Τελευταία Νέα:

29 Αυγούστου: O αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου - Η ιστορία του Αγίου - Οι υπόλοιπες αφιερωμένες ημερομηνίες


Στις 29 Αυγούστου τιμούμε την αποκεφάλιση του αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού κατά διαταγή του βασιλιά Ηρώδη. Είναι μέρα πένθιμη και τηρούμε αυστηρή νηστεία σε ένδειξη πένθους .
Μετά την βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, τελείωσε η αποστολή του. Ο Χριστός αρχισε πλέον να κηρύσσει σε όλη τη Γαλιλαία.

Ετσι σε όσους πήγαιναν πλέον να βαπτισθοῦν σ’ εκείνον, τούς θύμιζε οτι το δικό του βάπτισμα ηταν με νερό, ενώ του Ιησού με Πνεύμα γιο. Και δεν περιοριζόταν στο να διδάσκει μόνο και να νουθετεί, αλλά καυτηρίαζε και τα στραβά πού έκαναν οι άνθρωποι, προπαντός οι άρχοντες, γιατί έδιναν το κακό παράδειγμα.

Οταν έμαθε, λοιπόν, για την άτακτη καί αμαρτωλή ζωή πού έκανε ο βασιλιάς Ηρώδης θεώρησε χρέος του να τον ελέγξει και να προσπαθήσει να τον φέρει στον δρόμο του Θεού. Ο Ηρώδης ζοῦσε παράνομα. Είχε πάρει για γυναίκα του την γυναίκα τού αδελφού του. 
Ετσι ο Ιωάννης πού ήταν κήρυκας με θάρρος και δεν μποροῦσε να σιωπήσει έλεγχε συνέχεια τό βασιλιά, λέγοντάς του πώς η ζωή πού έκανε δεν ήταν σωστή καί πώς δεν επιτρεπόταν να έχει για γυναίκα του την γυναίκα τού αδελφού του. Αντί να μετανοήσει ο βασιλιάς έστειλε στρατιώτες να τον συλλάβουν και να τον πετάξουν στην φυλακή.

Η Ηρωδιάδα θέλησε να τον εκδικηθεί και βρήκε την ευκαιρία. Ο Ηρώδης γιόρταζε τα γενέθλιά του και είχε στο τραπέζι καλεσμένους άρχοντες και αξιωματικούς. Τότε μπήκε στη μεγάλη αίθουσα η κόρη της Ηρωδιάδας , η Σαλώμη και χόρεψε ένα χορό προκλητικό. Ο χορός άρεσε τόσο πολύ στον Ηρώδη που της είπε:: «Ζήτησέ μου ό,τι θέλεις κι εγώ θα σού το δώσω». Και μάλιστα ορκίστηκε λέγοντάς της οτι θα της δώσει ακόμα και το μισό του βασίλειο.

Τότε η Σαλώμη ρώτησε την μητέρα της κι εκείνη τής είπε να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη. Ετσι κι έγινε. Ο βασιλιάς δεν ήθελε να φανεί πώς δεν κρατά τον λόγο και διέταξε αμέσως ένα στρατιώτη να πάει να φέρει το κεφάλι τού Ιωάννη. Αυτός πήγε και αποκεφάλισε τον Ιωάννη και του έφερε το κεφάλι μέσα σ’ ένα πιάτο. Επειτα το έδωσε στη Σαλώμη και αυτή στη μητέρα της.

Οταν οι μαθητές τού Ιωάννη πληροφορήθηκαν το γεγονός, πήγαν στη φυλακή, πήραν το σώμα του και το έθαψαν.

Η κεφαλή του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κλάπηκε από την Κωνσταντινούπολη κατά την άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204. Έτσι, από το 1206 βρίσκεται στην πόλη Αμιένη της βόρειας Γαλλίας, στον περίφημο καθεδρικό της ναό, ο οποίος χτίστηκε ακριβώς για να στεγάσει το άγιο αυτό λείψανο και μάλιστα συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο αναφέροντας το όνομά του μετά την Παναγία στις προσευχές και στις δεήσεις.

Στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο είναι αφιερωμένες έξι ημέρες του χρόνου:

7 Ιανουαρίου (Σύναξις Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου), η αρχαιότερη εορτή

24 Φεβρουαρίου (1η & 2η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του)

25 Μαΐου (3η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του)

24 Ιουνίου (Γεννέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου), ορίσθηκε μετά τον καθορισμό των Χριστουγέννων (4ος αιώνας).

29 Αυγούστου (Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του), καθορίστηκε ομοίως τον 4ο αιώνα, και

23 Σεπτεμβρίου (Η σύλληψή του από την μητέρα του Αγία Ελισάβετ).


ekklisiaonline.gr















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.