των συνεταιρισμένων. Όλοι οι αγρότες πλέον, τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων. Όλοι πληρώνουν φορολογία. Δεν επιτρέπεται

οι μη συνεταιρισμένοι αγρότες να «τιμωρούνται», ενώ αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους υπόλοιπους οι οποίοι αποτελούν τη μειοψηφία:

Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, πρέπει να συνδυαστεί με αγρανάπαυση και στροφή σε μονοετείς καλλιέργειες, όπως δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι κλπ), ελαιούχα φυτά (ηλίανθος, ελαιοκράμβη), ψυχανθή και αλλά. Έτσι θα ενισχυθούν τομείς κρίσιμοι με μεγάλες ελλείψεις και θα «αποσυμπιεστεί» η υπερπροσφορά ροδάκινων. Δεν πρέπει να γίνει ότι έγινε στο παρελθόν.

Δηλαδή, να ξεριζώνονται ροδάκινα και να ξαναφυτεύονται ροδάκινα.

Στην Π.Ε Πέλλας, το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών, ασχολείται με την παραγωγή

οπωροκηπευτικών. Από τους 18.600, οι συνεταιρισμένοι γεωργοί είναι μόλις 5.202.

 

Δ. Έλλειψη εργατών γης

Η φυγή των Αλβανών εργατών στην Γερμανία και την Αγγλία, έχει δημιουργήσει οξύτατο πρόβλημα τόσο στους αγρότες, όσο και στις βιομηχανίες.

Ίσως, η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, θα βοηθούσε στην επίλυση του τεράστιου αυτού θέματος, με την ενεργοποίηση των ελληνικών χεριών, που σήμερα δεν εργάζονται λόγω επιδομάτων.

 

Με τιμή και εκτίμηση,

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

 

Ιορδάνης Τζαμτζής

 

 














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.