Τελευταία Νέα:

Εκλογές: Ποιο κόμμα θα ωφεληθεί από τη αποχή και πόση αναμένεται ;


Σύμφωνα με εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών η αποχή στις εκλογές της Κυριακής αναμένεται να είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στις ευρωεκλογές

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες. Έπονται των πολύ πρόσφατων ευρωεκλογών στις οποίες έχει ήδη απαντηθεί το βασικότερο εκ των ερωτημάτων κάθε εκλογικής αναμέτρησης, δηλαδή ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών. 

Σύμφωνα με την πλειονότητα των πολιτικών αναλυτών η διαφορά των περίπου 9,5 μονάδων της 26ης Μαΐου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατον να καλυφθεί. Συνεπώς, στα μόνα ερωτήματα τα οποία θα κληθεί να απαντήσει η εθνική κάλπη είναι εάν η ΝΔ θα καταφέρει να κερδίσει ή όχι την αυτοδυναμία, ποια θα είναι τα ακριβή ποσοστά των κομμάτων και άρα και ποια η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τέλος πόσα και ποια κόμματα θα μπορέσουν να διαβούν το κοινοβουλευτικό κατώφλι.

Μία παράμετρος η οποία θα καθορίσει ως ένα βαθμό τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα είναι το ύψος της αποχής στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Κατά την τελευταία εικοσαετία και πλέον, η αποχή διαρκώς μεγαλώνει. Στις εκλογές του 1996 ήταν στο 23,6%, το 2000 στο 25%, το 2004 μειώθηκε κάπως στο 23,5% και έκτοτε ακολουθεί ανοδική τροχιά: 2007 25,8%, 2009 29%, 2012 (Μάιος) 34,9%, 2012 (Ιούνιος) 37,6%, 2015 (Γενάρης) 36,1% και 2015 (Σεπτέμβριος) 43,9%. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών η αποχή στις εκλογές της Κυριακής αναμένεται να είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στις ευρωεκλογές όταν είχε φτάσει στο 41,3%. Βεβαίως, πιθανότατα δεν θα είναι στα επίπεδα που εκτοξεύτηκε στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε ακόμη και το 60%, αλλά πάντως, θα είναι αισθητά μεγαλύτερη απ’ ότι στις 26 Μαΐου κι αυτό θα οφείλεται κυρίως σε έξι λόγους:

1. Ο πρώτος είναι ότι οι ευρωεκλογές έγιναν μαζί με τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές οι οποίες πάντοτε προσελκύουν αρκετό κόσμο στις κάλπες επειδή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι και ο καθένας προσπαθεί να κινητοποιήσει όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορεί.

2. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά, στα μεταπολιτευτικά χρόνια τουλάχιστον, διεξάγονται εθνικές εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού, χωρίς σεβασμό δηλαδή στα λεγόμενα “μπάνια του λαού”. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εκλογές Ιούλιο μήνα δεν έχουν γίνει ποτέ, ενώ κάλπες το καλοκαίρι στήθηκαν πριν από 91 χρόνια, τον Αύγουστο του 1928! Σε αυτές τις περιπτώσεις ο λαός εκδικείται, αν όχι δια της ψήφου του, ενδεχομένως δια της αποχής.

3. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται ήδη από τις αρχές Ιουνίου στον τομέα του τουρισμού και φυσικά ελάχιστοι απ’ αυτούς θα εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να πάνε να ψηφίσουν. Κυρίως όσοι εργάζονται σε μέρη διαφορετικά από την εκλογική τους περιφέρεια.

4. Επίσης, πολλοί νέοι ψηφοφόροι, ηλικίας μεταξύ 17 και 25 ετών είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να θυσιάσουν τις διακοπές τους, που για πολλούς μπορεί να είναι και οι πρώτες, για χάρη της ψήφου.

5. Παράλληλα, ήδη από το περασμένο σαββατοκύριακο ξεκίνησε το πρώτο κύμα των καλοκαιρινών αδειών, κάποιοι τις έχουν προγραμματίσει εδώ και καιρό, πολλοί τις έχουν ήδη πληρώσει και φυσικά δεν πρόκειται να τις ακυρώσουν μόνο και μόνο για να ψηφίσουν.

6. Τέλος, την αποχή ενισχύει και το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης καθώς πολλοί θεωρούν την έκβαση της αναμέτρησης δεδομένη, συνεπώς εκλείπει το βασικό διακύβευμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης, άρα λείπει και το βασικό κίνητρο για τον ψηφοφόρο να προσέλθει στην κάλπη.

Τώρα, ποιον θα ωφελήσει η αποχή, αυτό είναι η επόμενη συζήτηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών καθώς και αρκετών κομματικών επιτελείων, στην παρούσα φάση η αποχή ωφελεί περισσότερο τη ΝΔ ή επί το ορθότερο, ζημιώνει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι είναι διψασμένοι για μια μεγάλη εκλογική νίκη, συνεπώς θα προσέλθουν μαζικότερα στην κάλπη προκειμένου να επιτευχθεί και ο στόχος της αυτοδυναμίας. Αντιστρόφως, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, προβληματισμένοι και απογοητευμένοι, ενδεχομένως να προτιμήσουν την αποχή θεωρώντας ότι το παιχνίδι έχει οριστικά κριθεί.

2. Η διαφαινόμενη αποχή των νέων ηλικιακών ομάδων και όσων εργάζονται στον τομέα του τουρισμού θεωρητικά πλήττει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς πρόκειται για ομάδες ψηφοφόρων στις οποίες το κυβερνών κόμμα καταγράφει καλές επιδόσεις, καλύτερες σε σχέση με άλλες ηλικιακές ή επαγγελματικές κατηγορίες.

3. Η αποχή ευνοεί πάντα αυτόν ο οποίος έχει το προβάδισμα, εν προκειμένω τη ΝΔ. 

Πάντως, στην Κουμουνδούρου ποντάρουν ότι ένα σημαντικό μέρος όσων απείχαν στις ευρωεκλογές, ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι θέλησαν δια της αποχής τους να δείξουν “κίτρινη κάρτα” στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τώρα, σοκαρισμένοι και από το πολύ κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα ενεργοποιηθούν και θα επιστρέψουν στην κάλπη του κυβερνώντος κόμματος.

Όλα τα ανωτέρω βεβαίως, είναι εκτιμήσεις. Η πραγματικότητα θα αποτυπωθεί στις 7 Ιουλίου στην κάλπη.