Τελευταία Νέα:

Δυσπεψία μετά το Πασχαλινό τραπέζι; Έτσι θα ανακουφιστείτε


Είτε έχουμε κάνει νηστεία όλη τη Σαρακοστή ή μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα ή και καθόλου, το σίγουρο είναι ότι το μενού του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα είναι πεντανόστιμο, αλλά και… βαρύ.

Μαγειρίτσα, κοκορέτσι, αρνί ψητό ή στον φούρνο, κατσικάκι, αβγά, σοκολάτες… Όλα αυτά τα φαγητά αποτελούν μια «βόμβα» στο στομάχι μας.

Η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης και η ξαφνικά μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού μετά τη νηστεία μπορεί να οδηγήσουν στο νοσοκομείο.

Οι πρωτεΐνες είναι τα κύρια συστατικά του κρέατος. Κατά τη διάσπασή τους δημιουργούνται αμινοξέα, τα οποία, με τη σειρά τους, διασπώνται σε άλλα στοιχεία, ένα από αυτά είναι η αμμωνία. Κατά τη διάσπασή τους απελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα με τη μορφή της ουρίας. Για να απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, αφού δεν τα χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες.

Η απότομη και υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφίμων οδηγεί το σώμα μας σε αδυναμία διαχείρισης του πλεονάσματος της αμμωνίας. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα δεν προλαβαίνει να αυξήσει την έκκριση των ενζύμων αυτών, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσεια αμμωνίας στο αίμα και όχι να αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών, η δυσπεψία και η τοξικότητα.

Η γρήγορη κατανάλωση της τροφής οδηγεί σε γρήγορη και όχι σωστή μάσηση της τροφής

Η αδυναμία προσεκτικού μασήματος μπορεί να βλάψει την πέψη και να περιορίσει την αποδοτικότητα των άλλων στοιχείων της πεπτικής διαδικασίας. Η πέψη ξεκινάει από το στόμα. Η καλά μασημένη τροφή θα διευκολύνει τη χώνεψη και την αποφυγή δημιουργίας αερίων στα έντερα καθώς και το φούσκωμα στο στομάχι. Η πόση μεγάλης ποσότητας υγρών με το γεύμα οδηγεί σε διάλυση των εκκριμάτων (οξύ, πεπτικά ένζυμα και τη χολή), που είναι υπεύθυνα για την πεπτική διαδικασία. Έτσι μειώνεται η αποδοτικότητα και δυσκολεύει την πεπτική διαδικασία.

Αρα, οι συμβουλές είναι δύο:
  • Μασάμε καλά και προσεκτικά
  • Δεν πίνουμε πολλά υγρά

Πώς θα επανέλθουμε στο φυσιολογικό μας βάρος ή πως θα χάσουμε το βάρος που πήραμε κατά τη νηστεία;

Τα πολλά και μικρά γεύματα, ξεκινώντας πάντα από το πρωινό, είναι σημαντικά. Είναι σημαντικό να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια από τις πρώτες ώρες της ημέρας μας. Αυτό θα μας οδηγήσει με μια μέρα με αυξημένη διάθεση, δημιουργικότητα και διαύγεια. Τα ενδιάμεσα γεύματα όσο και αν μας απασχολούν και συνήθως τα ξεχνούμε θα πρέπει να γίνονται. Το σώμα μας δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο να μας ζητήσει τροφή, θα πρέπει να του τη δώσουμε πριν εξαντληθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ένα φρούτο, ένας χυμός θα μπορέσει να μας καλύψει.

Μην παραλείπετε γεύματα με τη δικαιολογία ότι «θα δειπνήσω το βράδυ ή θα φάω αρκετά το μεσημέρι». Απλά αλλάξτε θέση στα γεύματά σας βάζοντας το βραδινό σας στην θέση του μεσημεριανού.
Στο πιάτο πρέπει να υπάρχει πάντα σαλάτα. Τα λαχανικά, ωμά ή βραστά, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά χωρίς λίπος και μας χορταίνουν, επίσης λόγω των άπεπτων φυτικών ινών που περιέχουν βοηθούν στη μη αφομοίωση μέρους του λίπους του γεύματος που καταναλώνουμε.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Δεχτείτε να είστε ο οδηγός, έτσι δεν θα καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
Κινηθείτε, είναι ευκαιρία να περπατήσετε και να χορέψετε.
Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής. Έτσι θα ξέρετε τι καταναλώσατε, πότε, γιατί και σε τι ποσότητα. 

Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τα λάθη της διατροφής σας και να τα διορθώσετε εγκαίρως. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να φάτε τις ημέρες αμέσως μετά τα γιορταστικά τραπέζια σαν κύριο γεύμα μια σούπα, όπως χορτόσουπα ή ντοματόσουπα ή μανιταρόσουπα.

 Οι σούπες αυτές, λόγω των συστατικών τους, βοηθούν τον οργανισμό μας να ενυδατωθεί (έχει αφυδατωθεί λόγω της κατάχρησης της ζάχαρης και του αλκοόλ) και να αποβάλλει τις τοξίνες που έχει επιφορτιστεί εξαιτίας των καταχρήσεων.
















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.