Τελευταία Νέα:

Αυτή είναι η αλήθεια για τις δηλώσεις Τσιόδρα και τους θανάτους


Σάλος έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τη Δευτέρα, όταν αναφέρθηκε στην καταγραφή των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας. «Οποιοσδήποτε πέθαινε από ή με Covid καταγραφόταν σαν να πέθαινε από Covid», είχε αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
 Αυτή ήταν η επίμαχη δήλωση που αποτέλεσε «εργαλείο» στα χέρια των συνωμοσιολόγων, οι οποίοι για άλλη μια φορά οργίασαν. Αμέσως έπιασαν δουλειά και έκαναν τη δήλωση «σημαία» στον δημόσιο λόγο και τα social media, αναπτύσσοντας νέες εξωφρενικές θεωρίες για τον αριθμό των θανάτων, την προέλευση του κορονοϊού κτλ.

Για το θέμα δίνει απαντήσεις η επιστημονική κοινότητα, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ένας τρόπος καταγραφής των θανάτων υπάρχει. Ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος, Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου, ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Τσιόδρα και τόνισε: "Η ερμηνεία ότι ο κορονοϊός δεν υπήρξε και δεν σκότωσε τους πάσχοντες κατά τα άλλα συμπατριώτες μας είναι παιδαριώδης. Σε όλες τις λοιμώδεις νόσους έτσι εκτιμάται η θνητότητα και νοσηρότητα. Και αυτοί που έχουν γρίπη, πεθαίνουν πολλοί από την γρίπη, μπορεί να πάθουν ένα έμφραγμα και να πεθάνουν από γρίπη, δεν τους εξαιρούμε αυτούς του εμφράγματος επειδή έπαθαν γρίπη ή οτιδήποτε. Αυτός είναι ο κοινός τρόπος μέτρησης των θυμάτων σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις εποχές. Δεν υπάρχει άλλος, αυτός είναι ο τρόπος ".

"Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από καρκίνο ας πούμε, δεν πεθαίνουν από τον καρκίνο, πεθαίνουν από μια ανακοπή στο τέλος της νόσου. Η αιτία όμως είναι ο καρκίνος. Εν προκειμένω είναι ο κορονοϊός, ο οποίος βεβαίως προσβάλει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες από την πρώτη στιγμή το ξέραμε αυτό. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα για την επιστημονική κοινότητα" ανέφερε o κ. Βασιλογιαννακόπουλος

Οι δηλώσεις και οι διευκρινίσεις Τσιόδρα

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε τη Δευτέρα στον αριθμό των νεκρών. «Αν θεωρήσουμε λοιπόν ότι γίνεται υποκαταγραφή στο γενικότερο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, εκεί είναι πολύ λιγότερη η υποκαταγραφή. Παρόλα αυτά, τα νούμερα είναι μικρότερα. Και όσο καλύτερα είναι τα μέτρα, τόσο μικρότερα είναι τα νούμερα. Άρα εκεί μπορείς να προβλέψεις με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί δεν τα υποκαταγράφεις και εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε ότι δεν υποκαταγράφουμε τους θανάτους

. Και σας είπα για το EuroMOMO, το οποίο αναδείχτηκε σήμερα στη διεθνή ειδησεογραφία, και αυτό με ικανοποίησε, το ότι αναφέρθηκε επιτέλους ένας αξιόπιστος δείκτης των συνεπειών της νόσου από την Ευρωπαία Διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου Νόσων, την Andrea Ammon. Θέλω να πω λοιπόν εδώ, ότι με βάση αυτούς τους αριθμούς οι οποίοι είναι πολύ σκληρά δεδομένα, πολύ κοντά στην αλήθεια, μπορεί κανείς να φτιάξει μια πολύ ακριβέστερη εικόνα του Ρ0 και του ΡΤ.

 Οι Γερμανοί, για παράδειγμα, δε μπορούν να το κάνουν γιατί δεν έχουν πλήρη καταγραφή των θανάτων και μάλιστα εμείς κάναμε και μια ακόμα υπερβολή. Οποιοσδήποτε πέθαινε από ή με Covid καταγραφόταν σαν να πέθαινε από Covid» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και πρόσθεσε: «Θυμάμαι, για παράδειγμα, μια εγκεφαλική αιμορραγία. Το να έχεις Covid δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεθαίνεις από την Covid. Εμείς το καταγράφαμε σαν να πεθαίνεις από Covid, το βάζαμε δηλαδή μέσα στην κοινή δεξαμενή. Και νομίζω είμαστε σωστοί που το κάναμε αυτό».

Ο κ. Τσιόδρας έδωσε την Τρίτη, στην τακτική ενημέρωση, διευκρινίσεις για τη συγκεκριμένη αναφορά, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, παραδείγματος χάριν θυμάμαι μια αιμορραγία εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε θάνατο όταν είναι μαζική έναν ασθενή, και νοσηλευόταν τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο και βρέθηκε την τέταρτη ημέρα θετική η παρουσία του ιού, οι άνθρωποι αυτοί έχουν και αναπνευστικά προβλήματα, διασωληνώνονται. Και με ρώτησαν, όταν πέθανε την πέμπτη ημέρα, εάν αυτόν τον άνθρωπο αν θα τον καταγράψουμε σαν θάνατο από τον ιό ή θάνατο με εγκεφαλική αιμορραγία. Φυσικά το να ρισκάρεις μια υποκαταγραφή των θανάτων, όπως γινόταν σε άλλες χώρες και το ξέραμε ότι γινόταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τον συνυπολογίσαμε με τους θανάτους που καταγράφουμε από τον ιό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να έχουμε καταγράψει κάποιους παραπάνω, σίγουρα όχι λιγότερους. Και αυτό λοιπόν ήταν ο κανόνας μας, δεν ήταν ενιαίος κανόνας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταγράφουμε οποιονδήποτε είχε ανιχνευθεί ο ιός, σαν να πέθανε από τον ιό. Άρα ρισκάραμε να καταγράψουμε πιο πολλούς θανάτους από το να καταγράψουμε πιο λίγους και να πούμε ότι υποκαταγράφουμε. Και ξέρουμε ότι δεν υποκαταγράφαμε από τη συμμετοχή μας σε αυτό το περίφημο ευρωπαϊκό δίκτυο, το EuroMOMO που σας έχω πει πολλές φορές, που καταγράφει όλες τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου».

«Ξέρουμε ότι δεν υπήρχε παραπάνω θνητότητα, θνησιμότητα – διχάζονται ακόμα και οι επιστήμονες το ποιος είναι ο σωστός όρος ανά Κράτος – εμείς το λέμε θνησιμότητα πολλά χρόνια, κάποιοι άλλοι το λένε θνητότητα ανά περιοχή. Δεν καταγράψαμε παραπάνω θνησιμότητα όπως καταγράφηκε στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Αγγλία και αλλού. Θεωρώ ότι ήταν ένας από τους καλύτερους δείκτες παρακολούθησης αυτής της πορείας. Πάντα σε μια επιδημία, ξέρετε, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν τους καταγράφεις και θάνατοι που δεν τους καταγράφεις. Αυτό όμως που καταγράφεις θέλεις να είναι το σωστό. Αυτό κάνουμε και με τη γρίπη. Με τη γρίπη παρεμπιπτόντως έχει λυθεί το πρόβλημα. Οποιοσδήποτε πεθαίνει με γρίπη στην Ευρώπη, καταγράφεται σαν να πέθανε από γρίπη. Στο νέο ιό δεν είχε λυθεί τόσο καλά το πρόβλημα και δεν έχει απαντηθεί. Εμείς κάναμε αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο επιστημονικά, να καταγράψουμε παραπάνω θανάτους ώστε να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Μπορεί να χάθηκαν θάνατοι στην Ευρώπη, όπως ακούτε ας πούμε σήμερα ότι χάθηκαν θάνατοι στην Αμερική τουλάχιστον οι διπλάσιοι; Μπορεί βέβαια να χάθηκαν θάνατοι. Αυτό είναι συναφές με μια τέτοια επιδημία, η οποία κυκλοφορεί ευρέως στον πληθυσμό και δεν μπορείς να αναγνωρίσεις όλα τα κρούσματα. Πιάνεις την κορυφή του παγόβουνου όσο πιο καλά μπορείς. Στην Ελλάδα την πιάσαμε, νομίζω, καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης», πρόσθεσε.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.