Γιατί κάποιοι βάζουν αλάτι στο καρπούζι τους;
Τώρα που έχουν ξεκινήσει οι μεγάλες ζέστες και οι καύσωνες, το καρπούζι είναι ένα από τα πιο δροσιστικά φρούτα. Τρώγεται με διάφορους τρόπους.
Πέρα από σκέτο, μπορούμε να το φάμε μέσα σε φρουτοσαλάτα παρέα με άλλα φρούτα, σε χυμό ή σμούθι, σε ποτό -για να το κάνει ακόμη πιο δροσιστικό.Μια αγαπημένη βέβαια ελληνική συνήθεια είναι το κλασικό και αγαπημένο στον περισσότερο κόσμο: καρπούζι με φέτα. Εδώ το γλυκό του καρπουζιού παντρεύεται -κατά πολλούς- ιδανικά με το αλμυρό της φέτας.
Σε αυτή τη λογική μάλλον κινείται και η συνήθεια που παρατηρείται κυρίως στο εξωτερικό να προσθέτουν αλάτι στο καρπούζι. Παράδοξο και αυτό. Ωστόσο, το αλάτι έχει την τάση να «σβήνει» καθετί πικρό σε ένα τρόφιμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αντί να κάνει το καρπούζι πιο αλμυρό, να εντείνει ουσιαστικά τη γλύκα του και να το κάνει ακόμα πιο ευχάριστο όταν το γευόμαστε.
Παράλληλα, το αλάτι μας τροφοδοτεί με ηλεκτρολύτες, τους οποίους ο οργανισμός αποβάλει πολύ περισσότερο το καλοκαίρι μέσω του ιδρώτα. Οπότε ουσιαστικά συμβάλλει στην ενυδάτωσή μας. Και μάλιστα, αν ρίξουμε λίγο αλάτι στο καρπούζι μας, θα γίνει ακόμη πιο ζουμερό!
Για τι είδους αλάτι μιλάμε;
Κάνει μια χαρά δουλειά το απλό θαλασσινό αλάτι που χρησιμοποιούμε στο φαγητό αλλά αν έχουμε χοντρό αλάτι, λειτουργεί ακόμα καλύτερα! Για έξτρα γεύση, μπορούμε να βάλουμε στο παιχνίδι και το αλάτι Ιμαλαΐων!
Ποια άλλα φρούτα μπορούμε να αλατίσουμε;
Αφού το αλάτι διώχνει την πικράδα, μπορούμε να εστιάσουμε σε φρούτα που είναι λίγο πικρά για να τη σβήσουμε. Τα γκρέιπ φρουτ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα και έπειτα τα πράσινα μήλα. Το αλάτι ταιριάζει επίσης και στον ανανά.
-------------------------