Τελευταία Νέα:

Γιατί γαργαλιόμαστε; Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση

Ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που μόλις κάποιος τους αγγίξει κάτω απ’ τη μασχάλη, στα πλευρά ή στις πατούσες λύνονται στα γέλια και δεν μπορούν να σταματήσουν να γελάνε;

Welcome to the club! 

Οι άνθρωποι που γαργαλιόμαστε είμαστε πολλοί, αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί γαργαλιόμαστε;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας εκείνη την ώρα και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να γελάμε;

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η αντίδρασή μας στο γαργαλητό είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης του ανθρώπου και πιθανότατα εξυπηρετεί σημαντικό σκοπό!

Σύμφωνα συγκεκριμένα με τη δρα Emily Grossman, έχουν προταθεί κατά καιρούς πολλές πιθανές θεωρίες για να εξηγηθεί αυτή η αντίδρασή μας στο άγγιγμα.

Πολλές φορές, το γαργαλητό θεωρείται ως μια διαδικασία εξοικείωσης ανάμεσα σε μέλη της οικογένειας και συμβάλλει στο να δημιουργηθούν δεσμοί ανάμεσα σε δύο άτομα. Αν κάτσεις να το σκεφτείς, θα αντιληφθείς ότι πολλές φορές σε γαργαλάνε είτε άτομα με τα οποία έχεις οικειότητα, είτε άτομα με τα οποία θέλεις ν’ αποκτήσεις οικειότητα, για παράδειγμα, ένας νέος σύντροφος.

Μια άλλη θεωρία είναι πως το γαργαλητό είναι μια προειδοποίηση, για παράδειγμα, ότι κάποιο έντομο περπατάει πάνω μας. Όταν, όμως, αντιλαμβανόμαστε πως το άγγιγμα έρχεται από άλλον άνθρωπο, προκαλείται γέλιο.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, όταν μας γαργαλάνε, γελάμε επειδή το γαργαλητό ενεργοποιεί μια περιοχή του εγκεφάλου (Rolandic operculum) που ελέγχει τις κινήσεις των μυών του προσώπου, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και την παραγωγή φωνής. Παράλληλα, ενεργοποιεί τον υποθάλαμο, περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, την πείνα και τη σεξουαλική συμπεριφορά, αυτός είναι και ο λόγος που νιώθουμε μια αίσθηση ευφορίας όταν γαργαλιόμαστε.

Γιατί δεν μπορούμε να γαργαλήσουμε τον εαυτό μας;

Γιατί ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται κατευθείαν πότε θα προκύψει το ερέθισμα στο δέρμα και καταπνίγει την αντίδραση, πριν αυτή προλάβει να εμφανιστεί!

Η δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου, που κανονικά αντιδρούν στο γαργαλητό, είναι μειωμένη όταν γαργαλάμε τον εαυτό μας, εξηγούν οι επιστήμονες.

Μάλιστα, εάν βάλουμε το χέρι μας πάνω στο χέρι του ατόμου που μας γαργαλάει, δεν θα γαργαληθούμε τόσο, καθώς θα δώσουμε τη δυνατότητα στον εγκέφαλό μας να προβλέψει την κίνηση των χεριών και να προλάβει την αντίδραση.




Πηγή: ipop.gr