Τελευταία Νέα:

Γ. Τσιώνης: Ποια είναι η μέριμνα του Δήμου Αλμωπίας για τα αδέσποτα ζώα;


Το επίπεδο ποιότητας ζωής σε μια αστική περιοχή είναι ένα ζήτημα με πολλές παραμέτρους. Η ποιότητα ζωής αξιολογείται από όλους όσοι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη ζωή της πόλης.
 Οι μόνιμοι κάτοικοι, οι προσωρινοί επισκέπτες, οι τουρίστες, οι περαστικοί, διαμορφώνουν το επίπεδο ποιότητας ζωής. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα σε όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν έναν δήμο: κτίρια και γενικά το δομημένο περιβάλλον, τα πάρκα, τα δέντρα και φυσικά τα αδέσποτα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως ζωντανά στοιχεία μιας πόλης, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε αδέσποτα ζώα, τα οποία είναι πραγματικά ζωντανά, είναι κάτοικοι της πόλης, έχουν ανάγκες που δεν διατυπώνουν και έχουν δικαιώματα που δεν μπορούν να διεκδικήσουν.

Τα αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι πάνω από 200 εκατομμύρια παγκοσμίως και είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων σε επίπεδο περιοχής. Ο κύριος λόγος του προβλήματος είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ζώων συντροφιάς (σκύλοι) εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, για πολλούς λόγους, όπως ασθένεια του ιδιοκτήτη ή του ζώου, αλλαγές στην οικογενειακή δομή , οικονομικές δυσκολίες κ.λπ. Ο άλλος κύριος λόγος είναι ο πολλαπλασιασμός των αδέσποτων σκύλων, λόγω της  έλλειψης στείρωσης . Υπό αυτήν την έννοια, τα αδέσποτα ζώα είναι το αποτέλεσμα κοινωνικών προβλημάτων, αλλά,
ταυτόχρονα, είναι επίσης πηγή κοινωνικού προβλήματος, επομένως πρέπει να παρέμβουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής - τη δική τους και των ανθρώπων - και να
μεταμορφώσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο σε θετικό.

Τα αδέσποτα ζώα συχνά αποτελούν πηγή προβλημάτων για τους κάτοικους μια περιοχής, δημιουργούν κοπάδια, με αποτέλεσμα την απειλή σωματικού τραυματισμού αλλά και την εμπλοκή τους σε αρκετά τροχαία ατυχήματα. Αν τα αδέσποτα ζώα δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πηγή κινδύνου κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Αν προσπαθούσαμε να δούμε τη ζωή των αδέσποτων ζώων από την δικής τους οπτική θα λέγαμε πως τα αδέσποτα ζώα ζουν μια εξαιρετικά καταθλιπτική ζωή, γεμάτη φυσικούς
κινδύνους για τη ζωή τους. Πρώτα απ’ όλα, τα σκυλιά υποσιτίζονται. Δεδομένου ότι δεν λαμβάνουν τρόφιμα πολύτιμα για βιταμίνες και πρωτεΐνες, είναι εξαιρετικά αδύναμα και διαρκώς κινδυνεύουν από ασθένειες. Τα αδέσποτα κινδυνεύουν συνεχώς από τραυματισμούς και θάνατο, είτε λόγω ανθρώπων (π.χ. κυκλοφορίας, βάναυσης συμπεριφοράς, δηλητηρίασης) ενώ δεν μπορούν να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο κ.λπ.)

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων στη Αλμωπία, προτείνω την δημιουργία ενός κέντρο αδέσποτων σκύλων που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα ως κοινωνικό πρόβλημα και θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες.

• Κτηνιατρικές Σχολές θα προσφέρουν στο κέντρο την τεχνογνωσία ειδικά σε τεχνολογικές εφαρμογές, καταγράφοντας αδέσποτα ζώα σε ηλεκτρονική βάση, ελέγχοντας τη διάδοσή τους, πραγματοποιώντας έρευνα σχετικά με το κοινωνικό και δημογραφικό προφίλ των
ιδιοκτητών και των μελλοντικών ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων.

• Ιδιοκτήτες καταστημάτων κατοικίδιων ζώων, κτηνίατροι κ.λπ. - θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την αγορά κατοικίδιων ζώων και θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην
ενημέρωση των πελατών τους για τις υποχρεώσεις τους πριν αποκτήσουν κατοικίδιο.

Επίσης, θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες στο κέντρο όταν ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων έχει χάσει μια σειρά κτηνιατρικών ραντεβού για το κατοικίδιο ζώο του χωρίς βάσιμο λόγο, προκειμένου να εξετάσει εάν αυτό το κατοικίδιο έχει εγκαταλειφθεί.

• Η τοπική αυτοδιοίκηση θα δημιουργήσει το κέντρο και τον κύριο οργανισμό της λειτουργίας του, αναλαμβάνοντας το κόστος, την τοποθεσία, το προσωπικό και ούτω καθεξής.

Η κύρια ιδέα του κέντρου είναι ότι τα αδέσποτα ζώα αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα, επομένως απαιτούνται κοινωνικά μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Το κέντρο θα παρέχει τις ακόλουθες δραστηριότητες.

1) Θα παρέχει στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων πληροφορίες σχετικά με τις νομικές συνέπειες της εγκατάλειψης ζώων και τις συνέπειες της εγκατάλειψης στην κοινωνία.

2) Θα γνωρίζει στους ιδιοκτήτες ότι εάν δεν μπορούν να συνεχίσουν να κατέχουν το κατοικίδιο ζώο, θα πρέπει να ενημερώσουν το κέντρο. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ο
ιδιοκτήτης του σκύλου συναντήσει οικονομικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα που καθιστούν αδύνατη ή ανεπιθύμητη τη συνύπαρξη με το κατοικίδιο ζώο, αντί να εγκαταλείψει το κατοικίδιο , θα πρέπει να επικοινωνήσει με το κέντρο για να αναλάβει την επίβλεψη αυτού του κατοικίδιου ζώου. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η λειτουργία είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, είναι πιθανό ο αριθμός των ιδιοκτητών που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κατοικίδιο ζώο να
έχει αυξηθεί. Επίσης, εάν ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου ζώου έχει πρόβλημα με τη συμπεριφορά του σκύλου (επιθετική συμπεριφορά προς αυτόν ή άλλα άτομα), το κέντρο θα μπορεί να αναλάβει την εκπαίδευση του σκύλου για την επίλυση του προβλήματος.

3). Θα παρέχει πληροφορίες στα σχολεία σχετικά με τη σημασία των κατοικίδιων ζώων, τις υποχρεώσεις που έχουν οι άνθρωποι απέναντί ​​τους, το πρόβλημα των αδέσποτων και τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

4). Θα παρέχει πληροφορίες στους πολίτες σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για τα αδέσποτα σκυλιά. Τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην πόλη θεωρούνται κάτοικοι
της πόλης και έχουν δικαιώματα που πρέπει να σέβονται οι κάτοικοι. Η κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ​​ότι η σκληρή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα θεωρείται κοινωνικά
ανυπόφορη και η σκληρότητα των ζώων είναι ένα σήμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς και αποτελεί ‘οδό για τη βία εναντίον των ανθρώπων’ και κάθε πολίτης που βρίσκει τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να ενημερώσει το κέντρο για να ειδοποιήσει τις αρχές και το κέντρο να φροντίσει το κακοποιημένο ζώο.

5). Δημιουργία ιστότοπου του κέντρου που παρέχει πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το θέμα του αδέσποτου σκύλου.

Η πρόταση μου για τη δημιουργία του κέντρου βασίζεται στην έννοια των έξυπνων πόλεων, σύμφωνα με την οποία η πόλη πρέπει να είναι βιώσιμη και καινοτόμος.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.