Τελευταία Νέα:

«Πράσινα Σημεία» σε πέντε Δήμους της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας και των Σερρών δημιουργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Την υλοποίηση πέντε «Πράσινων Σημείων» σε ισάριθμους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ευρωπαϊκούς πόρους, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τα πέντε «Πράσινα Σημεία» θα δημιουργηθούν στους Δήμους Βέροιας, Έδεσσας, Νέας Ζίχνης, Πέλλας και Πύδνας - Κολινδρού.
Τα «Πράσινα Σημεία» έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την εισαγωγή σύγχρονων ορθών πρακτικών στην καθημερινή συμπεριφορά των πολιτών και των φορέων, σε σχέση με τα σκουπίδια. Με τα «Πράσινα Σημεία» η Περιφέρεια προωθεί στην Κεντρική Μακεδονία την πρόληψη στην παραγωγή αποβλήτων, την ενίσχυση των δραστηριοτήτων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, την εκτροπή των αποβλήτων και την αποσυμφόρηση των ΧΥΤΑ, την ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων, τη χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και γυαλιού και την ανάπτυξη νέων προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς αναφορικά με τις μεθόδους αξιοποίησης των απορριμμάτων (επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση).
Ανά Δήμο τα στοιχεία των «Πράσινων Σημείων» που θα δημιουργηθούν είναι:
-Δήμος Βέροιας (Ημαθία): Το «Πράσινο Σημείο χωροθετείται στο χώρο του αμαξοστασίου του Δήμου Βέροιας, σε τμήμα εντός του υπ’ αριθ. ΑΤ: 2321 της οριστικής διανομής του Δήμου. Θα διαμορφωθούν πολλοί υπαίθριοι και στεγασμένοι χώροι για την αποθήκευση των ογκωδών, πράσινων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, για κάδους ανακύκλωσης, για την παραμονή και ενημέρωση επισκεπτών και μαθητών, για στάθμευση οχημάτων, για φύλαξη, για αποθήκευση υλικών προς επαναχρησιμοποίηση κ.ά. Επίσης, το «Πράσινο Σημείο» θα εξοπλιστεί πλήρως με δέκα containers και πολλά αναγκαία μηχανήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στόχος είναι η διαχείριση 1.179 τόνων απορριμμάτων ετησίως.
-Δήμος Έδεσσας (Πέλλα): Το «Πράσινο Σημείο» της Έδεσσας θα λειτουργεί συμπληρωματικά των συστημάτων διαλογής στην πηγή που θα εφαρμόζονται για τα διάφορα ρεύματα υλικών. Θα αποτελέσει μια πλήρη υποδομή διαχείρισης των απορριμμάτων, με υπαίθριους και στεγασμένους χώρους και ένα ενιαίο σύστημα υπόστεγων για τη στέγαση των κάδων και των containers, που θα εξοπλιστεί πλήρως. Θα κατασκευαστεί επίσης χώρος ενημέρωσης και όλα τα απαιτούμενα δίκτυα για τη λειτουργία του, καθώς προβλέπονται και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων της Έδεσσας, μέσω συγκεκριμένου προγράμματος για τη διαλογή στην πηγή, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του «Πράσινου Σημείου». Στο πρόγραμμα προβλέπεται εκστρατεία ενημέρωσης, έρευνα μέσω ερωτηματολογίου, ακόμη και ανάπτυξη οπτικοακουστικού υλικού για την ανακύκλωση, με έμφαση στη λειτουργία του «Πράσινου Σημείου». Στόχος είναι η διαχείριση 760 τόνων απορριμμάτων ετησίως.
-Δήμος Νέας Ζίχνης (Σέρρες): Το «Πράσινο Σημείο» θα κατασκευαστεί στο με αριθμό 2333 αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Νέας Ζίχνης, το οποίο ανήκει διοικητικά στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Ζίχνης. Πρόκειται για δημοτική έκταση, με εμβαδόν 17.725 τ.μ., από τα οποία θα αξιοποιηθούν τα 5.920 για την κατασκευή του «Πράσινου Σημείου». Ο Δήμος Νέας Ζίχνης στο πλαίσιο της προσπάθειας του για βελτιστοποίηση του τρόπου διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων και μείωση του υπολείμματος απορριμμάτων που οδηγείται στο ΧΥΤΥ Σερρών, προχώρησε στη σύνταξη μελέτης για την κατασκευή «Πράσινου Σημείου», στο οποίο θα συγκεντρώνονται αστικά στερεά απόβλητα που μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν. Προβλέπεται η κατασκευή του συνόλου των υποδομών του «Πράσινου Σημείου», καθώς και η προμήθεια των απαραίτητων υλικών προκειμένου να καταστεί εφικτή η λειτουργία του. Στόχος είναι η διαχείριση 329 τόνων απορριμμάτων ετησίως.
-Δήμος Πέλλας (Πέλλα): Το «Πράσινο Σημείο» του Δήμου Πέλλας θα κατασκευαστεί στα Γιαννιτσά και θα εξυπηρετεί τόσο την πόλη, όσο και κοντινούς οικισμούς. Η αποθηκευτική του ικανότητα προσδιορίστηκε στους 150 τόνους, ενώ η δυναμικότητά του είναι να δέχεται έως και 1.800 τόνους ανά έτος. Προβλέπεται η κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών, ώστε να είναι ένα πλήρως λειτουργικό «Πράσινο Σημείο», αλλά και πλήρης εξοπλισμός. Επίσης, προβλέπονται δράσεις δημοσιότητας, στη βάση ενός επικοινωνιακού πλάνου, ώστε το ποσοστό συμμετοχής του κοινού στη λειτουργία του «Πράσινου Σημείου» Γιαννιτσών να είναι υψηλό. Στόχος είναι η διαχείριση 432 τόνων απορριμμάτων ετησίως.
-Δήμος Πύδνας – Κολινδρού (Πιερία): Για το «Πράσινο Σημείο» του Δήμου προβλέφθηκε η διαμόρφωση του χώρου του οικοπέδου, που θα το φιλοξενήσει, ώστε όλο το συγκρότημα να λειτουργήσει με οργανωμένο τρόπο και να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η άνεση των εργαζομένων και των επισκεπτών. Το «Πράσινο Σημείο θα είναι πλήρως εξοπλισμένο και με όλες τις αναγκαίες υποδομές. Στόχος είναι η διαχείριση 208,5 τόνων απορριμμάτων ετησίως.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.