Τελευταία Νέα:

Το κακό που κάνει το snooze στον οργανισμό μας


Να ξυπνήσει κανείς ή μήπως να λαγοκοιμηθεί για πέντε μόνο λεπτάκια; Μια απάντηση που όλοι ξέρουμε, δεν αρέσει όμως σε κανέναν.
Κι έτσι οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε αυτή τη λειτουργία του snooze στα ξυπνητήρια και τα κινητά μας, θέλοντας να ξεκλέψουμε μερικά λεπτά ξεκούρασης. Δουλεύει όμως;

Όχι μόνο δεν δουλεύει, αλλά δεν είναι και καθόλου ακίνδυνο! Αυτό μας λέει ο καθηγητής γναθοχειρουργικής του Texas A&M University στις ΗΠΑ, Steven Bender.

Γιατί δεν μας φτάνει όμως ο ύπνος; Αυτό αναρωτιέται ο γιατρός, που μελετά τον ύπνο για δεκαετίες. Κι αν ξυπνάμε κουρασμένοι όταν ακούμε τον ήχο του ξυπνητηριού, βοηθά άραγε το κουμπάκι του snooze;

«Πιθανότατα όχι», λέει, «το φυσικό ρολόι του σώματός μας ελέγχει τις λειτουργίες μέσω αυτού που είναι γνωστό ως κιρκαδιανός ρυθμός: σωματικές, νοητικές και συμπεριφορικές αλλαγές που ακολουθούν έναν ημερήσιο ρυθμό. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται κατά προσέγγιση 7,5-8 ώρες καλού ύπνου τη νύχτα».

Τι κακό κάνει όμως το snooze; «Το να καθυστερήσεις να σηκωθείς από το κρεβάτι για 9 λεπτά πατώντας το snooze, αυτό δεν θα σου χαρίσει περισσότερο ξεκουραστικό ύπνο. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει είναι να μπερδεύει τον εγκέφαλο ώστε να ξεκινά να απελευθερώνει ξανά περισσότερα νευροχημικά που προκαλούν ύπνο, σύμφωνα με κάποιες υποθέσεις».

Συμπέρασμα; Το snooze μπερδεύει τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να εκκινεί εκ νέου τη διαδικασία του ύπνου. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, μας λέει ο καθηγητής, είναι να σηκωνόμαστε όταν ακούμε το ξυπνητήρι. Κι αν ξυπνάμε συνεχώς κουρασμένοι, μια επίσκεψη στον γιατρό είναι πάντα μια καλή ιδέα…













-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.