Δείτε τους πιο παράξενους νόμους αυτοκινήτου που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο
Σε ποια χώρα απαγορεύεται να μεταφέρεις… γορίλα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σου; Σε ποια απαγορεύεται να πλένεις το αυτοκίνητό σου έξω από το σπίτι σου; Δείτε τους πιο παράξενους νόμους αυτοκινήτου που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο.
Παράξενοι νόμοι για το αυτοκίνητο υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Άλλοι έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, ενώ άλλοι ακολουθούν τις μάλλον περίεργες συνήθειες των κατοίκων της χώρας ή περιοχής στην οποία ισχύουν. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε ορισμένους από τους πιο περίεργους εξ αυτών.
Αυστραλία: Παράνομο το να μην κλειδώνεις το αυτοκίνητο
Σε κάποιες πολιτείες της Αυστραλίας, όπως στη Νέα Νότια Ουαλία, απαγορεύεται ο οδηγός να απομακρυνθεί πάνω από 3 μέτρα από το αυτοκίνητό του χωρίς να το κλειδώσει. Επίσης, τα παράθυρα απαγορεύεται να μην είναι κλειστά ή να είναι ανοιχτά σε απόσταση υψηλότερη των 3/4 της ίντσας.
Γαλλία: Υποχρεωτική η συσκευή αλκοτέστ
Στη Γαλλία από το 2013 έχει γίνει υποχρεωτική η παρουσία φορητής συσκευής αλκοτέστ μέσα σε κάθε αυτοκίνητο. Πάντως, το περίεργο είναι ότι το πρόστιμο που είχε αρχικά τεθεί για όσους δεν την έφεραν εντός του αυτοκινήτου, τελικά δεν ίσχυσε (όπως αναγράφεται στο σχετικό νόμο «αναβάλλεται επ’ αορίστου»), με αποτέλεσμα η πλειονότητα των οδηγών να παραβαίνει το νόμο.
Γερμανία: Πρόστιμο εάν… μείνεις από καύσιμο!
Στους Γερμανικούς αυτοκινητόδρομους, στην περίφημη Autobahn, απαγορεύεται να μείνεις από καύσιμο, αφού θεωρείται πράξη αμέλειας με επικίνδυνα αποτελέσματα (γενικότερα πάντως, απαγορεύεται να σταματήσεις στην άκρη του αυτοκινητοδρόμου). Το πρόστιμο φτάνει τα 70 ευρώ.
Ελβετία: Απαγορεύεται να πλένεις το αυτοκίνητο στο σπίτι σου
Στην Ελβετία, απαγορεύεται να πλένουν οι ιδιοκτήτες το αυτοκίνητό τους στο δρόμο ή μπροστά στο σπίτι τους και επιτρέπεται μόνο στους ειδικούς σταθμούς καθαρισμού των αυτοκινήτων. Ο λόγος για αυτή την απαγόρευση έχει να κάνει με τη διαχείριση των νερών που μπορεί να έχουν βλαβερά απόβλητα (λάδια, χημικά καθαριστικά κ.λπ.) και τα οποία απαγορεύεται να περνούν στο σύστημα αποχέτευσης των δρόμων…
Η.Π.Α., Χαβάη: Επιτρέπεται να μεταφέρεις ανθρώπους στην καρότσα «αγροτικού»
Στη Χαβάη δεν απαγορεύεται να μεταφέρεις ανθρώπους στην καρότσα ενός pick-up, αρκεί αυτοί να έχουν ηλικία τουλάχιστον 12 ετών και οι θέσεις στην καμπίνα του αυτοκινήτου να είναι κατειλημμένες. Πρόκειται για μια πρακτική που είναι συνηθισμένη στην αμερικάνικη αυτή πολιτεία.
Η.Π.Α., Μίσιγκαν, Μοντάνα, Βόρεια Ντακότα: Χωρίς Κ.Τ.Ε.Ο.
Παρότι οι περισσότερες πολιτείες των Η.Π.Α. έχουν –και μάλιστα πολύ αυστηρούς– περιοδικούς ελέγχους κατάστασης και ρύπων των αυτοκινήτων (κάτι σαν το δικό μας Κ.Τ.Ε.Ο.), υπάρχουν 3, το Μίσιγκαν, η Μοντάνα και η Βόρεια Ντακότα, στις οποίες δεν προβλέπεται Κ.Τ.Ε.Ο.
Η.Π.Α., Τζώρτζια: Πρόστιμο για όσους φτύνουν από αυτοκίνητο
Στη μεγαλύτερη πόλη της Τζώρτζια, στη Μαριέττα, απαγορεύεται στους οδηγούς να φτύνουν από το κινούμενο αυτοκίνητό τους, όμως δεν απαγορεύεται όταν οδηγούν pick-up! Επίσης, απαγορεύεται να φτύνουν και από λεωφορείο.
Η.Π.Α., Αλάσκα: Απαγορεύεται η μεταφορά σκύλου στην οροφή του αυτοκινήτου
Στην Αλάσκα, τη βορειότερη πολιτεία των Η.Π.Α., η νομοθεσία ορίζει ότι απαγορεύεται να μεταφέρονται σκυλιά στην οροφή των αυτοκινήτων. Αυτό έγινε ως συνέχεια του νόμου που απαγορεύει τη μεταφορά σκύλων στις καρότσες των pick-up, προκειμένου να αποτρέψει τους οδηγούς από το να το επιχειρήσουν.
Η.Π.Α., Μασαχουσέτη: Απαγορεύεται να μεταφέρετε γορίλα στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου
Ένας από τους πιο γνωστούς παράξενους νόμους αυτοκινήτου παγκοσμίως, είναι αυτός που αφορά στη μεταφορά γορίλα (!) στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου, ο οποίος ισχύει στη Μασαχουσέτη. Ή μάλλον ίσχυε στο παρελθόν, αφού πλέον ο νόμος αυτός που έχει τις ρίζες του στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έχει εδώ και καιρό αντικατασταθεί από απαγόρευση που αφορά στη μεταφορά οποιουδήποτε απειλούμενου ζώου με αυτοκίνητο.
Ιαπωνία: Απαγορεύεται να πετάτε νερά σε πεζό
Ένα φαινόμενο που το παρατηρούμε συχνά στην Ελλάδα όταν βρέχει, στην Ιαπωνία θεωρείται παράνομο, αφού σε βροχή και όταν στους δρόμους υπάρχει νερό απαγορεύεται το αυτοκίνητο που περνά να πετάξει νερά σε πεζό. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο ο νόμος προβλέπει λασπωτήρες στα αυτοκίνητα, καθώς και υποχρεωτική μείωση της ταχύτητας.
Ισπανία: Απαγορεύονται όλα τα ακουστικά ασύρματα και μη
Παρότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου τα ασύρματα ακουστικά δεν απαγορεύονται, υπάρχει μια χώρα, η Ισπανία, που δεν επιτρέπει τη χρήση οποιουδήποτε είδους ακουστικού κατά την οδήγηση.
Κίνα: Λοταρία για να αγοράσεις αυτοκίνητο
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις της Κίνας και ιδίως η πρωτεύουσα Πεκίνο με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κίνηση των αυτοκινήτων έχει λυθεί από το 2011 με έναν πολύ περίεργο και άδικο νόμο. Για να μπορέσεις να αγοράσεις καινούργιο αυτοκίνητο θα πρέπει να αναδειχθείς μέσα από μια λοταρία, στην οποία οι πιθανότητες να κερδίσεις είναι σχεδόν 1 στις 500. Ακόμη λιγότερες είναι οι πιθανότητες για τις εταιρείες που θέλουν να εντάξουν στο στόλο τους ένα επαγγελματικό όχημα. Το 2019 στο Πεκίνο τέθηκε και πλαφόν κυκλοφορούντων οχημάτων στα 100.000 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 60.000 είναι κυρίως ηλεκτρικά και μόνο τα υπόλοιπα 40.000 αφορούν σε μοντέλα με μοτέρ εσωτερικής καύσης.
Κύπρος: Μην πιεις ούτε νερό!
Στην Κύπρο απαγορεύεται να πίνεις ακόμη και νερό όταν οδηγείς. Επίσης απαγορεύεται ο οδηγός να τρώει όταν βρίσκεται στο αυτοκίνητο, γιατί θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει και τα δύο χέρια του στο τιμόνι.
Μογγολία: Οδήγησε από όποια πλευρά του αυτοκινήτου θες
Στη Μογγολία η οδήγηση γίνεται στο δεξί μέρος του δρόμου, όμως το παράδοξο που συμβαίνει στη χώρα είναι ότι το 48% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν είναι δεξιοτίμονα, με το υπόλοιπο 52% να είναι αριστεροτίμονα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στους δρόμους της αχανούς χώρας με αποτέλεσμα οι αρχές να προσανατολίζονται στην απαγόρευση εισαγωγής δεξιοτίμονων αυτοκινήτων.
Μπαχρέιν: Και πρόστιμο και φυλακή
Στο Μπαχρέιν η νομοθεσία για όσους παραβιάζουν τον τοπικό Κ.Ο.Κ. είναι από τις πιο αυστηρές στον κόσμο, αφού εκτός του προστίμου, σε όλες σχεδόν τις παραβάσεις προβλέπεται και φυλάκιση του παραβάτη. Έτσι, εάν κάποιος παραβιάσει έναν φωτεινό σηματοδότη τότε εκτός του προστίμου των 500 δηναρίων του επιβάλλεται και φυλάκιση έως και 6 μηνών, ενώ εάν δημιουργήσει και ατύχημα, τότε το πρόστιμο είναι 3.000 δηνάρια και η φυλάκιση μπορεί να φτάσει έως και το 1 έτος.
Ταϋλάνδη: Πρόστιμο για όσους οδηγούν… ημίγυμνοι
Στην Ταϋλάνδη απαγορεύεται βάσει νομοθεσίας που μπήκε σε ισχύ το 2014, να οδηγεί κανείς αυτοκίνητο, μηχανάκι ή ακόμη και ποδήλατο χωρίς να φοράει μπλούζα ή πουκάμισο. Η απαγόρευση ισχύει και για τους τουρίστες, αλλά και για τις γυναίκες οδηγούς που θέλουν να οδηγήσουν φορώντας το πάνω μέρος του μαγιό τους.
Φιλιππίνες: Απαγορεύεται η κυκλοφορία ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του αυτοκινήτου
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τους «πηγμένους» δρόμους της πρωτεύουσας Μανίλα, στις Φιλιππίνες ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων τις καθημερινές ανάλογα με το τελευταίο νούμερο της πινακίδας τους. Έτσι, τη Δευτέρα απαγορεύονται να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 1 και 2, την Τρίτη σε 3 και 4, την Τετάρτη σε 5 και 6, την Πέμπτη σε 7 και 8 και την Παρασκευή σε 9 και 0.
Πηγή: newsauto.gr
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.