Κορωνοϊός - Συναγερμός στην Ιταλία: Επιστήμονες εντόπισαν δέκα παιδιά με τον ιό και με συμπτώματα Καβασάκι
Επιστήμονες στην Ιταλία ανακοίνωσαν δέκα περιπτώσεις παιδιών με κορωνοϊό, τα οποία έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με τη σπάνια φλεγμονώδη νόσο Καβασάκι. Η μέση ηλικία των παιδιών (επτά αγοριών και τριών κοριτσιών) ήταν τα επτάμισι χρόνια, ενώ κανένα δεν πέθανε.
Η ανακοίνωση -η πρώτη σαφέστερη συσχέτιση της Covid-19 με τη νόσο Καβασάκι- έρχεται μετά από ανάλογα ευρήματα γιατρών στη Βρετανία (όπου αναφέρθηκαν οι πρώτες περιπτώσεις και ο πρώτος θάνατος παιδιού), στη Νέα Υόρκη (όπου περίπου 100 παιδιά που μολύνθηκαν με τον κορονοϊό SARS-CoV-2, εμφάνισαν συμπτωματολογία παρόμοια με εκείνη της νόσου Καβασάκι και τρία από αυτά πέθαναν), στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελβετία.
Οι Ιταλοί γιατροί, με επικεφαλής τον παιδίατρο Λούτσιο Βερντόνι του Νοσοκομείου Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ του Μπέργκαμο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».
«Προσέξαμε μια αύξηση στον αριθμό των παιδιών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μας με μια φλεγμονώδη διαταραχή παρόμοια με τη νόσο Καβασάκι περίπου την ίδια εποχή με το ξέσπασμα του SARS-CoV-2 στην περιοχή μας. Μολονότι αυτή η επιπλοκή παραμένει πολύ σπάνια, η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το πώς ο ιός μπορεί να επηρεάζει τα παιδιά», δήλωσε ο δρ Βερντόνι.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η νόσος Καβασάκι σε αυτούς τους ασθενείς προκαλείται από τον SARS-CoV-2», πρόσθεσε ο παιδίατρος του νοσοκομείου δρ Λορέντσο Ντ' Αντίγκα.
Τα συμπτώματα της Καβασάκι -η αιτία της οποίας ήταν ανέκαθεν άγνωστη- περιλαμβάνουν πόνους στην κοιλιά, υψηλό πυρετό, ναυτία, εμετούς, σοβαρά δερματικά εξανθήματα και υψηλούς βιοδείκτες φλεγμονής στο αίμα. H αντιμετώπιση τους γίνεται με ασπιρίνη σε υψηλή δόση, αντιφλεγμονώδη και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Αλλά αν η θεραπεία καθυστερήσει, μπορεί το παιδί -λόγω φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία- να εμφανίσει καρδιολογικά προβλήματα.
Στη Λομβαρδία της Ιταλίας μόνο 19 παιδιά είχαν διαγνωστεί με νόσο Καβασάκι κατά την προηγούμενη πενταετία πριν το ξέσπασμα της Covid-19, ενώ φέτος στο διάστημα Φεβρουαρίου- Απριλίου υπήρξαν δέκα περιπτώσεις που μοιάζουν με τη νόσο αυτή. Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά το τελευταίο δίμηνο τα παιδιατρικά περιστατικά τύπου Καβασάκι εμφανίζουν μια αύξηση κατά 30 φορές σε σχέση με την εποχή πριν την πανδημία (τότε εμφανιζόταν κατά μέσο όρο μόνο ένα περιστατικό Καβασάκι ανά τρεις μήνες).
Τα παιδιά που εισήχθησαν στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο με συμπτώματα τύπου Καβασάκι εν μέσω πανδημίας, είναι τουλάχιστον τρία χρόνια μεγαλύτερα από τα παιδιά που είχαν διαγνωστεί με Καβασάκι προ πανδημίας (ήταν συνήθως νήπια περίπου τριών ετών). Επίσης εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα από ό,τι στο παρελθόν, καθώς περισσότερα από τα μισά έχουν καρδιολογικές επιπλοκές, έναντι μόνο δύο στα 19 προ κορονοϊού. Ακόμη τα μισά έχουν σημάδια συνδρόμου τοξικού σοκ (που μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια), μια επιπλοκή που δεν είχε εμφανιστεί καθόλου στα παιδιά με Καβασάκι πριν την πανδημία.
«Με βάση την εμπειρία μας, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών μολυσμένων με τον ιό SARS-CoV-2 εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου Καβασάκι», επιβεβαίωσε η παιδίατρος του ίδιου νοσοκομείου δρ Αναλίζα Γκερβασόνι. Εκτιμάται ότι το πολύ ένα στα 1.000 παιδιά που εκτίθεται στον κορωνοϊό, θα αναπτύξει συμπτώματα τύπου Καβασάκι και από αυτά ένα μικρότερο ποσοστό θα χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω σοβαρών επιπλοκών.
Στο παρελθόν και άλλοι ιοί είχαν συσχετιστεί με τη νόσο Καβασάκι, όπως οι ρετροϊοί, ο ιός Επστάιν-Μπαρ και τα χλαμύδια. Όμως μέχρι σήμερα κανένας ιός δεν έχει επιβεβαιωθεί ως η αιτία αυτής της διαταραχής. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να βεβαιωθούν οι γιατροί ότι όντως ο νέος κορονοϊός «πυροδοτεί» την Καβασάκι. Σημειωτέον ότι η νόσος Καβασάκι θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες στη διάγνωση νόσους στην παιδιατρική.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.