Τελευταία Νέα:

Νέα μελέτη βάζει και πάλι στο … «στόχαστρο» τα αβγά! Τι υποστηρίζει;


Τελικά είναι ή όχι εχθρός της χοληστερίνης η κατανάλωση αβγών και πόσα θα πρέπει να τρώμε τελικά χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;

Οι ειδικοί βάζουν στο μικροσκόπιο νέα ευρήματα για την αγαπημένη μας τροφή, αλλά και για τη χοληστερόλη και την υγεία.

Μετά από μια σειρά μελετών που καθησύχαζαν τους καταναλωτές ότι μπορούν να καταναλώνουν άφοβα αβγά, μια νέα έκθεση συνδέει την αυξημένη κατανάλωσή τους με ένα μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που μοιάζει με λίπος και δημιουργείται από το συκώτι. Η «καλή» χοληστερόλη που παράγεται από το σώμα βοηθά στην πέψη των τροφίμων και την παραγωγή ορμονών. Η «κακή» χοληστερόλη, που συχνά απαντάται σε ζωικά προϊόντα όπως τα αβγά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει συνδεθεί με τη στεφανιαία νόσο, τα εγκεφαλικά επεισόδια και την καρδιακή ανεπάρκεια. Οι κρόκοι των αβγών είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές διατροφικής χοληστερόλης στα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως. Ο κρόκος ενός μεγάλου αβγού έχει 186 χιλιοστόγραμμα διαιτητικής χοληστερόλης. Άλλα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου αλλά και του επεξεργασμένου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (βούτυρο ή σαντιγύ) έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Η επικρατούσα επιστημονική άποψη για το πόσο τελικά υγιεινά είναι τα αβγά έγινε πρόσφατα λίγο πιο περίπλοκη, όταν μια νέα έκθεση στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης συσχέτισε τη δημοφιλή επιλογή πρωινού σε πολλές χώρες, με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτά τα νέα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη του 1999 που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, η οποία δεν έδειξε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβγών και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, μια μελέτη που ανέτρεψε την τότε κοινή θεωρία που τέθηκε στη δεκαετία του 1970 ότι τα αβγά, στην πραγματικότητα, προκαλούν καρδιακές παθήσεις.


Η νέα έρευνα, που διεξάχθηκε από επιστήμονες της ιατρικής σχολής Feinberg του Northwestern University στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο «JAMA», συγκέντρωσε τα αποτελέσματα έξι προηγούμενων μελετών που κάλυπταν σχεδόν 30.000 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων αβγών την εβδομάδα συνδέεται με ένα 6% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η κατανάλωση δύο αβγών ημερησίως συσχετίστηκε με 27% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε από τη μελέτη αυτή, σύμφωνα με τη Norrina B. Allen, μια από τους συγγραφείς της έκθεσης, αφορά «στην πραγματικότητα τη χοληστερόλη, η οποία συμβαίνει να είναι υψηλή στα αβγά και ειδικά στους κρόκους. Η μελέτη μας έδειξε ότι αν δύο άτομα είχαν ακριβώς την ίδια δίαιτα και η μόνη διαφορά στη διατροφή τους ήταν τα αβγά, τότε θα μπορούσε κανείς να μετρήσει άμεσα την επίδραση της κατανάλωσης αβγών στις καρδιακές παθήσεις».

«Σύμφωνα με την έρευνά μας δεν υπάρχει ασφαλές ποσό χοληστερόλης που καταναλώνεται», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Victor Wenze Zhong, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern. «Οποιαδήποτε επιπλέον πρόσληψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου», πρόσθεσε. Η ομάδα παρατήρησε με έκπληξη ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση αβγών και άλλων τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη ήταν εμφανείς ακόμη και σε εκείνους από τους συμμετέχοντες που διατρέφονταν σχετικά υγιεινά.

«Αυτό υποδηλώνει ότι ο περιορισμός των τροφίμων που είναι πλούσια σε διαιτητική χοληστερόλη, όπως τα αβγά, ίσως να είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Μια πιο κατάλληλη σύσταση θα ήταν η κατανάλωση των ασπραδιών αντί των ολόκληρων αβγών ή, έστω, η κατανάλωση ολόκληρου του αβγού αλλά με μέτρο, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου», κατέληξε.

Ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν ότι οι μελέτες παρατήρησης, όπως ήταν η συγκεκριμένη, πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς δεν λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις επιπτώσεις άλλων συμπεριφορών που μπορεί να σχετίζονται με την κατανάλωση περισσότερων αβγών. Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος στο πρωινό όπως το μπέικον και το λουκάνικο, για παράδειγμα, έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η μελέτη επίσης δεν λαμβάνει υπόψη τις πιθανές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου, καθώς ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους μόνο μία φορά. «Ελπίζουμε ότι σε μελλοντικές μελέτες θα μπορέσουμε να δούμε πώς οι αλλαγές στη διατροφή μακροπρόθεσμα μπορεί να έχουν αντίκτυπο στον κίνδυνο αυτό για καρδιακές παθήσεις», αναφέρει η Allen.

Οι σημερινές αμερικανικές διαιτητικές οδηγίες δεν επιβάλλουν περιορισμό στην καθημερινή κατανάλωση αβγών. Μέχρι το 2015, το όριο είχε καθοριστεί σε λιγότερο από δύο μεγάλα αβγά ανά άτομο ανά ημέρα. «Νομίζω ότι οι επιτροπές που θέτουν κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα στοιχεία όταν προσπαθούν να καταλάβουν τι θα είναι μια υγιής -ή μέτρια - ποσότητα χοληστερόλης», δήλωσε η Allen.


Πηγή: Φωτεινή Πουρνάρα – itrofi.gr