Τελευταία Νέα:

8 πολύτιμες συμβουλές για γονείς εφήβων



Η ανατροφή των εφήβων μπορεί να είναι ένα από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλές περιπέτειες, μπορείτε να περιμένετε απρόσμενες ανατροπές, ελπίζοντας ότι ο έφηβός σας διαπραγματεύεται με επιτυχία το μερικές φορές χαοτικό περιβάλλον. 

Εδώ θα βρείτε οκτώ συμβουλές για γονείς εφήβων που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε ανθεκτικά, σίγουρα και αυτοδύναμα παιδιά.

👉  Πιστέψτε στις ικανότητες του εφήβου σας

Οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερη γνώση και σοφία μέσα τους από ό,τι δείχνει η συμπεριφορά τους. Οι έφηβοι συχνά αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους αυτό που γνωρίζουν ήδη καθώς επιλέγουν να αναλάβουν ανεπιθύμητες ενέργειες, επειδή ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Ως γονείς, μπορείτε να βοηθήσετε τους εφήβους σας υποθέτοντας ότι γνωρίζουν πολλές από τις απαντήσεις στα ζητήματα της ζωής τους και ενθαρρύνοντάς τους να ησυχάσουν το μυαλό τους ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Όταν οι γονείς πιστεύουν στα παιδιά τους, τα παιδιά μαθαίνουν να πιστεύουν στον εαυτό τους.


👉 Να είστε θετικοί

Η θετική στάση είναι ένα από τα κλειδιά για να πετύχετε στη ζωή. Είναι σημαντικό να μιλάτε θετικά στους εφήβους σας γιατί εσωτερικεύουν αυτό που τους λένε. Όταν προτείνετε ότι τα παιδιά σας έχουν κάνει κακή δραστηριότητα, τα παιδιά μπορεί να αποδεχτούν αυτήν την πρόταση και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να τα πάνε καλύτερα, ειδικά αν αισθάνονται ότι προσπάθησαν να τα πάνε καλά. Από την άλλη πλευρά, όταν προτείνετε ότι μπορούν να κάνουν καλύτερα, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας μπορείτε να αρχίσετε να αναρωτιέστε πώς θα το κάνετε αυτό.


👉  Να έχετε θετική πρόθεση

Η θετική πρόθεση είναι ένα άλλο κλειδί για να προχωράτε καλά στη ζωή. Μοντελοποιώντας τη θετική πρόθεση του εφήβου σας, το παιδί θα μάθει για τη δύναμή του. Όταν τα παιδιά σας πρέπει να βελτιωθούν, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να μιλήσετε μαζί τους για τις προθέσεις τους. 

Εάν δεν έχουν πρόθεση να βελτιωθούν, η συζήτησή σας θα πρέπει να επικεντρώνεται χωρίς κρίση στο γιατί μπορεί να θέλουν να το επανεξετάσουν. Όταν δηλώνουν ότι επιθυμούν να βελτιωθούν, η συζήτηση μπορεί να προχωρήσει σε καταιγισμό ιδεών σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση.


👉  Να υπάρχει γονική συνέπεια και ομοφωνία και στους 2 γονείς

Η συνέπεια είναι απαραίτητο συστατικό για μια ειρηνική συνύπαρξη με τα παιδιά σας. Για παράδειγμα, όταν οι γονείς έχουν διαφορετικές προσδοκίες από τα παιδιά τους, συχνά δημιουργείται διχόνοια καθώς τα παιδιά θα τραβούν προς τον γονέα που τείνει να είναι πιο επιεικής.


👉  Φροντίστε σωστά τον εαυτό σας

Μερικοί γονείς επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους στη φροντίδα των παιδιών τους, στη δουλειά τους και στο σπίτι τους, ενώ δεν αφιερώνουν χρόνο για να φροντίσουν τον εαυτό τους. Ενώ η εκτέλεση όλων αυτών των σημαντικών ευθυνών είναι αξιέπαινη, η αποτυχία να φροντίσετε τις δικές σας ανάγκες μπορεί να σας σαμποτάρει. Για παράδειγμα, εάν παραμελήσετε τη σωματική ή ψυχική σας υγεία, μπορείτε να γίνετε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που θα επηρεάσουν την ικανότητά σας να φροντίζετε τα παιδιά σας.

Οι γονείς μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους αφιερώνοντας χρόνο για να είναι μόνοι, να διαβάσουν ένα βιβλίο, να ακούσουν μουσική, να κάνουν μια πεζοπορία ή ακόμα και να κάνουν ένα μεγάλο μπάνιο.


👉  Γίνετε ενεργοί ακροατές


Ούτε οι γονείς ούτε οι έφηβοι συνήθως ακούνε καλά ο ένας τον άλλον, εν μέρει επειδή όλα τα μέρη αισθάνονται ότι ξέρουν καλύτερα τι να πουν ή να κάνουν. Είναι σημαντικό οι οικογένειες να χρησιμοποιούν την ενεργό ακρόαση ως τρόπο διευκόλυνσης της επικοινωνίας. 

Με αυτήν τη μέθοδο όταν το πρώτο άτομο τελειώσει την ομιλία του, το δεύτερο άτομο πρέπει να επαναλάβει αυτό που είπε το πρώτο πρόσωπο. Το πρώτο άτομο στη συνέχεια είτε επιβεβαιώνει ότι ακούστηκε σωστά, είτε καταλαβαίνει ότι πρέπει να εξηγήσει ξανά την άποψή του. Η ενεργή ακρόαση βοηθά να διασφαλιστεί ότι κάθε άτομο αισθάνεται ότι ακούγεται και μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ψυχοφθόρων συγκρούσεων.


👉  Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη

Όταν θυμόμαστε να είμαστε ευγνώμονες για αυτό που έχουμε, μπορούμε να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Αντί να επικεντρωθείτε σε αυτό που δεν πάει καλά με τη συμπεριφορά του έφηβου μέλους της οικογένειάς σας, σκεφτείτε όλες τις ευλογίες που μπορεί να θεωρήσετε δεδομένες, όπως ένα σπίτι, ρούχα και φαγητό. 

Να είστε ευγνώμονες που οι γνώσεις και η εμπειρία του εφήβου σας μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση δυσκολιών, αντί να επισημάνετε τις ελλείψεις του. Οι προκλήσεις μπορεί να φαίνονται πολύ πιο εύκολο να λυθούν όταν είστε σε καλή διάθεση λόγω ευγνωμοσύνης.


👉  Πίστεψε σε κάτι μεγάλο

Η διατήρηση των πραγμάτων σε προοπτική μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης ενός άλλου ανθρώπου. Ένας τρόπος διατήρησης της προοπτικής είναι να αναρωτηθείτε εάν ένα πρόβλημα θα έχει σημασία σε ένα μήνα ή χρόνο από τώρα.

childit.gr, Αγγελική Λάλου
















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.