Τελευταία Νέα:

Κορονοϊός: Υπάρχει ένα σύμπτωμα που ίσως δεν φεύγει ποτέ, λένε οι γιατροί


Ο μακρύς κατάλογος των συμπτωμάτων της COVID-19 περιλαμβάνει ένα ανησυχητικά ευρύ φάσμα επιπλοκών, που μπορεί να προκύψουν στην πορεία της νόσου.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός, ειδικά μεταξύ των ασθενών με ήπια COVID-19, είναι η απώλεια μυρωδιάς (ανοσμία) και γεύσης (αγευσία). Για μερικούς, αυτές οι αισθήσεις επιστρέφουν σε μερικές εβδομάδες. Σε άλλους, περνούν μήνες προτού επανέλθουν αυτές οι αισθήσεις τους. Αλλά υπάρχει περίπτωση, λένε οι ειδικοί, ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 να χάσουν για πάντα την όσφρηση και τη γεύση τους!
Κορονοϊός: Η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης σας μπορεί να μην επανέλθει ποτέ

Η ανοσμία και η αγευσία είναι κοινά συμπτώματα COVID-19. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Internal Medicine (JIM) διαπίστωσε ότι το 86% των ασθενών με ήπιες περιπτώσεις COVID-19 παρουσίασαν αγευσία και ανοσμία ως συμπτώματα. Και ενώ ένα σημαντικό μέρος των αισθήσεων αυτών επανέρχεται κανονικά, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, γιατροί υποστηρίζουν ότι η γεύση και η όσφρηση κάποιων ασθενών ενδέχεται να μην επανέλθουν ποτέ.

Στην ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο ειδικός νευρολόγος δρ. Leo Newhouse, γράφει: «Μερικοί από εμάς δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανακτήσουν την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης μας».
Κορονοϊός: Η όσφρηση και η γεύση των περισσότερων ασθενών COVID-19 επανέρχονται μετά από έξι μήνες

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό European Archives of Oto-Rhino-Laryngology έδειξε ότι στην πλειονότητα των ασθενών COVID-19 η απώλεια γεύσης και όσφρησης παρέμεινε πολύ μετά την εξάλειψη όλων των άλλων συμπτωμάτων. Σύμφωνα με την μελέτη, τουλάχιστον το ένα τέταρτο της ικανότητας γεύσης και όσφρησης των συμμετεχόντων επέστρεψε εντός δύο εβδομάδων από την εξαφάνιση των άλλων συμπτωμάτων τους.

Η μελέτη όμως στο περιοδικό JIM κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μετά από δύο μήνες το 15,3% των ασθενών COVID-19 δεν είχαν ακόμη ανακτήσει τις δύο αυτές αισθήσεις. Το ποσοστό αυτό ήταν 4,7% για μετά από έξι μήνες.
Κορονοϊός: Ακόμα κι αν γεύση και όσφρηση επιστρέψουν μερικώς, μπορεί να μην επανέλθουν ποτέ πλήρως

«Τα καλά νέα είναι ότι οι οσφρητικοί νευρώνες είναι ικανοί για αναγέννηση«, γράφει ο δρ. Newhouse. «Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα επιστρέψουν όλοι στο επίπεδο λειτουργίας τους πριν από την COVID-19«, προσθέτει.

Εάν έχετε ανοσμία ή/και αγευσία, δεν σημαίνει ότι χάνετε κάθε ελπίδα. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι αισθήσεις σας να ανακάμψουν εντός του πρώτου έτους της απώλειας. Η επίκουρη καθηγήτρια δρ. Jessica Grayson, είπε στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ ότι “οι ασθενείς με μετα-ιική ανοσμία έχουν περίπου 60-80% πιθανότητες να επανέλθει η όσφρησή τους σε έναν χρόνο”.
Κορονοϊός: Ανοσμία και αγευσία μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη

Αυτό το κοινό σύμπτωμα COVID-19 μπορεί να έχει ακόμη πιο επιβλαβές αποτέλεσμα από ό,τι νομίζαμε. Οι ειδικοί λένε ότι η αγευσία και η ανοσμία μπορεί να πιέσουν σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα του ασθενούς. Μια μελέτη του 2016, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Chemical Senses, έδειξε ότι «οι ασθενείς με δυσλειτουργία στην οσμή έχουν συμπτώματα κατάθλιψης που επιδεινώνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της απώλειας όσφρησης».

Η δρ. Pamela Dalton, που ειδικεύεται στην χημική λειτουργία των αισθητηρίων του ανθρώπου, δήλωσε στη The Wall Street Journal, ότι όταν χάνουμε την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, “χάνουμε και ένα ολόκληρο κομμάτι της συνείδησής μας που δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι χρησιμοποιούμε κάθε μέρα”. Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να απολαύσουν τις γεύσεις και τις μυρωδιές που τους κάνουν να αισθάνονται όμορφα, αυτομάτως μειώνεται και η παραγωγή σεροτονίνης (η ορμόνη της ευεξίας) από τον οργανισμό, εξηγεί η δρ. Dalton.

Πηγές: https://www.wsj.com, https://www.health.harvard.edu, https://www.uab.edu, https://bestlifeonline.com


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.