Παιδί και χρήματα : Πώς να μάθει να διαχειρίζεται σωστά τα λεφτά
Ίσως η πρώτη συζήτηση για τα χρήματα προέκυψε μετά από ένα – μεγάλο – χαρτζιλίκι της γιαγιάς που θέλατε να βεβαιωθείτε πως δεν θα μετατραπεί σε… τσίχλες.
Ίσως, αντιθέτως, να ήρθε την ημέρα που το παιδί αποφάσισε να σας ζητήσει ένα παιχνίδι που κοστίζει όσο τρεις μισθοί σας. Σε κάθε περίπτωση, έγινε και έκτοτε έχουν σίγουρα ακολουθήσει πολλές ακόμη.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιλαμβάνονται από νωρίς την αξία των χρημάτων και, κυρίως, πως οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν κάθε επιθυμία τους.
Παράλληλα, όμως, οι συζητήσεις για τα χρήματα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες και να μην δημιουργούν στα παιδιά αγωνίες που δεν τους αναλογούν. Αποφεύγοντας τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη, κάνουμε μια καλή αρχή.
Δεν αποφεύγουμε το ζήτημα
Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να διαχειρίζονται μόνα τους τα χρήματά τους ή να αντιληφθούν ότι τα δικά μας δεν αρκούν για να τους αγοράσουμε όποιο παιχνίδι βάλουν στο νου τους.
Δεν το συζητάμε ασταμάτητα
Από την άλλη πλευρά, η διαρκής επιστροφή στο ζήτημα των χρημάτων μπορεί να τα γεμίσει αχρείαστα άγχη ή απλώς να τα κάνει να αδιαφορούν για το θέμα ως αντίδραση.
Γινόμαστε συγκεκριμένοι
Όταν πηγαίνετε μαζί για ψώνια, μην ζητάτε από το παιδί να διαλέξει οτιδήποτε του αρέσει, αλλά εξηγήστε του πόσα χρήματα μπορείτε να δαπανήσετε για να του αγοράσετε, για παράδειγμα, ένα καινούργιο παιχνίδι.
Έτσι θα αποφύγετε την ένταση που θα προέκυπτε αν επέλεγε κάτι που θα αναγκαζόσασταν να του αρνηθείτε, αλλά και το ωθείτε να αρχίσει να σκέφτεται τα χρήματα με ρεαλιστικό τρόπο.
Μην του λέτε απλώς ότι δεν έχετε χρήματα
Πρέπει να ξέρει ότι δεν είστε σε θέση να αγοράσετε ό,τι υπάρχει πάνω στον πλανήτη, όμως αν επιμείνετε στην απουσία χρημάτων ίσως του δημιουργήσετε άγχος ή το κάνετε να νιώσει μειονεκτικά απέναντι σε άλλα παιδιά με μεγαλύτερο οικογενειακό εισόδημα.
Αντ’ αυτού, εξηγήστε του πώς αξιοποιείτε τα έσοδά σας και γιατί. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να αγοράσουμε αυτό το παιχνίδι, γιατί αυτά τα χρήματα προορίζονται για τα μαθήματα πιάνου σου.
Δεν το κάνουμε μεγαλύτερο θέμα από ό,τι είναι
Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα καταστρέψει ή θα χάσει ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι.
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η άμεση επίπτωση της απροσεξίας του είναι αρκετή για να καταλάβει ότι έκανε λάθος.
Δεν χρειάζεται να του τονίσουμε πόσο κόστισε ή ότι αδυνατούμε να το αντικαταστήσουμε για να του δώσουμε ένα μάθημα.
Δεν τους λέμε τα πάντα
Ακόμη και αν έχουν πλέον μεγαλώσει λίγο, ακόμη και αν είναι εξαιρετικά ώριμα για την ηλικία τους, τα παιδιά μας δεν πρέπει να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια των οικονομικών μας προβλημάτων. Αρκεί να έχουν επίγνωση για τις δυνατότητές μας.
Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να μας βλέπουν ψύχραιμους και σίγουρους προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.