77% λιγότεροι μετανάστες στα νησιά μέσα σε 1 χρόνο
Τεράστια μείωση του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού που ζει στα νησιά του Αιγαίου καταγράφεται για ακόμα μία φορά στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στη Λέσβο πλέον υπάρχουν λιγότεροι από 5.000 διαμένοντες, όταν πέρσι τον Ιούνιο ξεπερνούσαν τους 17.500. Αντίστοιχα στη ΒΙΑΛ της Χίου οι αιτούντες ασύλου είναι 750, όταν το 2020 ήταν 5.000, στη Σάμο -που αναλογικά με τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού σήκωσε το 2019 και το 2020 το μεγαλύτερο βάρος- μέχρι και τα τέλη Ιουνίου καταγράφονταν λιγότερα από 1.000 άτομα, όταν πέρσι ήταν 6.700.
Οι εικόνες ντροπής με εκατοντάδες μετανάστες στο Λιμεναρχείο της Κω και με αντίσκηνα σε όλη την παραλιακή οδό, που έκαναν το γύρο του κόσμου, αποτελούν παρελθόν. Πλέον στο νησί είναι μόλις 50 αιτούντες ασύλου, ενώ στη Λέρο 78.
Η συνολική μείωση στα νησιά είναι 77% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των διαμενόντων συνολικά στη χώρα παρουσιάζει μείωση κατά 45%. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ιουνίου 2021, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο εξάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 63% (3.606) σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2020 (9.874). Στα νησιά, συγκεκριμένα, οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 85%. Στη δέσμευση για την προστασία των συνόρων -που φαίνεται πως υλοποιείται- αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τη Λιθουανή ομόλογό του, Ινγκρίντα Σιμονίτε.
Σεβασμός στα δικαιώματα
«Η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία και αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναχαίτιση κάθε προσπάθειας παράνομης εισόδου». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη του καλύτερου δυνατού συντονισμού των ενεργειών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αναφερόμενος στις εν εξελίξει διεργασίες για την οριστικοποίηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο επεσήμανε ότι «θα πρέπει να επιτύχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία δεν θα επιβαρύνει υπερβολικά τις χώρες που έχουν τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης και θα διασφαλίσει μία δίκαιη κατανομή των βαρών ανάμεσα στους εταίρους στην Ε.Ε.».
Θετικό ισοζύγιο
Ταυτόχρονα, το 1ο εξάμηνο του 2021 καταγράφεται θετικό το ισοζύγιο αναχωρήσεων – αφίξεων. Ειδικότερα, 6.003 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ αφίχθηκαν 3.606. Τον Ιούνιο του 2020, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 89.227 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον τον Ιούνιο του 2021 διαμένουν 49.200. Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών (σε Α΄ και Β΄ βαθμό) σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 42%. Πλέον, οι εκκρεμείς αιτήσεις αγγίζουν τις 59.945, όταν τον Ιούνιο του 2020 η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών είχε να διαχειριστεί 102.814 εκκρεμείς αιτήσεις.
Αύξηση αιτήσεων
Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση και ειδικά για τη μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 70,5% και ακολουθούν οι υπήκοοι Τουρκίας (6,2%) και Ρωσίας (5,5%). Κατά το διάστημα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων προστασίας για τον Covid-19 σημειώθηκε αύξηση των αιτήσεων, αλλά και του αριθμού των μόνιμων αδειών επενδυτών (Golden Visa), ο οποίος καταγράφεται στις 28.675 και αφορά σε αρχικές άδειες διαμονής για επενδυτές και μέλη της οικογένειάς τους, όσο και ανανεώσεις.
«Ανάκτηση ελέγχου»
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε πως «προεκλογικά, υποσχεθήκαμε την ανάκτηση του ελέγχου του μεταναστευτικού και την υλοποίηση μίας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, που δεν θα καθιστά τη χώρα μας πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Βάλαμε δύο συγκεκριμένους στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, έχουμε μειώσει κατά 63% τις αφίξεις στα νησιά μας, σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο και έχουμε αποσυμφορήσει τα νησιά κατά 77%, χωρίς να αυξάνεται ο πληθυσμός στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο αριθμός των διαμενόντων στα νησιά είναι πλέον 7.758. Σε όλη τη χώρα κλείσαμε δομές και από 121 που υπήρχαν συνολικά στη χώρα μας πέρυσι, έχουν μείνει 36, ενώ από 89.227 αιτούντες άσυλο τον Ιούνιο του 2020, έχουμε σήμερα 49.200. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα σήμερα δεν βιώνει πλέον μεταναστευτική κρίση. Απαιτούνται ωστόσο συνέχιση της πολιτικής μας, εγρήγορση, διαρκής δράση και παρακολούθηση, ώστε αυτή η κατάσταση που βλέπουμε σήμερα όχι μόνο να παραμείνει διατηρήσιμη, αλλά να συνεχίσει να βελτιώνεται περαιτέρω».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.