Μαθαίνοντας από την ιστορία. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του 1918 ήταν πιο φονικό. Γιατί;
Πιο φονικό ήταν το δεύτερο κύμα της ισπανικής γρίπης του 1918, η οποία συνολικά είχε περισσότερα θύματα από όσα ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτό μελετώνται, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα και για την πανδημία του κοροναϊού.Η πανδημία του 1918 εμφανίστηκε σε τρία κύματα και σκότωσε 50 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Το πρώτο κύμα την άνοιξη του 1918 ήταν σχετικά ήπιο ενώ η πλειονότητα των θανάτων από τη γρίπη του 1918 σημειώθηκε το φθινόπωρο του 1918 – κατά τη διάρκεια του δεύτερου και χειρότερου κύματος.
Οι ειδικοί αναμένουν ότι τα κρούσματα του κοροναϊού θα αυξηθούν αυτόν τον χειμώνα επειδή καθώς στον χειμερινό, λιγότερο υγρό αέρα, τα σωματίδια που μεταφέρουν τον ιό μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για περισσότερη ώρα.
Επιπλέον, καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος, περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός έχει μεγαλύτερη πιθανότητα εξάπλωσης.
Γιατί το δεύτερο κύμα της ισπανικής γρίπης ήταν πιο φονικό
Υπάρχουν αρκετές εικασίες για τους λόγους που το δεύτερο κύμα της πανδημίας του 1918 ήταν τόσο φρικτό.
Μια υπόθεση ήταν ότι ευθυνόταν ο χειμώνας, κατά τη διάρκεια του οποίου η γρίπη εξαπλώθηκε περισσότερο καθώς οι άνθρωποι έμεναν περισσότερο σε κλειστούς χώρους. «Υποθέτω ότι ο ιός δεν κατάφερε να μολύνει αρκετούς ανθρώπους την άνοιξη, στο πρώτο κύμα, και έπρεπε να προσαρμοστεί» περιγράφει ο Τζον Μπάρι, συγγραφέας του βιβλίου «Η Μεγάλη Γρίπη: Η ιστορία της φονικότερης πανδημίας στην ιστορία».
Έπειτα μία μετάλλαξη αποδείχθηκε προφανώς πολύ πιο μολυσματική.
Επιπλέον, ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος όδευε προς λήξη και η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας διευκολύνθηκε από τις μετακινήσεις των στρατευμάτων και τα πολυπληθή στρατόπεδα. Όπου ταξίδεψαν στρατιώτες, ταξίδεψε και ο ιός - με αποτέλεσμα να νοσήσει με γρίπη και πνευμονία το 20% έως το 40% του αμερικανικού στρατού και του ναυτικού το φθινόπωρο. «Η γρίπη και η πνευμονία σκότωσαν περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες και ναυτικούς κατά τη διάρκεια του πολέμου από ό, τι τα εχθρικά όπλα» σύμφωνα με μελέτη του 2010.
Σε μόλις έξι ημέρες αφότου αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης στο Καμπ Ντέβενς της Μασαχουσέτης, τα κρούσματα έφτασαν τα 6.674.
Ένα τεράστιο εμπόδιο στον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας ήταν η έλλειψη γνώσης της συμπεριφοράς και της σοβαρότητας του ιού. Η πανδημία προηγήθηκε της γνώσης για την απομόνωση και τη μελέτη ενός ιού.
Η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος οδήγησε κάποιους ειδικούς στο να πιστέψουν ότι αντιμετώπιζαν μια ασθένεια διαφορετική από αυτή που βίωσαν την άνοιξη. Οι θάνατοι κορυφώθηκαν τον Νοέμβριο του 1918, ο οποίος ήταν πιθανώς ο πιο θανατηφόρος μήνας της πανδημίας. Μια παρέλαση στη Φιλαδέλφεια για την Ημέρα των Ενόπλων δυνάμεων στις 11 Νοεμβρίου ήταν εστία μόλυνσης για χιλιάδες παρευρισκόμενους.
Ο κοινωνικός αντίκτυπος
Περίπου οι μισοί θάνατοι από την πανδημία του 1918 ήταν μεταξύ νεαρών ενηλίκων ηλικίας 20 έως 40 ετών, σε αντίθεση με την πανδημία του κορονοϊού που «χτυπάει» κυρίως τους ηλικιωμένους. Αυτό ουσιαστικά σήμαινε ότι πολλά παιδιά έχασαν έναν ή και τους δύο τους γονείς. Ο κόσμος έχασε γενιές νέων ανθρώπων και η πανδημία και ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος στιγμάτισε τη ζωή όλων.
Τι είναι η πανδημία
Πανδημία χαρακτηρίζεται μία επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού.
Η μετάβαση από μία επιδημία στην πανδημία γίνεται όταν αυξάνεται -γεωμετρικά- ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν. Όπως διευκρινίζεται από τον ΠΟΥ, ωστόσο μία ασθένεια δεν είναι πανδημία απλά επειδή εξαπλώνεται ή σκοτώνει πολλούς ανθρώπους. Πρέπει επίσης να είναι και μολυσματική ή μεταδοτική.
Οι νεκροί της ισπανικής γρίπης
Η πανδημία της ισπανικής γρίπης ξεκίνησε το 1918, προσέβαλε 500 εκατ ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και σκότωσε από 50 έως 100 εκατ.
Αν και οι περισσότερες επιδημίες γρίπης είναι θανατηφόρες για τους πολύ νέους και τους ηλικιωμένους, η ισπανική γρίπη είχε ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στους νέους ενηλίκους.
Σκότωσε περισσότερους ανθρώπους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μέσα σε 25 εβδομάδες πέθαναν από την ισπανική γρίπη περισσότεροι άνθρωποι από όσοι πέθαναν από AIDS σε 25 χρόνια.
Με πληροφορίες από CNN
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.
Post Comment