Σε έξαρση οι κλοπές αυτοκινήτων «χωρίς κλειδί» - Τι να προσέχω (+video)
Το να μη χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί το κλειδί του αυτοκινήτου είναι αναμφίβολα πρακτικό αλλά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
Τα συστήματα εισόδου χωρίς κλειδί ή keyless, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το δόκιμο αγγλικό όρο, διευκολύνουν πολύ στην καθημερινότητα τους οδηγούς. Και αυτός είναι και ένας λόγος που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο και όλο και σε πιο προσιτά μοντέλα.
Από την άλλη όμως ο τρόπος λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος έχει πολλά κενά ασφαλείας. Και αυτό γιατί με τεχνολογία και μέσα που είναι εύκολα διαθέσιμα σε όλους και βασίζονται στην ενίσχυση του σήματος που εκπέμπει μόνιμα το κλειδί, ακόμα και όταν το έχει αφήσει κανείς κάπου στο σπίτι ή στο γραφείο, επιτήδειοι μπορούν να αποκτήσουν πολύ εύκολα πρόσβαση στο αυτοκίνητο και να το κλέψουν.
Ενδεικτικά για αυτό είναι τα δύο video που μπορείτε να παρακολουθήσετε, με το εντυπωσιακό στοιχείο να είναι ο ελάχιστος χρόνος -μικρότερος ακόμα και από 20 δεύτερα- που χρειάζεται για να μπουν οι κλέφτες στο αυτοκίνητο και να αποχωρήσουν σαν κύριοι.
Αυτή η ευκολία παραβίασης των συστημάτων keyless είχε σαν συνέπεια να σημειωθεί στη Μεγάλη Βρετανία μια αύξηση της τάξης του 3,1% των κλοπών αυτοκινήτων. Το γεγονός αυτό οδήγησε την αστυνομία της χώρας να ανακοινώσει μέτρα προστασίας.
Το πιο απλό από αυτά είναι η τοποθέτηση των κλειδιών του αυτοκινήτου μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί ή βάζο, που υπάρχει σε κάθε σπίτι και περιορίζει σημαντικά την ισχύ του αρχικού σήματος, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο να ενισχυθεί με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κλέφτες.
Μια άλλη μεθοδολογία είναι η χρήση ειδικών προστατευτικών θηκών, που επίσης μπορούν να απομονώσουν το κλειδί, με τρόπο ανάλογο που τα πορτοφόλια RFID το κάνουν με τις πιστωτικές κάρτες ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα ανέπαφης χρέωσης με τη βοήθεια κατάλληλων POS.
Protothema.gr
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.