Δείτε τους 5 πιο επικίνδυνους ιούς για την ανθρωπότητα
Ο άνθρωπος μάχεται τους ιούς από την αρχή της εμφάνισης του είδους και καθ’όλη τη διάρκεια της εξέλιξης μας . Για κάποιες ιογενείς ασθένειες, τα εμβόλια και τα αντιιικά φάρμακα μας βοήθησαν να περιορίσουμε ευρέως τις λοιμώξεις ή ακόμα και να τις εξαλείψουμε όπως για παράδειγμα την ευλογιά, απαλλάσσοντας τον κόσμο από νέες περιπτώσεις.
Στη σύγχρονη εποχή, η επιδημία Ebola καταστρέφει τη Δυτική Αφρική και αποδεικνύει πως δεν έχουμε κερδίσει ακόμα τον αγώνα ενάντια στους ιούς. Το στέλεχος που προκαλεί την τρέχουσα επιδημία, Ebola Zaire, σκοτώνει μέχρι και το 90% των ανθρώπων που προσβάλει, καθιστώντας το το πιο θανατηφόρο μέλος της οικογένειας.
Υπάρχουν όμως και άλλοι ιοί που είναι εξίσου επικίνδυνοι, και άλλοι, θανατηφόροι και μη που δεν έχουν μολύνει ακόμη το ανθρώπινο είδος, αλλά καιροφυλακτούν για το μέλλον . Εδώ είναι οι πέντε χειρότεροι «δολοφόνοι», με βάση την πιθανότητα θανάτου ενός ατόμου σε περίπτωση μόλυνσης.
Marburg
Οι επιστήμονες αναγνώρισαν τον ιό Marburg το 1967,σε εργαστήρια της Γερμανίας από πιθήκους προερχόμενους από την Ουγκάντα . Είναι παρόμοιος με τον Ebola, διότι και οι δύο προκαλούν αιμορραγικό πυρετό, που σημαίνει ότι οι ασθενείς αναπτύσσουν υψηλό πυρετό και αιμορραγούν σε όλο το σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοκ, πολυοργανική ανεπάρκεια και θάνατο.
Το ποσοστό θνησιμότητας στην πρώτη εστία ήταν 25%, αλλά πάνω από 80% τα έτη 1998-2000 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και το 2005 στην Αγκόλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) .
Ebola
Τα πρώτα κρούσματα Ebola στον άνθρωπο εμφανίστηκαν την ίδια περίοδο στο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1976. Εξαπλώνεται αιματογενώς ή με άλλα σωματικά υγρά ή ιστούς από μολυσμένα άτομα ή ζώα. Τα γνωστά στελέχη ποικίλλουν δραματικά στην ικανότητα τους να σκοτώσουν τον ασθενή. Η επιδημία ξεκίνησε στη Δυτική Αφρική στις αρχές του 2014 και είναι η μεγαλύτερη και η πολυπλοκότερη επιδημία της νόσου μέχρι σήμερα.
ΙΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ
Ο ιός της λύσσας προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό «παραλύοντας» κυριολεκτικά τον ασθενή. Από την έναρξη των συμπτωμάτων η θεραπεία παύει να είναι αποτελεσματική και η θνησιμότητα αγγίζει το 100 τοις εκατό. Τα εμβόλια κατά της λύσσας για τα κατοικίδια, εισήχθησαν στη δεκαετία του 1920 και συνέβαλαν στο να γίνει η ασθένεια εξαιρετικά σπάνια στον αναπτυγμένο κόσμο, όμως η κατάσταση αυτή εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ινδία και σε μέρη της Αφρικής.
HIV (AIDS)
Στον σύγχρονο κόσμο, ο πιο θανατηφόρος ιός όλων μπορεί να είναι ο ιός HIV. "Είναι ακόμα ο μεγαλύτερος δολοφόνος", δήλωσε ο Δρ. Amesh Adalja, γιατρός μολυσματικών ασθενειών και εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμώξεων Νόσων της Αμερικής.
Περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι κατέληξαν από τον ιό μετά την πρώτη αναγνώριση της νόσου στις αρχές του 1980.
Τα ισχυρά αντιιικά φάρμακα έχουν δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζουν για χρόνια με τον ιό HIV και μάλιστα να πλησιάζουν σε προσδόκιμο επιβίωσης τους ανθρώπους που δεν πάσχουν από AIDS. Ωστόσο, η ασθένεια εξακολουθεί να πλήττει πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου επιπέδου διαβίωσης, όπου εμφανίζεται το 95% των νέων μολύνσεων . Σχεδόν 1 στους 20 κατοίκους άνω των 18 ετών στην υποσαχάρια Αφρική είναι HIV-θετικός.
ΕΥΛΟΓΙΑ
Το 1980, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας κήρυξε τον κόσμο απαλλαγμένο από ευλογιά, γεγονός ορόσημο για την παγκόσμια υγεία . Η ανθρωπότητα πάλεψε με την ευλογιά για χιλιάδες χρόνια και η ασθένεια σκότωσε περίπου το 1/3 των κρουσμάτων . Άφησε τους επιζώντες με βαθιές, μόνιμες ουλές και τύφλωση.
Τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν πολύ υψηλότερα στους πληθυσμούς εκτός Ευρώπης, όπου έφτασε ο ιός κυρίως από τις μετακινήσεις πληθυσμών ( 90 τοις εκατό του εγγενούς πληθυσμού της Αμερικής πέθανε από την ευλογιά που εισήγαγαν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές) . Μόνο στον 20ό αιώνα, 300 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν στον θάνατο λόγω του ιού .